To Top
10:32 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Απόψε συζητούν για Τουρκία οι «27», έτοιμη παράγραφος
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Απόψε συζητούν για Τουρκία οι «27», έτοιμη παράγραφος
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 2:52 μμ
Κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, "έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους".

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Σύνοδος θα αρχίσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέχεια ξεκινά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 19:00 θα αρχίσει το δείπνο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. "Μπορεί να αρχίσει αργότερα η συζήτηση για ΠΔΠ αν δούμε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας στην κλιματική αλλαγή", επεσήμανε.
 

«Καθαρή τοποθέτηση» της ΕΕ αναμένει στη Σύνοδο ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.
 
«Ο Πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας-Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο ΚΥΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουλτάνος στην ανατ. Μεσόγειο ο Ερντογάν
 
Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών, με τους οποίους θα συζητήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΕ, που αποτελούν και το θεματολόγιο της Συνόδου Κορυφής.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένονται τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το πρόγραμμα

Το πρωί της Παρασκευής θα γίνει η συνάντηση με τη Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. "Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ", επεσήμανε.

Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συζήτηση επί του Άρθρου 50 παρουσία του Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισιέλ Μπαρνιέ και τα συμπεράσματα για το θέμα. "Ο Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν έρχεται στη σύνοδο. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση σε βάθος τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το μήνυμα είναι γνωστό, το ξαναλέω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση αμέσως μετά την έξοδο", επεσήμανε.

Αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά το κλίμα, "αυτό που σχεδιάζεται είναι οι '27' να εγκρίνουν τον στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Το θέμα συνδέεται και με το ΠΔΠ. Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς, βρισκόμαστε στην εβδομάδα του κλίματος παγκοσμίως. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες, αλλά πάντως έχει γίνει η προετοιμασία από τον Μισέλ. Ο συζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια μόνο εάν ο Μισέλ διαπιστώσει ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας", διευκρίνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΕΥ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα-Κύπρο για συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
 
Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι "θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση στο δείπνο, υπάρχει πρόταση της Προεδρίας με αριθμούς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και μια μέθοδο με διμερείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις. Στόχος του είναι να επιταχύνει τη διαδικασία για συμφωνία το συντομότερο εντός του 2020".

Ακολούθως σε σχέση με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ενημερώσουν για τη συνάντηση τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι και θα ακολουθήσει η συζήτηση για την Τουρκία.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...