ΔΥΟ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο μεροκάματο. Στο πρώτο ατύχημα ο Γιώργος Γεωργίου, 54 χρόνων, από την Γαλάτα καταπλακώθηκε από μεγάλο όγκο χώματος που αποκολλήθηκε από παρακείμενο σημείο. Ο ίδιος εκτελούσε εργασίες βαφής σε τοίχο αντιστήριξης. Υπήρξε πολύωρη προσπάθεια απεγκλωβισμού του από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΜΑΚ, στην παρουσία μελών της οικογένειας του. Στο δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στην περιοχή Βασιλικού, σκοτώθηκε ο Άντης Ευαγγελή, 56 χρόνων, κάτοικος Δερύνειας.
Κατά τη διαδικασία εκφόρτωσης γεννήτριας από φορτηγό αυτοκίνητο, με τη βοήθεια γερανού, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, αποκόπηκε το συρματόσχοινο του γερανού, με αποτέλεσμα να πέσει το μεταλλικό άγκιστρο και να κτυπήσει στο κεφάλι και τον ώμο τον οδηγό του φορτηγού.
 
ΓΙΑ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν τα τραγικά συμβάντα διεξάγεται έρευνα από την Αστυνομία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας. Ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων αυξάνεται συνεχώς. Είναι σαφές πως τα πολλά εργατικά ατυχήματα απασχολούν όλους τους αρμόδιους που πρέπει να δράσουν αμέσως. Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στελεχώνεται από μικρό αριθμό λειτουργών που, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους χώρους εργασίας. Θα πρέπει επί τούτου, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις ενίσχυσης του Τμήματος και παράλληλα να αυξηθούν οι ποινές για όσους από τους εργοδότες δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Όπως και όσοι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα θα πρέπει να έχουν κόστος. 
 
ΤΗΝ ίδια ώρα, με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, θα επικαλεστούμε μια δημόσια παρέμβαση του ΕΤΕΚ, που πρέπει να προβληματίσει. Το ΕΤΕΚ κάνει λόγο σε παρατηρούμενη έλλειψη Κουλτούρας και Συνείδησης Ασφάλειας παρά τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που λαμβάνονται. Παραπέμπει και στην παγκόσμια εκστρατεία Vision Zero καλώντας επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπως υιοθετήσουν αυτή τη νέα στρατηγική και να εφαρμόσουν τους 7 Χρυσούς της Κανόνες, που καθορίζει τρόπους δράσεις και προστασίας. Στόχος, να διασφαλιστεί ένα ασφαλές και υγιές σύστημα στους χώρους εργασίας. 
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια, παρατηρείται αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ειδικά των θανατηφόρων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά το έτος 2018 γνωστοποιήθηκαν στα πέντε Επαρχιακά Γραφεία Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 2.156 ατυχήματα ως ακολούθως: Λεμεσού 650 (30,1%), Λευκωσίας 626 (29,0%), Πάφου 350 (16,2%), Λάρνακας 308 (14,3%), και Αμμοχώστου 222 (10,3%).Φέτος τα θανατηφόρα έχουν φθάσει δυστυχώς τα 15.
 
ΕΙΝΑΙ προφανές πως επιβάλλεται εντατικοποίηση των προσπαθειών και προώθηση δράσεων για καλλιέργεια κουλτούρας ασφάλειας, από όλους τους εμπλεκομένους. Το Κράτος οφείλει να επενδύσει στα θέματα της ασφάλειας. Για να μειωθούν τα ατυχήματα πρέπει να τεθούν στόχοι. Για να υλοποιηθούν οι στόχοι πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, του Κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων. Πρέπει να αποφασιστούν δράσεις και να υλοποιηθούν αμέσως. Δεν πρέπει όλα αυτά να συζητούνται μετά από τραγικά συμβάντα, ένα θανατηφόρο ατύχημα και στη συνέχεια να αφήνονται στο περιθώριο. Να υπάρξουν πρωτοβουλίες εδώ και τώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλης καθυστέρησης.