Το έναυσμα για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς με το οποίο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων καθοριζόταν μέσω διαταγμάτων που εξέδιδε η υπουργός Εργασίας δίνει η Νομική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, με γνωμάτευσή της ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο στη Βουλή, για να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα ωράρια, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στην πράξη, ο καθορισμός των ωραρίων μέσω κανονισμών που εγκρίνονται από το Κοινοβούλιο είναι προβληματικός, αλλά και αναποτελεσματικός.
Μετά από αίτημα του υπουργείου Εργασίας, η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε γνωμάτευση, με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και της Συμμαχίας, με την οποία επαναφέρουν την εξουσία στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας για να εκδίδει διατάγματα που θα καθορίζουν το ωράριο λειτουργίας των ειδικών και τουριστικών καταστημάτων, αντί με κανονισμούς που ισχύουν σήμερα.
Παράλληλα με τα διατάγματα θα καθορίζονται τα προϊόντα που διατίθενται προς πώληση, οι υπηρεσίες που παρέχονται στα ειδικά καταστήματα και τα όρια των τουριστικών περιοχών/ζωνών και η τουριστική περίοδος. 
 
 
Υπενθυμίζεται πως, τον Δεκέμβριο του 2015, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, με την οποία τα διατάγματα του αρμόδιου υπουργού αντικατέστησαν κανονισμοί. Το δικαστήριο έκρινε πως η ρύθμιση του ωραρίου, τα όρια των τουριστικών περιοχών και η δημιουργία ειδικών καθεστώτων σε κάποια καταστήματα εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Εκτελεστικής Εξουσίας. Συγκεκριμένα ο νόμος του 2015 συγκρουόταν με τη συνταγματική Αρχή της διάκρισης των εξουσιών.
Όπως επισημαίνει στη γνωμάτευση ο ανώτερος δικηγόρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Λυσάνδρου, στο πλαίσιο τήρησης του Συντάγματος, η Βουλή έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει τον βασικό νόμο -μέσω πρότασης νόμου ή νομοσχεδίου- ώστε να διαγράψει τις διατάξεις της νομοθεσίας που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, προσθέτοντας «σε αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν έπρεπε ποτέ να θεσπίσει αυτές τις διατάξεις».
Παράλληλα, υποδεικνύει πως λόγω της διαγραφής των συγκεκριμένων προνοιών από τον νόμο, οι καταστηματάρχες θα έχουν την απόλυτη ευχέρεια να αποφασίζουν τα ωράρια των καταστημάτων τους, στη βάση της επιχειρηματικής ελευθερίας, η οποία προνοείται από το άρθρο 25 του Συντάγματος. 
 
 
Μάλιστα, η Νομική Υπηρεσία προχωρεί ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας στα κόμματα πως, για αποφευχθεί το πιο πάνω σενάριο,  θα μπορούσαν να ρυθμιστούν τα συγκεκριμένα ζητήματα με συνταγματικό τρόπο επαναφέροντας το δικαίωμα για τα διατάγματα στον εκάστοτε υπουργό.
«Με τον ίδιο νόμο με τον οποίο θα διενεργηθεί η διαγραφή, θα προβλεφθεί η ρύθμιση των προαναφερόμενων θεμάτων με τον μόνο συνταγματικό τρόπο, ήτοι με πράξη αρμόδιου φορέα της Εκτελεστικής Εξουσίας (του υπουργού ή Υπουργικού Συμβουλίου) και δη με διάταγμα ώστε αυτό να εκδίδεται άνευ εμπλοκής του Κοινοβουλίου», προσθέτει. Καταλήγοντας, σημειώνει πως οι κανονισμοί που εκδίδει ο υπουργός τελούν υπό την έγκριση της Βουλής.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε στη Βουλή δύο φορές κανονισμούς οι οποίοι ήταν πανομοιότυποι με τα διατάγματα που εξέδιδε τα προηγούμενα χρόνια η αρμόδια υπουργός, με αποτέλεσμα να απορριφθούν από την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου. Πριν από μερικούς μήνες, όταν συζητείτο η σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για την προσπάθεια επαναφοράς της νομιμότητας.