Για τους Trio Tekke (Αντώνη Αντωνίου, Λευτέρη Μουμτζή και Colin Somervell), κανονικότητα σημαίνει να μπορούν να παίζουν μουσική ζωντανά και να κάνουν περιοδείες. Παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, κυκλοφόρησαν τον νέο τους δίσκο «Strovilos», με συνθέσεις που έχουν ως βάση το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι.
 
Ξεκινήσατε ως Trio Tekke πριν από 15 χρόνια στο Λονδίνο. Τι σας ένωσε σ’ αυτή τη δημιουργική συνεργασία που κρατά ως σήμερα;
Αρχικά μας έφερε μαζί η αγάπη τού να παίζουμε μουσική, ένας κοινός ενθουσιασμός για το παλιό ρεμπέτικο τραγούδι και πάνω απ’ όλα η φιλία.
 
Ονομάσατε το νέο 4ο άλμπουμ σας «Strovilos», από το ομώνυμο τραγούδι. Γιατί;
Ένας στρόβιλος φέρνει τα πάνω κάτω, έχει μια πηγαία δύναμη, ενέργεια η οποία ανακατεύει, αναστατώνει και φέρνει ανακατατάξεις. 
 
Σε τι διαφέρει αυτή η δισκογραφική δουλειά σας από τις προηγούμενες; 
Νιώθουμε ότι είναι πιο συμπαγής ηχητικά, που συνεχίζει και αναπτύσσει ή καλύτερα στερεοποιεί, τον ήχο με τον οποίο είχαμε αρχίσει να πειραματιζόμαστε στον προηγούμενο δίσκο μας «Zivo», δηλαδή κυρίως τη χρήση των ηλεκτρικών οργάνων και των τυμπάνων. Επίσης, έχουμε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά πλήκτρα στις ενορχηστρώσεις, κάτι που δεν είχαμε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα, για πρώτη φορά έχουμε φιλοξενούμενους ερμηνευτές και όχι έναν αλλά τρεις. Συγκεκριμένα, τραγουδούν από ένα τραγούδι οι Ελλαδίτες Δημήτρης Μυστακίδης και Φώτης Σιώτας, και ο Κύπριος Γιάννης Διονυσίου.
 
Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τους τρεις; 
Θελήσαμε να φρεσκάρουμε κάπως τη φωνητική παλέτα ώστε να υπάρχει στον δίσκο περισσότερο χρώμα, αποφεύγοντας έτσι τη μονοτονία. Επίσης, τα τραγούδια αυτά μας «φώναζαν» ότι θέλανε άλλη φωνή να τα ερμηνεύσει. Ο Φώτης είναι πολύ καλός μας φίλος και δέχτηκε κατευθείαν την πρόσκλησή μας, ενώ ο Δημήτρης, με τον οποίο έχουμε αλληλοεκτίμηση ως καλλιτέχνες, ήταν και αυτός πολύ θετικός. Το τραγούδι «Τη Μέρα Σβήνω» είχε γραφτεί ειδικά για τον Γιάννη Διονυσίου, ο οποίος επίσης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να το ερμηνεύσει.
 
 
 
Αν είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά κάποιους από τους παλιούς ρεμπέτες, ποιους θα επιλέγατε;
Σίγουρα την τετράδα του Πειραιά, δηλαδή τους Βαμβακάρη, Δελιά, Μπάτη, Παγιουμτζή, οι οποίοι ήταν αυτοί που ουσιαστικά δημιούργησαν το ρεμπέτικο. Μέσα από την απλότητα, που εμπερικλείει βέβαια όλη την ουσία (η οποία χάθηκε αργότερα), κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν τρόπο έκφρασης που έγινε και η βάση για την εξέλιξη τής μετέπειτα ελληνικής λαϊκής μουσικής.
 
Πήρατε το ρίσκο να παρουσιάσετε το «Strovilos» διαδικτυακά, χωρίς να κάνετε ζωντανές εμφανίσεις. Θα λέγατε ότι ο περιορισμός λειτούργησε ευνοϊκά για σας; Οι φιλόμουσοι υποδέχτηκαν θερμά τον δίσκο σας επειδή διψούσαν για κάτι νέο;
Όλη η διαδικασία της κυκλοφορίας είχε ήδη αρχίσει πριν τους περιορισμούς, οπότε δεν υπήρχε και επιλογή να την αναβάλουμε. Περισσότερο κακό θα έκανε κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να δουλέψουμε με τις συνθήκες που μας παρέχονται. Η υποδοχή του δίσκου είναι όντως πολύ θετική, αλλά δουλεύουμε συνεχώς για να φτάσει σε όσο περισσότερα αφτιά γίνεται. 
 
Αυτές τις μέρες όλοι μιλούν για μια επιστροφή στην κανονικότητα. Τι σημαίνει για σας «κανονικότητα»;
Κανονικότητα είναι να μπορούμε να παίζουμε μουσική ζωντανά και να κάνουμε περιοδείες. Ένα μεγάλο μέρος του εγκλεισμού στο σπίτι είναι για μας κάτι που υπάγεται επίσης σε μια κανονικότητα, μιας και πολλή από τη δουλειά της δημιουργίας ή ακόμα και της διαδικτυακής πρακτικής που σχετίζεται με τη δουλειά μας, πολύ συχνά γίνεται από το σπίτι. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο κόσμος να μπορεί να συνευρεθεί ξανά και να μοιραστεί συλλογικά έντονες εμπειρίες που ανυψώνουν την ψυχή του, όπως μια συναυλία μουσικής, μια θεατρική παράσταση ή ένα φεστιβάλ. Πολλά πράγματα της λεγόμενης «κανονικότητας» όπως αρκετοί τα γνωρίσαμε και στον εγκλεισμό, π.χ. το στρες, η έλλειψη χρόνου για τον εαυτό μας και με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, σίγουρα δεν είναι κάτι στο οποίο θα θέλαμε να επιστρέψουμε.
 
Για αγορά του δίσκου: https://triotekke.bandcamp.com/

[email protected]

 
Φιλελεύθερος, 17.5.2020.