Αστήριχτες χαρακτήρισε τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από μέλη του Ευρωκοινοβουλίου κατά της  Κύπρου και της Ελλάδας, σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του Μεταναστευτικού, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νότη Μηταράκη, ο κ. Φουρλάς εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στο Μεταναστευτικό, αλλά και των χωρών της πρώτης γραμμής.

«Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις χώρες της πρώτης γραμμής, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Μάλτα οι οποίες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος, ενώ κάποιοι άλλοι στην Ευρώπη δεν το κάνουν και ασκούν μόνο κριτική και ένα πολύ μεγάλο συγνώμη για τον πόλεμο που δέχεται η Ελλάδα με βάση αστήριχτες πληροφορίες, δημοσιεύματα, όπως κάποιος είπε ή κάποιος άκουσε».

Έφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα αστήριχτων κατηγοριών και παραπληροφόρησης  που αφορούσαν την Κύπρο, λέγοντας ότι όταν «δικαζόταν» η Κύπρος σε αυτή την αίθουσα για παρόμοιο λόγο, ειπώθηκε από συνάδελφο ότι μια οικογένεια παραμένει χωρισμένη χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να κάνει κάτι για να την επανενώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φουρλάς: Η Τουρκία δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα

«Αυτή η οικογένεια, όπως είχε διαπιστωθεί, είχε επανενωθεί και είχε φύγει εδώ και μήνες, από την Κύπρο».

Την ίδια ώρα υποστήριξε το επιχείρημα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο ζητεί αποδείξεις για τις κατηγορίες που εκτοξεύονται.

«Ξέρετε κ. Μηταράκη, κάποιοι εδώ όσα επιχειρήματα κι αν πείτε δεν θα πειστούν και μην κουράζεστε.  Είναι κρίμα να εκτοξεύονται κατηγορίες από κάποιους ενώ οι χώρες τους σφυρίζουν αδιάφορα στο μεταναστευτικό και δεν έχουν αρθρώσει και δεν έχω ακούσει να πουν μια καλή κουβέντα για τα όσα κάνετε».

Στη δική του τοποθέτηση ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με όλα όσα ανέφερε ο κ. Φουρλάς.

«Πρέπει να ελέγχουμε τα δεδομένα και να τα βασίζουμε σε πραγματικά στοιχεία οποιοδήποτε σχόλιο κάνουμε», και επικεντρώθηκε στο βάρος που δέχεται η Κύπρος.

«Η Κύπρος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά τους αιτούντες άσυλο, αναλογικά με τον πληθυσμό της και είναι σημαντικό ως προς την αλληλεγγύη, τα κράτη μέλη να στηρίξουν την Κύπρο και να βοηθήσουν στη δικαιότερη ανακατανομή των αιτούντων πολιτικό άσυλο».