Ο πρόεδρος των δικηγόρων Δώρος Ιωαννίδης αναφερόμενος στην επικείμενη μεταφορά τμημάτων δικαστηρίων στο κτήριο «Φιλοξενία», το οποίο αντιμετωπίζει στατικά προβλήματα, ξεκαθάρισε πως οι δικηγόροι δεν θα πάνε στο κτήριο αν δεν δοθούν πλήρεις διαβεβαιώσεις πως αυτό παρέχει ασφάλεια για τους χρήστες του. «Εμείς δεν πάμε σε χώρο στον οποίο θα υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τα μέλη μας», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε στον «Φ» ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση του κτηρίου. «Υπάρχουν εκθέσεις, τις ζήτησα και είμαι πλήρως ενήμερος», είπε, για να προσθέσει: «Προ μηνός, στην προηγούμενη συνεδρία, ήταν παρών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων και μας ελέχθη πως εκπονείται μελέτη». Παρατήρησε επίσης πως «ο μεν υπουργός λέει πως δεν υπάρχει πρόβλημα, ενώ άλλοι λένε ότι χρειάζονται εκατομμύρια», για ενίσχυση του κτηρίου. 
 
Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο κρύβεται πίσω από τους τεχνοκράτες σχετικά με την αντοχή του κτηρίου και χθες όταν ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρωνα Νικολάτο, μας διεμήνυσε πως δεν έχει ρόλο στην όλη διαδικασία και πως το θέμα χειρίζεται το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Εξάλλου, η Αρχιπρωτοκολλητής Ειρήνη Χριστοδούλου στην οποίαν μας παρέπεμψε ο πρόεδρος του Ανωτάτου, ανέφερε πως το Ανώτατο στηρίζεται στις εκθέσεις των τεχνοκρατών.
 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», διερωτήθηκε αν μπορεί το Δικαστήριο να αρνηθεί να μεταστεγαστεί στο «Φιλοξενία» από τη στιγμή που υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.
 
Ανέφερε επίσης, πως όταν προέκυψε η ανάγκη ενίσχυσης του κτηρίου, το δικαστήριο ενημερώθηκε σχετικά, αφού εγείρετο και θέμα χρονοδιαγραμμάτων. «Έπρεπε να ενεργήσουν ως προς τη στατικότητα του κτηρίου και αντιλαμβάνομαι πως το έκαναν», είπε η Αρχιπρωτοκολλητής.
 
Από την πλευρά του το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν φαίνεται αποφασισμένο να παρέμβει με βάση τη δική του νομοθεσία και να ελέγξει κατά πόσον το κτήριο είναι ασφαλές. Αξίζει να σημειωθεί πως το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει εξουσία ακόμη και να απαγορεύσει τη λειτουργία του κτηρίου.
 
 
Πάντως, ερωτηματικά εγείρονται και από το γεγονός ότι έγιναν δύο εκτιμήσεις στήριξης του κτηρίου εκ των οποίων η μία περίπου €300.000 και η δεύτερη περίπου €1 εκατομμύριο. Μία εξήγηση που δίνεται είναι πως με την πρόταση των €300.000 η λύση μπάζει νερά γι΄ αυτό και έγινε δεύτερη εκτίμηση αυξημένης ενίσχυσης του κτηρίου.
 
Εξάλλου, ο Μάριος Πετρίδης εκ μέρους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι αν υλοποιηθεί η πρώτη εισήγηση στήριξης το κόστος θα κυμανθεί στις €300.000, ενώ αν υλοποιηθεί η δεύτερη το συνολικό κόστος συντήρησης θα ανέλθει περίπου στα €3 εκατομμύρια.