To Top
14:01 Παρασκευή
22 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Γ. Λιλλήκας: Με δημοψήφισμα ο λαός να αποφασίσει για τη λύση
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Γ. Λιλλήκας: Με δημοψήφισμα ο λαός να αποφασίσει για τη λύση
Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκεμβρίου 2017, 3:21 μμ

Η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος μέσα από το οποίο ο λαός θα αποφασίσει για τη λύση που θέλει στο Κυπριακό, αποτελεί την κύρια προτεραιότητα του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα. «Έχοντας σαφή εντολή ότι απορρίπτουμε αυτή τη μορφή λύσης, τότε νομιμοποιείται, με δημοκρατικές διαδικασίες ο Πρόεδρος να χαράξει νέα πορεία η οποία θα οδηγεί σε μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση», δηλώνει ο υποψήφιος Πρόεδρος.
 
Θεωρεί, επίσης, ότι το Κυπριακό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της νέας πενταετίας καθώς λόγω των γενικότερων εξελίξεων αναμένονται να ασκηθούν πιέσεις από κάποιους κύκλους προκειμένου να «κλείσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πρόταση Λιλλήκα για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό
 
Ο κ. Λιλλήκας εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα του ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευθούν όπως έγινε και το 2013, δηλώνοντας έτοιμος να στοιχηματίσει για αυτό. «Το ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Είμαι έτοιμος να στοιχηματίσω με όποιον θέλει για αυτό. Οι ίδιοι οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι 9 στους 10 Κύπριους δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή το 90% των πολιτών δεν απαντά. Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις, έχουν απαξιωθεί από τους πολίτες. Δεν μπορείς, αν είσαι επαγγελματίας πραγματικός και δεν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, να εξαγάγεις συμπεράσματα από το 10%», σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας τα εξής:
 
«Πέραν τούτου, εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Βολεύει και τα τρία επιτελεία να με δείχνουν με χαμηλά ποσοστά οι δημοσκοπήσεις. Και τον Νίκο Αναστασιάδη, διότι ξέρει ότι μόνο εγώ τον κερδίζω στο β’ γύρο και το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου για να ρίχνει το σύνθημα της χαμένης ψήφου και το επιτελείο Μαλά για συσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ.Λιλλήκας: 25+1 προτάσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής
 
Αναφέρει ακόμα ότι έμμεσα κάποιοι επιχείρησαν να τον πείσουν να αποσύρει την υποψηφιότητά του, υποδεικνύοντας ότι αυτό αποτελεί και απόδειξη ότι αυτό δείχνει ανασφάλεια εκ μέρους τους. «Διαφορετικά, από την ώρα που οι δημοσκοπήσεις μου δίνουν 2,3 και 4% δεν θα έπρεπε κάποιος να έχει τόση επιμονή στο να με πείσουν ή να πείσουν το περιβάλλον μου να με πείσει να αποσυρθώ και να στηρίξω άλλη υποψηφιότητα», τονίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προτάσεις Λιλλήκα για καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς
 
Ποιο είναι το στοίχημα του Γιώργου Λιλλήκα σε αυτές τις εκλογές;
 
Το πιο σημαντικό στοίχημα είναι να πείσουμε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Η όλη μου προσπάθεια μέσα από τον διάλογο που ανέπτυξα και θα συνεχίσω με τους πολίτες, είναι να μειώσουμε την αποχή όσο το δυνατό γίνεται.
 
Πού οφείλεται πιστεύετε αυτό το φαινόμενο και σε τόσο έντονο βαθμό; Το βλέπουμε και στους νέους με την άρνηση τους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους;
 
Νομίζω ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες. Οι παλιοί ψηφοφόροι νιώθουν την απογοήτευση, βλέπουν τα σκάνδαλα, τη διαπλοκή, θυμώνουν με την ανεργία και τα οικονομικά τους προβλήματα και όλα αυτά τους έσπρωξαν σε μεγάλη αποχή στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή όμως η κατηγορία των πολιτών, συνειδητοποιεί τη διαφορά των βουλευτικών από τις προεδρικές εκλογές και τη σημασία τους. Άρα εκεί ευελπιστώ ότι θα πείσουμε για να πάει να ψηφίσει ο κόσμος.
 
Στους πιο νέους, είναι διαφορετικά τα αισθήματα τους. Ο κύριος λόγος είναι γιατί τους αφαιρέσαμε την ελπίδα. Δεν βλέπουν προοπτική στη ζωή τους και αυτό το συναντώ σε όλη την Κύπρο που πάω. Οι νέοι άνθρωποι περιμένουν και ψάχνουν δουλειά και δηλώνουν ότι αυτό που θέλουν, δεν είναι επιδόματα, αλλά δουλειά. Το δεύτερο είναι ένα ερώτημα που εγείρουν συνεχώς, για το τι μέλλον έχουν στην Κύπρο. Άρα, για να πείσουμε αυτό το κομμάτι της νεολαίας να πάει να ψηφίσει, να ενδιαφερθεί και να εμπλακεί, θα πρέπει να τους ξαναδώσουμε την ελπίδα. Θα πρέπει να τη δουν έμπρακτα και πρέπει να πιστέψουν ότι, ναι, αυτή η ισοπέδωση που επιχειρούν κάποιοι ότι όλοι οι πολιτικοί είναι οι ίδιοι και ότι η ψήφος δεν έχει καμία σημασία, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
 
Ποιες θεωρείτε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα πενταετία;
 
Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τη νέα πενταετία, θεωρώ ότι θα είναι το Κυπριακό. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στην περιοχή της, θα ασκηθούν πιέσεις και θα αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες κυρίως από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για να κλείσουν το Κυπριακό. Και λέω να το κλείσουν διότι αυτό τις ενδιαφέρει και όχι να το λύσουν με μια σωστή λύση. Νομίζω ότι η εκλογή του Προέδρου θα καθορίσει εν πολλοίς το τι θα ακολουθήσει. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση θεωρώ ότι θα είναι στα ενεργειακά. Έχει ωριμάσει το ενεργειακό πρόγραμμα παρά τις καθυστερήσεις που παρουσίασε η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και πιστεύω ότι θα προχωρήσουν οι μεγάλες εταιρείες και λόγω του μεγέθους τους και λόγω των μεγάλων άλλων εθνικών συμφερόντων που εκφράζουν αυτές οι εταιρείες, στο ενεργειακό πρόγραμμα και θεωρώ ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, και πολιτικά από τις αντιδράσεις της Τουρκίας και οικονομικά από το πώς θα διαχειριστούμε αυτό τον πλούτο.
 
Το τρίτο μεγάλο στοίχημα θα είναι το πώς θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο να μην στηρίζεται μόνο πάνω στον τομέα των υπηρεσιών, της τουριστικής βιομηχανίας και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Εάν δεν πετύχουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο που θα εδράζεται σε όλους τους τομείς, φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σταθερές νέες θέσεις με ψηλούς μισθούς. Το τέταρτο μεγάλο στοίχημα είναι να βγάλουμε τον κόσμο από την πείνα και την μιζέρια.
 
Αναφέρατε το Κυπριακό ως πρώτο στις προκλήσεις για τη νέα πενταετία. Ποιο θα είναι το πλάνο σας, αν είστε ο επόμενος Πρόεδρος, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και δεδομένου της θέσης σας ότι δεν αποδέχεστε επανέναρξη από το σημείο διακοπής στο Κραν Μοντάνα;
 
Συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν, θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια είτε σε τουρκική λύση με ολίγον εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, δηλαδή εγγυήσεις αλλά με άλλο όνομα και ολίγον τουρκικά στρατεύματα που με άλλα λόγια θα είναι μια στρατιωτική βάση της Τουρκίας κυρίαρχη όπως το απαιτεί, με μεγάλο αριθμό στρατευμάτων. Ή αν δεν αποδεχτεί ο λαός αυτή τη λύση και δεν έχω αμφιβολία για αυτό, αυτό θα είναι η ταφόπλακα του Κυπριακού. Δεύτερο αδιέξοδο σε επίπεδο διάσκεψης στην παρουσία ΓΓ του ΟΗΕ ή δεύτερο όχι σε δημοψήφισμα, θα λύσει τα χέρια της Τουρκίας. Υπάρχει ο κίνδυνος η διεθνής κοινότητα να μας κατατάξει στον κατάλογο των μη επιλύσιμων προβλημάτων και η Τουρκία θα κινηθεί προς άλλες κατευθύνσεις, μη αποκλειομένης και της προσάρτησης εάν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέπουν.
 
Εισηγούμαι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από όλα αυτά. Έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας όλες αυτές τις δεκαετίες. Η λύση που είναι υπό διαπραγμάτευση αποτελεί νομιμοποίηση της διχοτόμησης με κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό την απορρίπτω εξ αρχής και η πρόθεση μου, είναι να εξασφαλίσω καθαρή λαϊκή εντολή για το τι λύση θέλει ο λαός μας μέσα από ένα προληπτικό δημοψήφισμα. Έχοντας σαφή εντολή ότι απορρίπτουμε αυτή τη μορφή λύσης, τότε νομιμοποιείται, με δημοκρατικές διαδικασίες ο Πρόεδρος να χαράξει νέα πορεία η οποία θα οδηγεί σε μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη λύση.
 
Αναφέρεστε στις δημοσκοπήσεις και λέτε ότι το 2013 καταφέρατε να τις ανατρέψετε. Το γεγονός ότι σας δείχνουν με τόσο χαμηλά ποσοστά, σας ανησυχεί ή θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια σκοπιμότητα; Και τι είναι αυτό που εισπράττεται από τον κόσμο όταν τους μεταφέρετε τη βεβαιότητά σας ότι αυτά τα ποσοστά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
 
Το ότι οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω, δεν έχω καμιά αμφιβολία. Είμαι έτοιμος να στοιχηματίσω με όποιον θέλει για αυτό. Οι ίδιοι οι δημοσκόποι παραδέχονται ότι 9 στους 10 Κύπριους δεν απαντούν στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή το 90% των πολιτών δεν απαντά. Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις, έχουν απαξιωθεί από τους πολίτες. Δεν μπορείς, αν είσαι επαγγελματίας πραγματικός και δεν θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, να εξαγάγεις συμπεράσματα από το 10%. 
 
Πέραν τούτου, εξυπηρετούνται σκοπιμότητες. Βολεύει και τα τρία επιτελεία να με δείχνουν με χαμηλά ποσοστά οι δημοσκοπήσεις. Και τον Νίκο Αναστασιάδη, διότι ξέρει ότι μόνο εγώ τον κερδίζω στο β’ γύρο και το επιτελείο Νικόλα Παπαδόπουλου για να ρίχνει το σύνθημα της χαμένης ψήφου και το επιτελείο Μαλά για συσπείρωση του κόσμου της Αριστεράς.
 
Ο κόσμος όταν το συζητούμε, όντως διερωτάται πώς μπορούν να ανατραπούν οι δημοσκοπήσεις. Όταν το βάλουμε κάτω με αριθμούς και όχι σε ποσοστά, τότε εύκολα συνειδητοποιούν ότι ανατρέπονται οι δημοσκοπήσεις. Το βιώσαμε το 2013, θα το δούμε ξανά και σήμερα.
 
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
 
Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον κυπριακό λαό;
 
Οι πολίτες θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι και αυτό θα πράξουν με την ψήφο ή τη συμμετοχή τους, το τι πορεία θέλουν να πάρει η χώρα και στο Κυπριακό και στην οικονομία. Απευθύνομαι κυρίως στις 110χιλιάδες που με στήριξαν και κάναμε εκείνο το μεγάλο ταξίδι, που λίγο έλειψε να ανατρέψει όλο το σύστημα και το κατεστημένο αποδεικνύοντας πόση δύναμη έχουν οι πολίτες, να το επαναλάβουμε.
 
Απευθύνομαι όμως και σε όλες εκείνες τις χιλιάδες των πολιτών που συνάντησα και συναντώ ακόμα και δηλώνουν απογοητευμένοι για την ψήφο που έδωσαν είτε στον Νίκο Αναστασιάδη, είτε στον Σταύρο Μαλά και να τους καλέσω όλους αυτούς του πολίτες, εάν θέλουν τερματισμό της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, να σκεφτούν ποια είναι εκείνη η υποψηφιότητα που κερδίζει τον Νίκο Αναστασιάδη στον β’ γύρο και να στηρίξουν εκείνη την υποψηφιότητα. Να κρίνουν επίσης στον α’ γύρο, ποιον θεωρούν ως τον πλέον κατάλληλο να χειριστεί το Κυπριακό, ποιον εμπιστεύονται για το όραμά του για την κοινωνικοοικονομική πολιτική και αυτόν να στηρίξουν.
 
ΜΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΩ
 
Τώρα που φτάνουμε στο τέλος της προεκλογικής, όλο αυτό το διάστημα, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα, υπήρξαν περιπτώσεις που σας προσέγγισαν από άλλα επιτελεία για να αποσύρετε την υποψηφιότητά σας;
 
Επίσημα όχι, αλλά ανεπίσημα έγιναν διάφορες κρούσεις, οι οποίες κατά την άποψη μου εκφράζουν και ένα αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν και αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι και οι ίδιοι δεν πιστεύουν σε αυτές τις δημοσκοπήσεις. Διαφορετικά, από την ώρα που οι δημοσκοπήσεις μου δίνουν 2,3 και 4% δεν θα έπρεπε κάποιος να έχει τόση επιμονή στο να με πείσουν έμμεσα ή άμεσα να αποσυρθώ και να στηρίξω άλλη υποψηφιότητα.
 
Από συγκεκριμένο επιτελείο έγινε αυτό;
 
Δεν ήταν μόνο ένα. Αλλά η θέση μου ήταν από την αρχή ξεκάθαρη. Κάνω αυτό που θεωρώ ως καθήκον μου, να δώσω εναλλακτική επιλογή στους πολίτες και στο Κυπριακό και στην οικονομικο-κοινωνική πολιτική και αυτό θα πράξω μέχρι τέλους.
 
Σας είπαν ότι θα σας αποδώσουν ευθύνες εάν τυχόν δούμε μια επανάληψη του β΄ γύρου των προεδρικών εκλογών του 2013;
 
Αυτό είναι κυρίως μια απειλή που εκπέμπουν μέσω του διαδικτύου, αλλά νομίζω ότι δεν θα τολμήσουν καν να το επιχειρήσουν εάν δεν είμαι στο β’ γύρο, για ένα πολύ απλό λόγο. Εάν ένας που έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου και ιστορικότερου κόμματος του τόπου δεν καταφέρει να περάσει στο β’ γύρο ή στηρίζεται από πέντε- έξι κόμματα και από κινήσεις πολιτών και δεν περάσει πάλι στο β’ γύρο, τότε δεν νομίζω ότι του φταίνε οι άλλοι υποψήφιοι. Αν είχα τέτοια στήριξη θα έβαζα στόχο, χαριτολογώντας, να κερδίσω από τον πρώτο γύρο.
 
Θα είχατε προτίμηση για συνεργασία στο β’ γύρο;
 
Θα πάρω το ενδεχόμενο ότι θα είμαι εγώ στο β’ γύρο. Στο Κυπριακό υπάρχουν συγκλίσεις με κάποιες πολιτικές δυνάμεις, στην οικονομία υπάρχουν με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι για αυτό που λέω ότι για όσους πολίτες πραγματικά θέλουν αλλαγή και στο Κυπριακό και στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, η μόνη υποψηφιότητα που δίνει προοπτική και εναλλακτική λύση, είναι η δική μου υποψηφιότητα. Ο μεν Σταύρος Μαλάς στο Κυπριακό είναι η συνέχιση της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη, ο δε Νικόλας Παπαδόπουλος στην οικονομία είναι η συνέχιση της πολιτικής του Νίκου Αναστασιάδη.
 
Εκείνο που λέω συχνά είναι ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστώ σε θέματα αρχών για να εξασφαλίσω στήριξη από κομματικές ηγεσίες. Αν οι πολίτες με στηρίξουν και βρεθώ στο β’ γύρο, αυτό θα είναι και απόδειξη ότι οι κομματικές ηγεσίες δεν μπορούν να εκλέγουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τον εκλέγουν οι πολίτες αυτονομημένα με τη δική τους ανεξάρτητη σκέψη και βούληση. Άρα αυτό από μόνο του θα είναι ένα μάθημα προς τις κομματικές ηγεσίες. Δεν έχω τη αλαζονεία να αρνηθώ διάλογο, αλλά δεν θα συμβιβαστώ σε θέματα αρχών, ούτε θα μπω στη λογική του πάρε- δώσε για να εξασφαλίσω στήριξη και να μοιράσω υπουργεία.
 
Αντιστρέφοντάς το, υπήρξαν άτομα που σας προσέγγισαν, να τάξουν σε εσάς υπουργείο;
 
Αυτό έγινε έντονα το 2013 μετά τον πρώτο γύρο.
 
Τώρα, σας είπαν για παράδειγμα αφού δεν θα περάσετε στο β’ γύρο, σας δίνουμε το Υπουργείο Εξωτερικών και να μας στηρίξετε;
 
Αυτά τα γράφουν και κάποιοι στο διαδίκτυο. Απευθείας σε μένα δεν ήρθε κανένας. Έμμεσα, μέσω του περιβάλλοντός μου ή μέσω φίλων, έγιναν τέτοιες παροτρύνσεις οι οποίες για μένα είναι εντελώς ανόητες.
 
25+1 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ
 
Παρουσιάσετε πρόσφατα μέρος του προεκλογικού της προγράμματος με ναυαρχίδα, τις 25 συν 1 προτάσεις για τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης. Γιατί θέτετε αυτό το χρονοδιάγραμμα;
 
Έχει να κάνει με αυτές τις προτεραιότητες και τα στοιχήματα που αναφέραμε προηγουμένως. Από τη μια παραθέτω το μοντέλο ή το όραμα για ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης για την ευφυή Κύπρο και από την άλλη επειδή λέω ότι αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε 2-3 χρόνια και επειδή έχει μεγάλες προκλήσεις μπροστά της η κοινωνία και η χώρα, καταθέτω 25 προτάσεις οι οποίες μπορούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερα ψηλό κόστος για το κράτος να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και να κρατήσουν ταυτόχρονα και κόσμο στην ύπαιθρο.
 
Σε πολλές από αυτές τις προτάσεις, περιλαμβάνονται και παροχές ή και επαναφορά παλαιότερων επιδομάτων. Αφορούν κούρεμα δανείων, αποκατάσταση κατόχων αξιογράφων, αποκατάσταση ταμείων προνοίας και διάφορα άλλα. Είναι εφικτά αυτά με τα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου;
 
Αυτά τα δύο δεν έχουν κόστος για το κράτος, ούτε σεντ. Αυτή είναι η διαφορά μου με την πρόταση της Κυβέρνησης, αλλά και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Δεν συμφωνώ με το να συμμετέχει το δημόσιο - δηλαδή οι φορολογούμενοι - στην αποζημίωση των καταθετών για παράδειγμα. Πρότεινα ένα ταμείο το οποίο να είναι κερδοφόρο. Ένας χρηματοοικονομικός οργανισμός διευκολύνσεων ο οποίος θα είναι σαν οργανισμός κερδοφόρος όπως είπα, για να προσελκύσει επενδυτές να αγοράσουν τα ομόλογά του. Να φέρουν κεφάλαια μέσα από την εξαγορά ομολόγων αυτού του ταμείου με κίνητρο από την κυβέρνηση, αυτοί οι επενδυτές να ξέρουν ότι πέραν της κερδοφορίας, το γεγονός πώς ό,τι κερδίσουν από αυτό το ταμείο θα είναι αφορολόγητο.
 
Το πακέτο, όπως είναι, οδηγεί με την εξαγορά των δανείων από τις τράπεζες σε ένα κούρεμα που θα κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες. Αν δεν το πράξει το κράτος μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα πάνε οι ίδιες οι τράπεζες κάτω από την πίεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σε πώληση των δανείων σε πολύ πιο χαμηλή τιμή απ’ ό,τι εισηγούμαι και κατά συνέπεια θα κάνουν πολύ μεγαλύτερο κούρεμα. Και οι τράπεζες θα ζημιώσουν σε αυτή την περίπτωση και θα μείνουν και εκτεθειμένοι οι οφειλέτες που έχουν υποθηκευμένα και κυρίως την πρώτη κατοικία.
 
Στην περίπτωση της αποκατάστασης των αξιογράφων και των κουρεμένων, η πρόταση η δική μου είναι να συμβάλουν οι ίδιες οι τράπεζες που επωφελήθηκαν. Εισηγούμαι να μπει ένα ειδικό τέλος 3% πάνω στα λειτουργικά τέλη των τραπεζών.
 

  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.