Τη δική του άποψη σε σχέση με την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην κυπριακή οικονομία λόγω των μέτρων που πάρθηκαν για περιορισμό του κορωνοϊού καταθέτει στο Insider o Ανδρέας Χατζημιτσής, CEO του My Mall Limassol και αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου. 

Ο Α. Χατζημιτσής θεωρεί πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα έχουν πλήξει τόσο την οικονομία όσο και την αξιοπρέπεια των πολιτών της χώρας λόγω των οικονομικών συνεπειών που συνεπάγονται και καλεί σύσσωμο το πολιτικό σύστημα και ειδικά την κυβέρνηση να λάβει τέτοιες αποφάσεις που θα αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΕΒ: Πρώτα να λειτουργήσουν οι μικρές επιχειρήσεις

Αναλυτικά η άποψή του

«Θα ήθελα ξεκινώντας αυτή την κατάθεση ψυχής αλλά και αυτοσεβασμού να αναφερθώ και να υπενθυμίσω σε όλους, και πρωτίστως στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και όχι μόνο, τα προβλήματα που είχαν προκύψει από την οικονομική κρίση και συνάμα την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα τη περίοδο 2008-2013.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε μνημόνια, κουρέματα, διάλυση μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, πτωχεύσεις, πλειστηριασμούς, κοινωνικά παντοπωλεία, κόκκινα δάνεια, ανεργία, πίεση και αφόρητα καταστροφικό άγχος στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταφέραμε όμως με θυσίες, σθένος, κουράγιο, δύναμη και εξυπνάδα, χωρίς στήριξη των τραπεζών και του κράτους, αλλά έχοντας τους συμμάχους, να ανακάμψουμε και πρέπει γι’ αυτό να νιώθουμε όλοι περήφανοι. Αρχίσαμε να κάνουμε όνειρα για τις επιχειρήσεις μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας για ένα καλύτερο, πιο ευτυχισμένο και με ευημερία αύριο.

Δεν ξέρω κύριοι εάν έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε, δεν ξέρω εάν έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε και εάν φυσικά επιτρέπεται. Εάν πρέπει να ελπίζουμε και εάν αυτός ο λαός έχει ακόμη αντοχές για να αγωνίζεται για τα αναφαίρετα δικαιώματα του αλλά και για την αξιοπρέπεια του η οποία έχει καταρρακωθεί ουκ ολίγες φορές από το ίδιο το κράτος. Δεν ξέρω τελικά εάν αυτό είναι το πεπρωμένο μας.

Από τις αρχές του 2020 και πιο συγκεκριμένα από τις 15 Μαρτίου 2020 αντιμετωπίζουμε μια επιδημία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πανδημία, λόγω του ιού Covid -19. Όλοι εμείς ενημερωθήκαμε, εν μέσω πανικού που έχει δημιουργηθεί από τους ηγέτες της χώρας και την ομάδα διαχείρισης κρίσεων, κάτι το πρωτόγνωρο: εξ’ αιτίας αποφάσεων αλλά και των διαταγμάτων της κυβέρνησης που ακολούθησαν, αναγκαστήκαμε να διαγράψουμε για ακόμη μια φορά τα μικρής διαρκείας όνειρα μας, τις ελπίδες μας, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την αξιοπρέπεια μας, τις επιχειρήσεις, την οικονομία γενικότερα αλλά και τις οικογένειές αυτού του λαού που από το 1974 αναζητούν τη δικαίωση αγωνιζόμενοι ασταμάτητα για την ακεραιότητα της πατρίδας τους αλλά και να βρουν επιτέλους τον δρόμο τους προς την Ιθάκη. Διατάγματα και αποφάσεις που σκοπό έχουν την προστασία και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον, όπως πολλάκις λέγεται και τονίζεται από τα πλέον αρμόδια πρόσωπα.

Δεν μπορεί όμως κύριοι να φυλακίζετε και ταυτόχρονα να εξευτελίζετε την αξιοπρέπεια του λαού, δεν μπορείτε κύριοι να αποφασίζετε και εν μια νυκτί -ελέω κορωνοϊού- να πλήττετε την οικονομία και κατ’ επέκταση τις επιχειρήσεις χωρίς να αναλαμβάνετε την ευθύνη και την αποκλειστική στήριξη όλων όσων έχουν σύμβολο στην καρδιά τους την Κύπρο και την Κυριακή Δημοκρατία. Δεν μπορεί να εξευτελίζεται και να καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια οικογενειών με 2 και 3 παιδιά δίδοντας τους κρατική στήριξη 25 ευρώ, 100 ευρώ, 279 ευρώ και πουλώντας τους ψευδαισθήσεις. Κι όλα αυτά, εάν είναι δυνατόν, ημέρες του Πάσχα και κατά την περίοδο των παθών και της ανάστασης του θεανθρώπου ο οποίος θυσιάστηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε για όλους εμάς τους πιστούς δείχνοντας μας τον δρόμο της αγάπης, της βοήθειας και της αλληλεγγύης. Που είναι κύριοι η πραγματική στήριξη των εργαζομένων, των αυτοτελώς εργαζομένων, των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει μερικώς αλλά και πλήρως τις εργασίες τους; Που είναι η σωστή στρατηγική ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας χωρίς να πλήττονται οι επιχειρήσεις; Που είναι ο πατέρας -όπως έχει
χαρακτηριστεί το κράτος- για να θυσιαστεί για τα παιδιά του και τον λαό του σε τέτοιες ώρες εκτάκτου ανάγκης;

Παρομοιάζουμε λοιπόν τις επιχειρήσεις και τους εαυτούς μας ακριβώς όπως ένα νοσοκομείο στο οποίο δίδεται σε ασθενείς διασωληνωμένους στην εντατική, ασπιρίνη. Φυσικά η ζωή τους είναι μετρημένη στα δάχτυλα του ενός χεριού και έτσι είναι και οι επιχειρήσεις μας με τα ψίχουλα που πρόκειται ίσως να πάρουν. Πρέπει και επιβάλλεται να γίνουν διορθώσεις των σχεδίων στήριξης το συντομότερο, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αλλά και με βάση τις υποσχέσεις της υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομικών. Χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα και αλήθειες για να πετύχουμε τον στόχο μας.

Σε κρίσιμες ώρες και από τις αποφάσεις μπορεί να διακρίνει κανείς τους ηγέτες. Αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν θετικά αποτελέσματα χωρίς να πλήττεται
κανείς ή τουλάχιστον να υπάρχει ίσος καταμερισμός. Πρέπει να λαμβάνονται όλα υπόψη πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων και πολύ περισσότερο όταν αυτές λαμβάνονται σε κατάσταση πανικού.

Ο πρόεδρος και οι αρμόδιοι υπουργοί μιλάνε για επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά λένε ότι όλα εξαρτώνται από τους συμβούλους επιδημιολόγους. Δεν γνωρίζουμε εάν το φως που θα ανάψει για επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι το κίτρινο, το πορτοκαλί ή το πράσινο. 

Θα ήθελα, προς αποφυγή άλλων προβλημάτων, να υπενθυμίσω την φράση ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ στην περίπτωση που το φως θα είναι κίτρινο ή πορτοκαλί. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται αλλά και από την υπευθυνότητα, ηρεμία και τα ρίσκα που πρέπει να λαμβάνουν σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Πολύ περισσότερο όταν αυτά έχουν σαν αρνητική κατάληξη την οικονομία γενικότερα αλλά και την υγεία και επιβίωση του κυπριακού λαού. Και όχι, με όλο τον σεβασμό, από αποφάσεις 2-3 επιδημιολόγων συμβούλων του υπουργείου Υγείας οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά να μας λένε με έμμεσο τρόπο να συνεχίσουμε να είμαστε φυλακισμένοι αλλά χωρίς να υπολογίζονται και να ανακοινώνονται οι ήδη προβλέψιμες οικονομικές συνέπειες. Ότι δηλαδή τίποτα δεν θα μείνει όρθιο. Αυτό το γνωρίζουμε εμείς, ως  ειδικοί στην πραγματική αγορά, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον σε περίπτωση συνέχισης των μέτρων και τους επόμενους μήνες. Κάποιοι άλλοι έγκριτοι επιστήμονες που βρίσκονται σε άλλες χώρες δεν συμμερίζονται τις απόψεις και τις σχετικές αποφάσεις των επιδημιολόγων συμβούλων του κράτους. 

Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση και απεύχομαι εμείς και τα παιδιά μας να ζήσουμε ξανά αυτά που ζήσαμε προηγουμένως. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει το κράτος να έρθει αρωγός με γενναία σχέδια αλλά και ρυθμιστής σε διάφορα θέματα όπως π.χ. των ενοικίων καταβάλλοντας μερική επιδότηση της τάξης του 40% για τους μήνες εφαρμογής των μέτρων, μείωση ποσοστού καταβολής ΦΠΑ από 19% σε 15%, επέκταση του σχεδίου αναστολής πληρωμής των δανείων μέχρι 30 Ιούνιου 2021, μη καταβολή συνεισφοράς για την Άμυνα σε διανομή κερδών για τα έτη 2019 και 2020 και έγκριση διοχέτευσης πίσω στις επιχειρήσεις. Θα πρέπει επίσης να δοθεί ποσοστό επιδότησης για τη μη διάθεση εποχικών αποθεμάτων και σπατάλης εμπορευμάτων για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και τους χώρους εστίασης. Περαιτέρω, ο υπολογισμός καταβολής του προσωρινού ανεργιακού επιδόματος και των υπολοίπων σχεδίων στήριξης πρέπει να βασιστεί στις ασφαλιστικές αποδοχές για τα έτη 2019-2020 και όχι στο 2018 και να γίνει άμεσα επεξεργασία άλλων σχεδίων στήριξης για να συμπεριληφθούν πολίτες που δεν εμπίπτουν στα ήδη εκδοθέντα σχέδια.

Ας ελπίσουμε ότι η ανάσταση του Κυρίου θα φέρει τη Σοφία, την αγάπη και ευλογία στον λαό μας και πολύ περισσότερο στους πολιτικούς οι οποίοι με τις πλέον σωστές αποφάσεις θα επαναφέρουν το γέλιο στα πρόσωπα όλων μας και των παιδιών μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να χαραχθεί πορεία σταθερότητας και επιβίωσης των μικρών, μεσαίων, μεγάλων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Ανδρέας Χατζημιτσής
CEO My Mall Limassol
Αντιπρόεδρος ΠΑ.ΣΥ.ΛΙ.Ε.

Philenews/Insider