Ας ήταν μια τηλεοπτική συζήτηση βαρετή κι αχρείαστη, δεν θα πείραζε κανέναν. Όποιος ήθελε την έβλεπε. Αλλά, έπρεπε να το κάνουν πιο θεαματικό οι αρχηγοί των δυο μεγάλων κομμάτων, να αποδείξουν ότι ασχολούνται και οι πολίτες. Και τελικά, κατάφεραν να βγει στο φως μια ιστορία που μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ζημιώνει. Διότι, αυτό που θα μείνει να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια μας είναι η μελέτη που κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για διχοτόμηση της ΑΟΖ. Κάνει μελέτη, δεν κάνει; Δεν έχει σημασία αν θα ξεκαθαριστεί ή όχι το ζήτημα. Ούτε ότι έσπευσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αμέσως να δηλώσει ότι πρόκειται για αποκύημα φαντασίας. Σημασία έχει ότι ήδη εστάλη το μήνυμα ότι ο Αναστασιάδης μελετά τη διχοτόμηση της ΑΟΖ, όπως ήταν ο στόχος της Άγκυρας πριν τον αλλάξει για να τα θέλει όλα. Αυτό είναι, που μετέτρεψε την τηλεοπτική παράσταση Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού σε σοβαρό ζήτημα.
Ρωτήθηκε ο κ. Κυπριανού για πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέθεσε σε συνεργάτες του την εκπόνηση μελέτης για διχοτόμηση της ΑΟΖ. Γιατί ρωτήθηκε ο Άντρος Κυπριανού και όχι η Κυβέρνηση ή ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, άγνωστο. Αλλά, ο αρχηγός του μεγάλου ΑΚΕΛ πόση ευθύνη έχει όταν απαντά ότι έφτασαν κοντά του παρόμοιες πληροφορίες; Έστω κι αν προσθέτει ότι δεν μπορεί να αναφερθεί δημόσια σε αυτά τα ζητήματα, στην ουσία επιβεβαιώνει ότι οι πληροφορίες είναι σωστές.
 
Εξάλλου, αργότερα είπε ότι έχει πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές. Μάλιστα, φρόντισε να συνδέσει αυτές τις πληροφορίες και με παλιότερες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, που όπως είπε παραπέμπουν σε αποδοχή δύο χωριστών ΑΟΖ. Είναι οι δηλώσεις του Προέδρου, που έγιναν τον Ιανουάριο του 2018 και για τις οποίες κατηγορήθηκε. Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι υπήρξε διαστρέβλωση κι ότι θέλοντας να υποδείξει την αντιφατικότητα της Τουρκίας που λέει ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τ/Κ στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι αν είναι έτσι «τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην “αποκλειστική οικονομική ζώνη” της εν λόγω παρανόμου οντότητας». Αλλά, για το τι εννοούσε ο Πρόεδρος και γιατί το είπε με αυτό τον τρόπο ας το εξηγήσει ο ίδιος. Το θέμα εδώ είναι ότι με βάση κάποιες πληροφορίες, που θα έπρεπε να ερευνηθούν προτού δημοσιοποιηθούν, παρουσιάζεται ο αρχηγός του κράτους έτοιμος να αποδεχτεί λύση δυο κρατών και δυο ΑΟΖ. Ποιο μήνυμα δίνει αυτό στους διάφορους μεσολαβητές; Αν αύριο έρθει ο Γκουτέρες και το βάλει στο τραπέζι θα έχουμε παράπονο;
Μόλις πριν από εφτά μέρες ο κ. Κυπριανού είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό. Αν είχε τέτοιες πληροφορίες, τόσο σοβαρές που ανατρέπουν τα πάντα και αλλάζουν τη φιλοσοφία της λύσης του Κυπριακού, που φέρουν τον Πρόεδρο να αναγνωρίζει δυο κράτη και να παραδίδει στην Τουρκία εκτός από εδάφη και μέρος της ΑΟΖ, δεν έπρεπε να τον ρωτήσει απευθείας; Μπορεί να τον έπειθε ότι χρειάζεται αυτή τη μελέτη, μπορεί να του έλεγε ότι είναι αποκύημα φαντασίας. Αλλά μετά δεν θα μπορούσε να το πει στην τηλεόραση να γίνει φασαρία και να μένει να κρέμεται ΚΑΙ αυτό πάνω από τα κεφάλια μας. Διότι, δεν είναι πάνω από το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη είναι πάνω από τα δικά μας. Και δεν είναι όλα κομματικά παίγνια, υπάρχει και η απειλούμενη πατρίδα που να πάρει.
Υ.Γ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλοντας να απαντήσει στις επικρίσεις κατά του Προέδρου για τις ευθύνες του γιατί δεν έλυσε το Κυπριακό ρωτούσε: Αν φταίει ο Αναστασιάδης γιατί δεν το έλυσε ο Χριστόφιας;
Τι ωραίοι που είναι! Μα, δεν είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν ότι τη μια έφταιγε ο Μακάριος, την άλλη ο Σπύρος, την παράλλη ο Τάσος και ήθελαν να αναλάβουν οι ίδιοι, που αυτοανακηρύχθηκαν «πρόεδροι λύσης», για να το λύσουν στο άψε σβήσε; Κάποτε έλεγαν να αναλάβουν και μαζί για να σιγουρέψουν τη λύση. Τώρα, ρωτά ο ένας τον άλλο τι έγινε. Άμα καταλάβουν να ενημερώσουν κι εμάς.
 
[email protected]