Νομιμοποίηση από το ίδιο το Σύνταγμα έχει το Υπουργικό Συμβούλιο στη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Αναμφίβολα, τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν χθες θα μπορούσε να θεωρηθούν ότι περιορίζουν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακινήσεως των πολιτών εντός του εδάφους της Δημοκρατίας, το οποίο δικαίωμα κατοχυρώνεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος. 
 
Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό του δικαιώματος μετακινήσεως, το Σύνταγμα θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις. Να υπάρχει σχετικός νόμος που ρυθμίζει το ζήτημα και παράλληλα για τους λόγους που καθορίζονται στο εν λόγω άρθρου του Συντάγματος και ένας εξ αυτών είναι η δημόσια υγεία. Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα επιτρέπει ακόμα και τη στέρηση της ελευθερίας ενός προσώπου «προς παρεμπόδισιν επεκτάσεως μεταδοτικών νόσων».
 
Στην περίπτωση του κορωνοϊού, και κάθε άλλης μολυσματικής νόσου, εφαρμόζονται οι πρόνοιες του Νόμου περί Λοιμοκάθαρσης ο οποίος θεσπίστηκε πριν την Ανεξαρτησία. 
 
Ο κορωνοϊός κηρύχθηκε επικίνδυνη μολυσματική ασθένεια μόλις πριν από περίπου 20 ημέρες. Συγκεκριμένα, με το Διάταγμα αριθμός 74 του 2020, το οποίο δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 21/2/2020, προστέθηκαν στον κατάλογο των επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών το «Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής οφειλόμενο σε κορωνοϊό (MERS)» και ο «Κορωνοϊός COVID – 19». Η κήρυξη, επίσημα, του ιού ως επικίνδυνου, αποτέλεσε το θεμέλιο για τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν χθες και για όσα κριθεί απαραίτητο να ληφθούν στο μέλλον. 
 
Οι εξουσίες που δίνει ο νόμος είναι τεράστιες και αυτό είναι λογικό αφού πρόκειται για ζήτημα που αφορά τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, με βάση το Νόμο το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί να εκδίδει κανονισμούς που αφορούν, μεταξύ άλλων: 
  • Την παρεμπόδιση της εισαγωγής οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας εντός της Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε μέρους αυτής από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εκτός της Δημοκρατίας, είτε η τοπική αυτή περιοχή είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι.
  • Την παρεμπόδιση της εξάπλωσης οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας, είτε είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι, σε οποιαδήποτε άλλη τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας.
  • Την παρεμπόδιση της μετάδοσης οποιασδήποτε επικίνδυνης μολυσματικής ασθένειας από τη Δημοκρατία ή από οποιαδήποτε τοπική περιοχή εντός της Δημοκρατίας, είτε είναι μολυσμένη τοπική περιοχή είτε όχι, σε οποιαδήποτε τοπική περιοχή εκτός της Δημοκρατίας.
Επίσης, σύμφωνα με ξεχωριστή διάταξη του Νόμου, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εξουσία «να κηρύξει οποιαδήποτε τοπική περιοχή, είτε εντός είτε εκτός της Δημοκρατίας, ως μολυσμένη τοπική περιοχή και ακολούθως η τοπική αυτή περιοχή και όλοι οι επιβάτες και αγαθά από αυτήν υπόκεινται σε τέτοια μέτρα όπως ήθελαν καθοριστεί με Κανονισμούς».
 
Σε ό,τι αφορά την παραβίαση των Κανονισμών, δηλαδή, εν προκειμένω, των μέτρων τα οποία αποφασίζει και δημοσιεύει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο νόμος προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες ή πρόστιμο μέχρι €770 ή και τις δύο ποινές.