Σε 78 προσφυγικές πολυκατοικίες παγκύπρια δύναται να εγκατασταθούν ανελκυστήρες αν δοθεί η αμετάκλητη συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών, ενώ σε άλλες 19 πολυκατοικίες οι ιδιοκτήτες αρνούνται να δώσουν συγκατάθεση. Το θέμα της μη συγκατάθεσης ευελπιστεί να επιλύσει πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ.
 
Όπως δήλωσε ο Βουλευτής του κόμματος Κυριάκος Χατζηγιάννη, είναι απάνθρωπο ένοικοι με κινητικά προβλήματα και ηλικιωμένοι να μεταφέρονται με τηλεσκοπικά μηχανήματα, γιατί δεν υπάρχει ανελκυστήρας στην πολυκατοικία τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων, το πρόγραμμα προσθήκης ανελκυστήρων που εφαρμόζεται από το 2008, αφορά την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 368 υφιστάμενες πολυκατοικίες παγκύπρια και μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση σε 109 πολυκατοικίες με κόστος 11 εκ. ευρώ. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ανέγερση 6 ανελκυστήρων στον οικισμό Άγιος Ιωάννης Λάρνακας και προγραμματίζεται η εγκατάσταση άλλων 32 στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας με κόστος 4,8 εκ.
 
Για τις υπόλοιπες 221 πολυκατοικίες το Τμήμα Πολεοδομίας διαπιστώνει πως πέραν από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συγκατάθεση, σε 51 πολυκατοικίες δεν μπορεί να τοποθετηθεί ανελκυστήρας λόγω παράνομων προσθηκών στην πρόσοψη των πολυκατοικιών, σε 47 πολυκατοικίες μπορεί να γίνει εγκατάσταση αρκεί οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να συγκατατεθούν σε επέμβαση στην περιουσία τους που αφορά μείωση εμβαδού και σε 26 πολυκατοικίες είναι τεχνικά αδύνατο να τοποθετηθεί ανελκυστήρας.
 
Από το Τμήμα Πολεοδομίας γίνεται ξεκάθαρο ότι αν έστω και ένας ιδιοκτήτης δεν συγκατατεθεί, δεν μπορεί να προχωρήσει στην τοποθέτηση. Λέχθηκε ότι το ΥΠΕΣ είναι θετικό στην άρση των εμποδίων και ότι το πρόγραμμα τοποθέτησης ανελκυστήρων  αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης πενταετίας, νοουμένου ότι το Τμήμα Πολεοδομίας θα στελεχωθεί επαρκώς και ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά δήλωσε μετά την συνεδρίαση ότι από το 2013 ως το 2020 εγκαταστάθηκαν ανελκυστήρες σε 19 πολυκατοικίες και μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης.
 
Αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων (ΠΕΠ) που ανέρχεται στις 378,000 ευρώ και καλύπτει μόνο τα λειτουργικά έξοδα χωρίς καμία δυνατότητα δράσης και προσφοράς στον προσφυγικό κόσμο σε Κύπρο και εξωτερικό.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε πως με την πρόταση νόμου του κόμματός του θα διασφαλίζεται η δυνατότητα του κράτους για ανέγερση ανελκυστήρων χωρίς την συγκατάθεση των ενοίκων και έτσι θα διασφαλίζεται και το βασικό δικαίωμα των ενοίκων για αξιοπρεπή διαβίωση.
 
Για τον προϋπολογισμό της ΠΕΠ είπε ότι αυτός καλύπτει τα σταθερά κόστη και τα λειτουργικά έξοδα και ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για ενίσχυση της Επιτροπής καθώς το έργο που επιτελεί βασίζεται σήμερα στον εθελοντισμό.
 
Πηγή: Philenews/ΚΥΠΕ