Πλησιάζοντας στη λήξη της πρώτης τριετίας του Σχεδίου προώθησης παραγωγών οπτικοακουστικού περιεχομένου στην Κύπρο, χωρίς ακόμα την εκταμίευση έστω ενός ευρώ για χορήγηση παραγωγών, αναρωτιέται κανείς εάν αυτό υποδηλώνει αποτυχία του Σχεδίου ή απλά επιφυλακτικότητα από πλευράς παραγωγών.
Εξετάζοντας τα μέχρι στιγμής δεδομένα και με βάση πληροφορίες και στοιχεία που έχω συλλέξει, έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα τέσσερις παράγωγες, δυο εκ των οποίων έχουν προχωρήσει στην παραγωγή, με τα γυρίσματα να γίνονται εξ ολοκλήρου στην Κύπρο και να βρίσκονται και οι δύο στο στάδιο της μετα-παραγωγής («post-production»). Οι εμπειρίες των πρώτων δυο αυτών παραγωγών κατά τη διάρκεια του 2019 δηλώνουν κατηγορηματικά ότι το Σχέδιο είναι ελκυστικό και ότι η Κύπρος έχει όλα τα φόντα για να εισαχθεί στο χάρτη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Τελικά το «Olivewood» είναι εδώ με τα όποια προβλήματα, δυσκολίες και ελλείψεις που μπορεί να έχει η κυπριακή οπτικοακουστική βιομηχανία. 
Είχαμε βέβαια και τις παραγωγές που εγκρίθηκαν αλλά τελικά επέλεξαν άλλη χώρα παραγωγής. Είναι θεμιτό να υπάρχει ανταγωνισμός από πολλές άλλες χώρες, γιατί απλούστατα είναι αποδεδειγμένο ότι τέτοιου είδους παράγωγες αποφέρουν πολλαπλά οφέλη στη χώρα που γίνεται μια παραγωγή, με την άμεση και έμμεση ενασχόληση περί των δύο χιλιάδων διαφορετικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, αλλά και την έμμεση προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας αυτής.
Οι εμπειρίες των πρώτων δυο παραγωγών ανέδειξαν μεν ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει σημαντικού βεληνεκούς παραγωγές αλλά συνάμα ανέδειξαν προβλήματα και εμπόδια που μπορούν όμως να ξεπεραστούν. Εν συντομία:
ελλείψεις σε εξοπλισμό υψηλής ποιότητας, όπως κινηματογραφικές μηχανές υψηλής ευκρίνειας, εξοπλισμό μοντάζ κτλ.
ελλείψεις κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που να διαθέτει πείρα σε τέτοιου μεγέθους παραγωγές
ελλείψεις στούντιο παραγωγής που να διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό αλλά και μεγάλη χωρητικότητα 
δυσκολία στην εξασφάλιση φθηνού κεφαλαίου για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών προ-παραγωγής «Pre-production» μέχρι την είσπραξη της χορηγίας (προεξόφληση χορηγίας). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοπικές τράπεζες ως είθισται στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν ακόμη να υιοθετήσουν το εκδιδόμενο πιστοποιητικό επιστροφής μετρητών από την κυβέρνηση ως αξιόγραφο προς εξόφληση.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον οργανισμό προώθησης επενδύσεων «Invest Cyprus» αλλά και με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα που έχει εμπλακεί σε αυτές τις παραγωγές, δρομολογεί αλλαγές στο Σχέδιο για εξάλειψη των προβλημάτων και προσδοκεί να καταστήσει το Σχέδιο ακόμα πιο ελκυστικό. Το Σχέδιο αναμένεται να ανανεωθεί για την επόμενη τριετία, 2021 μέχρι 2023. Ενθαρρυντικό είναι ότι μία τρίτη παραγωγή είναι στο στάδιο της προετοιμασίας της παραγωγής.
Η εκταμίευση της πρώτης χορηγίας και η είσπραξή της από τις δύο αυτές παραγωγές θα αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι το Σχέδιο λειτουργεί και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση να χορηγήσει εγκεκριμένες παραγωγές. Οι δύο αυτές παραγωγές θα βοηθήσουν επίσης στην προώθηση της Κύπρου στα διάφορα φεστιβάλ κινηματογράφου, με τα πιο γνωστά αυτά των Καννών, του Βερολίνου και του Λος Άντζελες. Επίσης, οι παραγωγοί αυτοί που θα λάβουν την επιστροφή μετρητών, πιστεύω ότι θα λειτουργήσουν και ως διαφημιστές, ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι και γιατί όχι, να προχωρήσουν σε επενδύσεις υποδομής στην Κύπρο για την αρχή μιας ολοκληρωμένης ολιστικής οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η οποία θα περιλαμβάνει στούντιο, εξοπλισμούς αλλά θα αποτελεί και λόγο στήριξης νέων θεσμών όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου. 
Έχοντας εμπλακεί και εργαστεί και για τις δυο αυτές παράγωγες, θεωρώ ότι αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας του τόπου. Η ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργείου, η βοήθεια του «Invest Cyprus» αλλά και οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από ιδιωτικές επιχειρήσεις εδώ στην Κύπρο, κατέστησαν δυνατό, με την προσθήκη του απαραίτητου εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, να ολοκληρωθούν με επιτυχία τα γυρίσματα των δυο αυτών κινηματογραφικών παραγωγών. Οι προσωπικές εμπειρίες μου με την τριβή σε μια εντελώς νέα βιομηχανία για την Κύπρο, μου δίνει το δικαίωμα να είμαι αισιόδοξος ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση για παραγωγές υψηλού επιπέδου «Hollywood», απολαμβάνοντας αφενός κρατικής ενίσχυσης και αφετέρου συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην οικονομία της Κύπρου.

* Μάριος Γρηγοριάδης, Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited, τηλ. 22 209 000, ηλεκτ. διεύθ. [email protected]

Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκη τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων μελών της KPMG. Η επωνυμία της KPMG και το λογότυπο της KPMG είναι εγγεγραμμένα εμπορικά σήματα της KPMG International Cooperative, ελβετικού οργανισμού.