Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Gilead Sciences ότι το remdesivir, το φάρμακο της για τον κορωνοϊό, είναι αποτελεσματικό σε μικρότερη δοσολογία δίνει ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία. 

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται παράλληλα στα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%. 

Αυτή είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το δ’ τρίμηνο του 2008 όταν η αμερικανική οικονομία γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κατρακύλησαν 7,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν βουτιά 15,3% και οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%. 

Τα futures διατηρούν τα κέρδη τους πάντως παρά τα απογοητευτικά στοιχεία, με τον Dow Jones να κερδίζει 455 μονάδες, τα futures του ευρύτερου S&P 500 προσθέτουν 54,30 μονάδες, ενώ τα futures του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν 173,50 μονάδες. 

Το μεγάλο γεγονός της ημέρας ωστόσο σήμερα είναι η συνεδρίαση της Federal Reserve και οι δηλώσεις του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ για τις προοπτικές της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι αναλυτές περιμένουν ο πρόεδρος της Fed να εμφανιστεί καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας τις αγορές ότι η κεντρικής τράπεζα δεν έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιο της στη μάχη που δίνει για να στηρίξει την οικονομία. Από τις αρχές του Μαρτίου, όταν η κρίση άρχισε να γίνεται αισθητή στις ΗΠΑ, η Fed προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων της μέχρι να φτάσουν ουσιαστικά στο μηδέν, ενώ αύξησε σε επίπεδα ρεκόρ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιεί.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ταυτόχρονα οι τελευταία ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που περιλαμβάνουν κολοσσούς της αμερικανικής οικονομίας όπως η μητρική της Google, Alphabet Inc., η Advanced Micro Devices, η Starbucks, η Ford Motor και η General Electric. 

Πηγή: Capital.gr