Οι μέρες του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έφεραν σε πολλούς μαύρες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ιδιαίτερα με τον καταιγισμό άσχημων ειδήσεων. Είναι όμως και οι άνθρωποι που αξιοποίησαν τον εγκλεισμό δημιουργώντας, για να δώσουν όμορφα συναισθήματα σε όλο τον κόσμο!
Μια πολύ όμορφη μουσική προσπάθεια έκανε  την εμφάνιση της σε βίντεο στο διαδίκτυο με τίτλο «Άκου την ψυχή μου» σε στίχους της Φανής Αναστασίου, καθηγήτριας νοηματικής γλώσσας και σε μουσική και τραγούδι του Δήμου Μπέκε.
Όμως η δημιουργική εμπλοκή της Φανής στο τραγούδι δεν σταμάτησε εκεί. Δίδαξε στην ομάδα της τους στοίχους του τραγουδιού στη νοηματική και όλοι μαζί έδωσαν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα.
Η Φανή Αναστασίου μιλώντας στο philenews για την έμπνευση των στοίχων του τραγουδιού, λέει πως είναι προέρχονται από μια αληθινή ιστορία δυο ανθρώπων που αγαπήθηκαν παρά τις δυσκολίες. Μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός ακούοντα και ενός κωφού ανθρώπου όπου ο ένας ήρθε στη ζωή του άλλου σαν τον άνεμο και μέσα από τη δύναμη της καρδιάς τους. «Η σημασία της αγάπης, η οποία είναι τόσο δυνατή, ήταν και αυτή που μου έδωσε την έμπνευση να γράψω αυτό το τραγούδι. Η αγάπη δεν γνωρίζει σύνορα και σπάει φραγμούς» αναφέρει.
Ξεχωριστή εμπειρία για τη Φανή ήταν εμπειρία να διδάξει τους μαθητές της μέσα από το διαδίκτυο «μένοντας σπίτι». Οι συμμετέχοντες στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού είναι μαθητές της στους οποίους διδάσκει νοηματική στα Επιμορφωτικά Κέντρα του Υπουργείου Παιδείας. Οι συνεχείς online πρόβες δικαίωσαν και γέμισαν περηφάνια όλη την ομάδα για το αποτέλεσμα!
Η συνεργασία της Φανής με τον τραγουδιστή Δήμο Μπέκε ήταν κάτι περισσότερο από εξαιρετική! «Είναι απλά ένας σπουδαίος άνθρωπος, που ερμηνεύει με τη μοναδική φωνή του το τραγούδι αυτό, ενώ παράλληλα βοηθάει και στηρίζει τον σκοπό. Αξίζει να αναφέρω ότι με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατάφερε να μάθει τη νοηματική μόνο σε 2 μέρες και του οφείλω ένα μεγάλο μπράβο για το κατόρθωμά του προσθέτοντάς του μια ιδιαίτερη αισθησιακή νότα» δηλώνει!
 
Δήμος Μπέκε: Η αγάπη γι’ άλλη μια φορά είναι κινητήρια δύναμη
 
Στις δύσκολες μέρες η αγάπη και η αλληλεγγύη είναι μια φορά αυτή που κινεί τα νήματα της δημιουργίας, τονίζει ο Δήμος Μπέκε. Όταν έφθασαν κοντά του οι στίχοι της Φανής Αναστασίου συγκινήθηκε πολύ από το αισιόδοξο μήνυμα που δίνουν.
 
«Με συγκίνησε αφάνταστα με τους στίχους της, το μήνυμα που περνάει, πήρα την κιθάρα στα χέρια μου και βγήκε η μουσική μέσα σε 3 λεπτά .. μπορεί και δυο.. βασικά κατευθείαν σαν να ήταν γραμμένο από πριν ..η πιο μοναδική εμπειρία της ζωής μου.. σε όλη τη διαδικασία να φτιάξουμε το τραγούδι εγώ ήμουν συνέχεια συγκινημένος ..τι να πω ..ευλογία να συνεργάζεσαι με τόσες αγνές ψυχές….» αναφέρει.
 

 

 
Ταξίδι στον κόσμο της σιωπής… Δεν είναι απαραίτητο να είσαι κωφός για να γνωρίσεις αυτό τον κόσμο
 
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες που ζούμε, εξηγεί ο Αντώνης Στεφάνου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητής της Φάνης Αναστασίου, έχουμε ανάγκη να χαλαρώσουμε. Η μουσική κάνει τον άνθρωπο να ξεφεύγει για λίγο από τις έγνοιες και τις σκέψεις που τον περιτριγυρίζουν.
 
Με την βοήθεια της τεχνολογίας, καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως ομάδα και να δημιουργήσουμε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Άκου την ψυχή μου»  σε στίχους Φανής Αναστασίου και μουσική Δήμου Μπέκε, διαδικτυακά.
«Με αυτό το τραγούδι, ταξιδεύει κανείς στον κόσμο της σιωπής. Για να γνωρίσεις τον κόσμο αυτό, δεν πρέπει να είσαι απαραίτητα Κωφός. Ένας ακούοντας, όταν γνωρίσει τον κόσμο αυτό μπορεί να νιώσει όμορφα συναισθήματα. Συναισθήματα έντονα, δυνατά και με νόημα. Η μουσική ως μανδύας περικλείει τα συναισθήματα και κάνει τα νοήματα να έχουν ζωή  και την κίνηση να φαντάζει έντονη, κι ατόφια. Αξίζει να το δοκιμάσεις!» αναφέρει.
 
Η σιωπηλή γοητεία της Νοηματικής Γλώσσας
 
Η νοηματική γλώσσα είναι οπτικο-κινησιακή γλώσσα, αναφέρει η Μαρία Ιάσονος θεατρολόγος και μαθήτρια της Φανής Αναστασίου. «Είναι ζωντανή και εξελισσόμενη. Βασίζεται στην κίνηση των χεριών, στη στάση ή την κίνηση του σώματος καθώς και στις εκφράσεις του προσώπου για να αποδώσει ένα νόημα. Το να γνωρίζει κάποιος τη νοηματική γλώσσα δεν σημαίνει πως είναι ο ίδιος κωφός ή δυσκολεύεται να ακούσει. Τη νοηματική γλώσσα μπορεί να τη χρησιμοποιεί κάποιος που έχει κωφούς κοντά στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον, κάποιος που η εργασία του απαιτεί να τη χρησιμοποιεί ή κάποιος που ενδιαφέρεται να γνωρίζει και αυτή την όμορφη και πολύ σπουδαία γλώσσα. Θεωρώ ότι η νοηματική γλώσσα θα πρέπει να αποτελεί μέρος του σχολικού προγράμματος, ως μάθημα επιλογής ή σε υποχρεωτική βάση. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και πολύτιμα για όλους μας» τονίζει.
«Προσωπικά αισθάνομαι ότι η νοηματική γλώσσα μου προσφέρει πολλά και με εξελίσσει ως άνθρωπο. Απέκτησα πιο έντονη εκφραστικότητα διευρύνοντας τους ορίζοντες μου στους τρόπους επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μου. Γνωρίζω και έχω αρκετούς φίλους κωφούς όπου η επικοινωνία και η επαφή μου μαζί τους με συνεπαίρνει, με γοητεύει και με μεταμορφώνει εσωτερικά. Εύχομαι πραγματικά περισσότερος κόσμος να αρχίσει να μαθαίνει τη Νοηματική γλώσσα και να ανοίξουμε την καρδιά μας ζώντας σε μια κοινωνία στην οποία θα συνυπάρχουν όλες οι κοινωνικές ομάδες ανθρώπων. Η νοηματική είναι μια γλώσσα η οποία χρήζει σεβασμού και αποδοχής. Όλοι είμαστε άνθρωποι με ανάγκες, συναισθήματα, επιθυμίες και δικαιώματα.
 
Ευχαριστώ από καρδιάς την αγαπημένη μου δασκάλα Φανή Αναστασίου που μας δίδαξε το τραγούδι της στη Νοηματική γλώσσα και μπορέσαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη μοναδική εμπειρία! Η συγκίνηση και τα συναισθήματα έντονα! Είμαι ευγνώμων για αυτή την ευλογημένη εμπειρία που ζήσαμε και ζούμε στο ταξίδι της σιωπής ακούγοντας και νιώθοντας πραγματική την Ψυχή μας!  Για μένα η Νοηματική γλώσσα είναι η γλώσσα της καρδιάς!» καταλήγει.
 
«Εικόνες που αποτυπώθηκαν για πάντα στην καρδιά μας»
 
Η συμμετοχή μου στο τραγούδι «Άκου την ψυχή μου» ήταν μια υπέροχη με νόημα εμπειρία μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, μας αναφέρει ο Κυριάκος Μεφέρης, καθηγητής Πληροφορικής και μέλος της ομάδας της Φάνης Αναστασίου. «Ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό όπου με μια συνολική προσπάθεια καταφέραμε ο καθένας από το σπίτι του να φτιάξουμε πραγματικά κάτι πολύ όμορφο. Διδαχτήκαμε και δημιουργήσαμε μέσω διαδικτύου εικόνες που αποτυπώθηκαν για πάντα στην καρδιά μας.
 
Είμαι πολύ ικανοποιημένος που συμμετείχα σε αυτόν τον όμορφο σκοπό και ευχαριστώ πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία αυτή. Χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα με μια ενωμένη ομάδα και υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας μας Φάνης Αναστασίου νοηματίσαμε τις λέξεις. Λέξεις οι οποίες μπορεί να μην ακούγονται σαν όλες οι άλλες αλλά ηχούν πολύ πιο δυνατά στην καρδιά. Αξίζει κανείς να νοιώσει έστω και για λίγο τη δύναμη που πηγάζει μέσα από αυτήν τη γλώσσα επικοινωνίας. Που αφορά εξίσου όλους μας μαζί ενωμένους σαν μια γροθιά ακούοντες και μη, δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο» αναφέρει.
«Η συμμετοχή μου στο τραγούδι «Άκου την Ψυχή μου» ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε. Ήταν κάτι μοναδικό αφού καταφέραμε ο καθένας από το σπίτι του να φτιάξουμε κάτι πολύ όμορφο.
 
Διδαχτήκαμε και δημιουργήσαμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα σε αυτό και ευχαριστώ τη δασκάλα μου για την ευκαιρία» αναφέρει η Μαρία Χατζηχριστοφή, μαθήτρια νοηματικής.
 
Η παραγωγή του τραγουδιού έγινε με τη χορηγία και τη στήριξη των Ακουολογικών Κέντρων Ευθυμιάδη με τη διευθύντρια κ. Μια Ευθυμιάδη να σημειώνει πως : «όπως η ακοή μας συνδέει με το περιβάλλον έτσι και η μελωδία και τα όμορφα λόγια είναι απαραίτητα για την ψυχή μας! Tα Ακουολογικά Κέντρα Ευθυμιάδης στηρίζουν το μοναδικό έργο της ομάδας του ‘Άκου την Ψυχή μου’ με αισιοδοξία για καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο. Τα λόγια του τραγουδιού στη νοηματική και στην ομιλητική μορφή επικοινωνούν μαζί μας και μιλούν στα μάτια της ψυχής όλων μας».