To Top
17:37 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Βάλτωσε η έρευνα για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Βάλτωσε η έρευνα για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκεμβρίου 2019, 12:27 μμ

Δεν έγινε απολύτως τίποτα αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου και παραδόθηκαν πριν οκτώ μήνες στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, από την τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη. Καμία έρευνα. Τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στον πολυσέλιδο φάκελο, με την ένδειξη «απόρρητο», όχι μόνο δεν διερευνήθηκαν προκειμένου να διαπιστωθούν, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις ευνοϊκών δανείων ή και χαριστικές διαγραφές δανείων, αλλά επιστράφηκαν στην Κεντρική Τράπεζα χωρίς καν να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου που ανέμεναν τα στοιχεία.

Ο μόνος που είχε πρόσβαση στον εν λόγω απόρρητο φάκελο ήταν ο Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος, αφού τον διάβασε –αυτό είναι το σίγουρο– τον επέστρεψε πίσω. Η χρονική σειρά των γεγονότων που παραθέτουμε αφήνουν σαφώς εκτεθημένο πρώτα και κύρια τον Πρόεδρο της Βουλής ως προς τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της εν λόγω έρευνας. Δηλαδή, με πλήρη απραξία, με αποτέλεσμα οκτώ μήνες μετά να βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή: Η διαφάνεια να αγνοείται και το αλισβερίσι μεταξύ πολιτικών, τραπεζιτών και μεγαλοεπιχειρηματιών να παραμένει στο σκοτάδι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρυφά τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ

Ειδικότερα, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση και ανήμερα της εκπνοής της θητείας της στην Κεντρική Τράπεζα, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέστειλε στις 4 Απριλίου 2019 στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΠΕΠ που διατηρούν σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Στις οικονομικές επιστήμες ως πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα λογίζονται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο αξίωμα ή θέση, καθώς και οι στενοί συγγενείς και συνεργάτες αυτών των προσώπων. 

Δυο εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα στις 18 Απριλίου 2019, ο κ. Συλλούρης σε συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα που είχε με τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, (βλέπε φωτογραφία) και στην παρουσία δημοσιογράφων, επέστρεψε τον φάκελο με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Καλώντας, παράλληλα, τον κ. Ηροδότου να διερευνήσει κατά πόσο υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση ΠΕΠ από τραπεζικά ιδρύματα. Όπως είπε, αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της ποινικής δίωξής τους, αλλά και οι ευθύνες των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας. 

Τρεις μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου 2019, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ζήτησε από τον κ. Συλλούρη να τον ενημερώσει γραπτώς ποια είναι ακριβώς τα στοιχεία που ζητά η Βουλή σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Πληροφορώντας, παράλληλα, τον Πρόεδρο της Βουλής ότι ζήτησε γνωμάτευση από τους νομικούς συμβούλους της Κεντρικής Τράπεζας σε ό,τι αφορά την επεξεργασία αυτών των στοιχείων και κατά πόσο δύναται να κοινοποιηθεί στη Βουλή ονομαστικός κατάλογος χωρίς να παραβιάζονται οι νομοθεσίες που διέπουν τα προσωπικά δεδομένα και το τραπεζικό απόρρητο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα με κόκκινα δάνεια €134 εκατ.

Σχεδόν πέντε μήνες μετά, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναγκάστηκε να επανέλθει επί του θέματος, καθώς δεν έλαβε απάντηση από τον κ. Συλλούρη. Με δεύτερη επιστολή του, ημερομηνίας 22 Νοεμβρίου 2019, ο κ. Ηροδότου εξέφρασε την ετοιμότητά του να καταθέσει στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις όποιες πληροφορίες και στοιχεία του ζητηθούν σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ. Μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 27/11/2019, ο Δ. Συλλούρης κοινοποίησε τη δεύτερη επιστολή του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου για ενημέρωσή τους.

Η επιστολή Χαραλαμπίδου

Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απέστειλε επιστολή στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου για να αποφασίσουν από κοινού ποια στοιχεία θα ζητηθούν από τον κ. Ηροδότου. Ειδικότερα, στην επιστολή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Θεωρώ ότι από τη στιγμή που μετατέθηκε το βάρος της ευθύνης, με την ενημέρωση που τύχαμε, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου επιβάλλεται να αποφασιστεί από κοινού ο τρόπος διαχείρισης και ανταπόκρισης στα όσα καταγράφει ο Κεντρικός Τραπεζίτης. Στην επιστολή του καθιστά σαφές ότι αναμένει αίτημα από Κοινοβουλευτική Επιτροπή. (...) Αντιλαμβάνεστε ότι από τη στιγμή που μας κοινοποιήθηκε η συγκεκριμένη αλληλογραφία όπου καταγράφεται το αίτημα του Κεντρικού Τραπεζίτη για να απευθυνθεί κοντά του Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκειμένου νομότυπα να δώσει τα στοιχεία, θα πρέπει να αποφασιστεί και ο τρόπος διαχείρισής της, για να μην είμαστε εκτεθειμένοι στην κοινή γνώμη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή Ηροδότου για κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ

Σε εξέλιξη η έρευνα για τα ΠΕΠ του Συνεργατισμού 

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό. Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επιδιώκει μέσα από την έρευνά του να διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
 1. Ποιοι νυν και πρώην αιρετοί και κρατικοί αξιωματούχοι όπως και στενά συγγενικά τους πρόσωπα είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. 
 2. Εάν οι παραπάνω έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Συνεργατισμό σε ό,τι αφορά την παραχώρηση αυτών των δανείων και τους όρους που περιλήφθηκαν. 
 3. Ποια μέτρα λήφθηκαν, εάν λήφθηκαν, για την αποπληρωμή των δανείων αυτών από τον Συνεργατισμό. Αν, δηλαδή, όλοι αυτοί οι πολιτικοί και αξιωματούχοι με τα κόκκινα δάνεια δέχονταν πιέσεις από τον Συνεργατισμό για την εξόφληση των δανείων τους. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού    
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...