Διάταγμα αποκάλυψης και των τραπεζικών δεδομένων μετά το διάταγμα για τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα, εξασφάλισε χθες η Αστυνομία για τους δύο υπόπτους που τελούν υπό κράτηση για την υπόθεση χειραγώγησης αγώνα. 

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν προχωρήσει τις έρευνές τους γύρω από την υπόθεση και χθες αποτάθηκαν σε δικαστήριο για να δοθεί η άδεια σε εμπορικές τράπεζες να δώσουν στοιχεία σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν ο πρόεδρος της Αγίας Νάπας Δημήτρης Μασιάς και ο διαιτητής Ανδρέας Κωνσταντίνου.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα στην καταχώρηση της υπόθεσης την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα που λήγει το διάταγμα κράτησης των δύο υπόπτων, αφού θεωρεί ότι έχει τις μαρτυρίες για να προβεί σε κάτι τέτοιο. 

Οι δύο συλληφθέντες κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στα όσα τους καταλογίζουν, ωστόσο τήρησαν την ίδια στάση, δηλαδή επικαλούνται το δικαίωμα της σιωπής και δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ανακριτών. Οι Μασιάς και Κωνσταντίνου θεωρούνται ύποπτοι για υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, χειραγώγηση αγώνα και αδικήματα που αφορούν στον νόμο για τον ΚΟΑ. Προηγήθηκαν καταγγελίες από τον πρόεδρο του Οθέλλου Αθηαίνου για το παιχνίδι της ομάδας του με την Αγία Νάπα και όπως υποστήριξε, πλησιάστηκε από τον Μασιά για να χάσει η ομάδα του. Κατάθεση για την υπόθεση έχει δώσει και ποδοσφαιριστής του Οθέλλου που φέρεται να προσεγγίστηκε για τον ίδιο λόγο. Η λήψη καταθέσεων για την υπόθεση συνεχίζεται, ενώ στα χέρια των ανακριτών υπάρχουν και δύο βίντεο: Ένα από τον επίδικο αγώνα και ένα από τον χώρο υποστατικού που διαθέτει ο πρόεδρος του Οθέλλου. Πάντως δεν αποκλείεται, αν η ανακριτική ομάδα το κρίνει αναγκαίο, την ερχόμενη Πέμπτη να τεθεί το ανακριτικό υλικό ενώπιον Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για μελέτη και οδηγίες. Στην περίπτωση που αποφασιστεί οριστικά η υπόθεση να καταχωρηθεί στο δικαστήριο, τότε η Αστυνομία δεν αποκλείεται να ζητήσει όπως παραμείνουν υπό κράτηση, ενέργεια που θα φέρει την αντίδραση των δύο.

Στο μεταξύ, πληθώρα πληροφοριών και για άλλους στημένους αγώνες διαβιβάζονται στην Αστυνομία, είτε μέσω της εφαρμογής του red button, είτε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1460. Για την αξιολόγηση των πληροφοριών αυτών αναμένεται να συσταθεί ειδική ομάδα η οποία να χαρτογραφήσει όλα τα στοιχεία και αν δεν υπάρχουν μαρτυρίες που να συνδέουν συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές έρευνες

 Στημένοι στην Ισπανία, κύκλωμα στην Κύπρο

Τη χειραγώγηση τεσσάρων αγώνων στην Κύπρο έχουν ανακαλύψει αστυνομικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν δίκτυο στοιχημάτων που λειτουργεί στην Ισπανία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική ιστοσελίδα «El Confidencial».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, που υπογράφει ο δημοσιογράφος Χοσέ Μαρία Όλμο, η ΟΥΕΦΑ ζήτησε από την Αστυνομία της Ισπανίας να δώσει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το κύκλωμα στημένων αγώνων στην Ισπανία, ώστε η διεθνής Ομοσπονδία να εξαρθρώσει κύκλωμα διαφθοράς στην Κύπρο. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», είναι σε γνώση των Αρχών, εδώ και λίγο καιρό, και συνεργάζονται με την ΟΥΕΦΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Οι Αρχές της Κύπρου αποφάσισαν στις 20 Ιανουαρίου να αναστείλουν προσωρινά τα πρωταθλήματα στη χώρα μετά την έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο ενός διαιτητή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά το περιστατικό δείχνει την κλιμάκωση της βίας που ταλανίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, λόγω της διείσδυσης εγκληματικών οργανώσεων.
Η βόμβα ήταν η 16η που τοποθετήθηκε εναντίον ενός διαιτητή την τελευταία δεκαετία και πιθανότατα σχετίζεται με τη χειραγώγηση τριών αγώνων δεύτερης κατηγορίας και δύο παιγνιδιών κυπέλλου, αλλά το φαινόμενο έχει ήδη εξαπλωθεί στη χώρα και έχει μεταφερθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πειραιώς Ντάρκο Κοβάσεβιτς πυροβολήθηκε στον δρόμο στις 6 Ιανουαρίου. Η ΟΥΕΦΑ πιστεύει ότι η Υπηρεσία Ελέγχου των Παιχνιδιών της Εθνικής Αστυνομίας της Ισπανίας έχει τα κλειδιά για να σταματήσει το κύκλωμα. Όπως επιβεβαιώνεται από την «El Confidencial», το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει απευθύνει έκκληση στην Αστυνομία να ζητήσει τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων

«Πιζάρο» και «Κόρτες», δύο υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στο δικαστήριο του Badajoz τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2018 αντιστοίχως, με τη σύλληψη περισσότερων από πενήντα παικτών, εκπροσώπων και μεσαζόντων για εμπλοκή τους σε χειραγώγηση αγώνων στην Ισπανία.

Η δράση του κυκλώματος είχε ξεκινήσει να ενεργεί και στο εξωτερικό. Η άρση των τηλεφωνικών κλήσεων κατέστησαν δυνατή την ανακάλυψη ότι οι ηγέτες του κυκλώματος είχαν επαφή στην Κύπρο που τους παρείχε στοιχεία. Αυτό είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει την ΟΥΕΦΑ. Ο σύνδεσμος του δικτύου ήταν πρώην παίκτης που αγωνίστηκε σε κυπριακή ομάδα. Η σύνδεση του κυπριακού ποδοσφαίρου με το διεθνές κύκλωμα στημένων αγώνων είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του Πιζάρο και του Κόρτες και άλλα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους πράκτορες του Τμήματος Ελέγχου Ύποπτων Παιχνιδιών, υπεύθυνους για την επιχείρηση «Οίκος» με επίκεντρο την Ουέσκα, έδειξαν πως στην Κύπρο υπήρχε οργανωμένο δίκτυο.

Η πηγή της «El Confidencial» ανέφερε: «Αυτό που έχει ανακαλυφθεί ξεπερνά τους απλούς παίκτες που αφήνουν να μπουν τέρματα για να κερδίσουν κάποια χρήματα με στοιχήματα. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια θεσμική διαφθορά στο υψηλότερο επίπεδο, όπου οι σύλλογοι, οι διαιτητές και ακόμη και οι επίσημοι φορείς διανέμουν θριάμβους και θέσεις στη βαθμολογία για να αγωνιστούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες και, στη συνέχεια, να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά στους πράκτορες στοιχημάτων».
Όπως το δημοσίευμα ισχυρίζεται, η Αστυνομία της Ισπανίας έχει στοιχεία που αμφισβητούν την καθαρότητα τεσσάρων αγώνων του κυπριακού ποδοσφαίρου στο τέλος της σεζόν 2017-2018. Πρόκειται για παιχνίδια του κυπέλλου και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι έγινε προσυννεόηση για το αποτέλεσμα και ποια θέση θα καταλάμβαναν τρεις ομάδες. Οι πληροφορίες έφθασαν στην Ισπανία πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων. Υπολογίζεται ότι κέρδισαν, μαζί με τους ισπανικούς αγώνες που διοργανώθηκαν από το ίδιο δίκτυο, τουλάχιστον 840.000 ευρώ. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός, αλλά απέχει πολύ από τα χρήματα που κινούνται στην Κύπρο.

«Παρά την αναστολή των κύριων πρωταθλημάτων στην Κύπρο, ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση, τις επόμενες μέρες το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών. Το τμήμα ελέγχου τυχερών παιχνιδιών της ισπανικής Αστυνομίας έχει ήδη υποβάλει τις έρευνες στην ΟΥΕΦΑ», σύμφωνα με το δημοσίευμα.