Πέρα από την άνεση με την οποία ξεπηδούν τέρατα από τα στόματα αυτοαποκαλούμενων πιστών και την ευκολία με την οποία, εν έτει 2021, στοιβάζουμε ξύλα και ανάβουμε φωτιές  για να κάψουμε αυτό με το οποίο διαφωνούμε, που δεν μας αρέσει ή που θεωρούμε ότι μας προσβάλλει, όπως τότε που η Ιερά Εξέταση έκαιγε γυναίκες με την κατηγορία της «μαγείας», όπως οι Ναζί σκότωναν ανθρώπους και κατέστρεφαν βιβλία και έργα τέχνης ή όπως οι τζιχαντιστές αποκεφαλίζουν «άπιστους», πετούν από τις ταράτσες «παραστρατημένους» άντρες και κονιορτοποιούν πολιτιστικά μνημεία, εκείνο που εμένα μου προκάλεσε περισσότερη εντύπωση όλο αυτό το διάστημα γύρω από το γνωστό θέμα της «ύβρεως» του Γιώργου Γαβριήλ, ήταν το θράσος!

Και απ’ όλα όσα λέχθηκαν εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, με άφησε έκπληκτο η κατηγορία του… σκανδαλισμού! Η πρόσαψη της κατηγορίας  ότι «με τις πράξεις του να παρουσιάσει με υβριστικό τρόπο τα πιστεύω του», δηλαδή τα έργα του – τα οποία, σημειώστε, ήταν αναρτημένα στην προσωπική του σελίδα στο facebook και αν κάποιος δεν τα… αλίευε με  πρόθεση να δημιουργήσει θέμα,  οι περισσότεροι από εμάς δεν θα παίρναμε είδηση και σίγουρα δεν θα δημιουργείτο ο κακός χαμός που ζήσαμε-  θα σκανδαλιζόταν τόσο πολύ ο κόσμος που θα κλονιζόταν η εμπιστοσύνη του στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας! 

Είχαμε βεβαίως ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με την κατηγορία της… βλασφημίας κατά των θεσμών με τον προκαθήμενο της Εκκλησίας να δηλώνει –«πιστεύουμε ακράδαντα»(!) είχε πει- ότι «ο εν λόγω εκπαιδευτικός δεν έχει θέση πλέον στην Παιδεία τής πατρίδας μας». Κι αυτό επειδή ο αρχιεπίσκοπος αισθάνεται, όπως είχε πει τότε, «προϊστάμενος του λαού, πρέπει να τον προστατεύσω»! Μετά περάσαμε τον περασμένη Απρίλη  στην έλλειψη… «εθνικού φρονήματος», διότι τι άλλο πέρα από μειωμένη εθνική συνείδηση μπορεί να υπάρχει όταν κάποιος χλευάζει τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα; 

Για να καταλήξουμε την ώρα της συγγραφής του κατηγορητηρίου σε μια κατηγορία που θύμιζε Ιερά Εξέταση:  «ηθική αισχρότητα και έλλειψη τιμιότητας» καθώς και «παράλειψη άσκησης θεμελιώδους καθήκοντος όπως συμπεριφέρεται πρέποντος στο κοινό»!

Πράγματι, χρειαζόταν απύθμενο θράσος η διατύπωση μιας τέτοιας κατηγορίας  από πρόσωπα στα οποία άνετα μπορούσε κανείς να αντιτάξει τη γνωστή βιβλική φράση «Ουαὶ υμιν, Γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριταί, οι διϋλίζοντες τον κώνωπα την δε κάμηλον καταπίνοντες»! Όχι, δεν θα αναφερθώ στις προσωπικές περιπέτειες του σημερινού υπουργού της Παιδείας και τα όσα περιλάμβανε ο χαμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα από την Γενική Εισαγγελία φάκελος.

Έχουμε, όμως, έναν αρχιεπίσκοπο που εισέπραξε μίζα 300 χιλιάδων ευρώ –«εισφορά» το λέμε διότι τον έπιασε ο πόνος της Ιερατικής Σχολής τον Μαλαισιανό- για την μεσολάβηση που έκανε ώστε  να εξασφαλίσει ένας απατεώνας διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όταν η περίπτωσή του μαθεύτηκε, το πρώτο σχόλιο που είχε να κάνει ήταν: «Είναι αμαρτωλά και τα χρήματά του;». Έναν αρχιεπίσκοπο που απειλεί να βγει σε τρακτέρ και να καταστρέψει αρχαία διότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων τον δυσκολεύει στις τουριστικές επενδύσεις του, που κατεδαφίζει ετσιθελικά διατηρητέα κτίρια χωρίς να ιδρώνει τ’ αυτί του, που απαξιεί μουσεία με σπουδαίες συλλογές απειλώντας ότι θα τα μετατρέψει σε κάτι άλλο, που έκλεινε τ’ αυτιά του σε καταγγελίες  για σεξουαλικής φύσεως παραπτώματα ιεραρχών…

Και αυτός ο άνθρωπος έχει το θράσος να δηλώνει «προϊστάμενος του λαού» που οφείλει να τον προστατεύσει. Από τι; Από τον… σκανδαλισμό! Και παράλληλα έχουμε στο πηδάλιο του κράτους έναν πρόεδρο ο οποίος –για να φέρω ένα και μόνο παράδειγμα- δεχόταν δώρα και τζάμπα διακοπές από Σαουδάραβα «φίλο του» τον οποίο το κράτος εξυπηρέτησε με δυο ντουζίνες διαβατήρια και ταυτοχρόνως ψευδόταν συστηματικά για το χρόνο της γνωριμίας τους -έλεγε ότι τον γνώρισε το 2015, μετά που απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα, ενώ κυκλοφορούσε βίντεο με τον Σαουδάραβα από το 2014 που τον ευχαριστούσε για τη φιλοξενία στην Κύπρο- χωρίς να ντρέπεται για τον ξεπεσμό.

Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο έχουν την εντύπωση πως όσα πράττουν είναι τα «πρέποντα» και δεν σκανδαλίζουν, έχουν μάλιστα το θράσος να εμφανίζονται υπερασπιστές της «ηθικής» και της «τιμιότητας» καθώς και αυτόκλητοι προστάτες του κόσμου από το ενδεχόμενο σκανδαλισμού!

Περιοδικό “Down Town”, 19.9.2021.