Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με διάφορους τουριστικούς πράκτορες. Μιλώντας στον «Αctive» και στην εκπομπή Ατζέντα, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να διατηρήσει η Κύπρος τα καλά αποτελέσματα στον χώρο της υγείας. «Αυτό αποτελεί έναν άσο στο μανίκι μας και πρέπει να διατηρηθεί ως το τέλος της χρονιάς καθώς στοχεύουμε όχι μόνο στον τουρισμό του καλοκαιριού αλλά και της χειμερινής περιόδου», ανέφερε. Πέραν των παραδοσιακών αγορών (Βρετανία και Ρωσία) που θα αργήσουν να ανοίξουν, ο κ. Περδίος έκανε λόγο για προσέλκυση τουριστών από Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Νορβηγία, Δανία, Ελλάδα και Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν  θα υπάρξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οποιαδήποτε πανευρωπαϊκή οδηγία, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το άνοιγμα των αεροδρομίων και τα κριτήρια με τα οποία θα επιτρέπεται η είσοδος στην χώρα (τεστ κορωνοϊού κλπ.) «Η Ευρώπη δεν κινείται όσο γρήγορα θα θέλαμε», σχολίασε ο κ. Περδίος. 
 
 
Όπως ανέφερε ο κ. Περδίος, σημαντικό είναι να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός με σχέδια κινήτρων. Οι τρεις πυλώνες θα είναι ο κοινωνικός τουρισμός, οι οργανωμένες ολοήμερες εκδρομές και  το πρόγραμμα των μικρών αποδράσεων με επιχορηγημένες ολιγοήμερες διακοπές. Τα προγράμματα θα αρχίσουν από την 1η Ιουλίου μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2021. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο εγχώριος τουρισμός αντιστοιχεί στο 6% των διανυκτερεύσεων και στόχος του υφυπουργείου είναι να διπλασιαστεί αυτό το ποσοστό. Ωστόσο, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι ο Κύπριος πελάτης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις 40 εκατ. διανυκτερεύσεις που είχαμε από τον εισερχόμενο τουρισμό.
 
«Το δεδομένο είναι ότι δεν πρέπει να ελπίζουμε σε έσοδα πέραν του 30% συγκριτικά με πέρσι. Και Ιούλιο να ξεκινήσει η σεζόν, οι κρατήσεις θα είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μας μένουν οι μήνες Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος. Η πίτα είναι μικρή και ο ανταγωνισμός μεγάλος», δήλωσε ο κ. Περδίος. 
 
Ερωτηθείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες των ταξιδιωτικών πρακτόρων Ελλάδας- Κύπρου, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τον ενδιαφέρει η στενή επαφή με την Ελλάδα και το Ισραήλ λόγω της καλής διαχείρισης της κρίσης, αλλά και της γειτνίασης.  «Ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει μακρινές αποστάσεις. Βρισκόμαστε σε αρχικά στάδια συζητήσεων με Ελλάδα και Ισραήλ και πρόθεση μας είναι να συνεργαστούμε. Το θέμα για μας δεν είναι η επιχορήγηση διακοπών για να επισκεφτεί κάποιος μια παραλία στην Ελλάδα ή το Ισραήλ.
 
Στοχεύουμε σε πιο εξειδικευμένα πακέτα που θα δίνουν έμφαση σε ειδικές μορφές τουρισμού, για παράδειγμα τον ορεινό ή θρησκευτικό τουρισμό», κατέληξε ο κ. Περδίος.