Πλατφόρμα Χορογραφίας 2019
H εξέλιξη της πολύ γνωστής «Πλατφόρµας Σύγχρονου Χορού Κύπρου», αλλάζει όνοµα και βάζει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους χορογράφους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο να πειραµατιστούν µε νέες µορφές έκφρασης και να δηµιουργήσουν καινούργια έργα, έχοντας πια την καθιέρωση της χορογραφίας ως βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Συµµετέχουν 7 παλαιότεροι και 6 νεότεροι καλλιτέχνες. Το κεντρικό πρόγραµµα παραστάσεων πλαισιώνουν και εµπλουτίζουν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεµεσού, κάτω από τον τίτλο «Dance Throughout the Year».

Πλατφόρμα Χορογραφίας 2019, 1-3 Νοεµβρίου, στο Θέατρο Ριάλτο, µε τη συνεργασία της Στέγης Χορού Λεµεσού. Πληροφορίες/Κρατήσεις: 77777745 / www.rialto.com.cy

Οι Ξεχασμένοι Ενός Πολέμου

Οκτώ δεκαετίες μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Βαττή, έρχεται να θυμίσει τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο Μέτωπο, ταξιδεύοντας από την Κύπρο σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτο, Σουδάν. Αν και η πρόθεσή του ήταν να φωτογραφίσει τους βετεράνους στο στούντιό του, άλλαξε γνώμη όταν είδε τον προσωπικό τους χώρο, στην καθημερινότητα της «τρίτης ηλικίας» τους, με εικόνες μιας άλλης εποχής, «μιας Κύπρου που χάνεται μαζί με την ιστορία που ο καθένας κουβαλά».Οι βετεράνοι φωτογραφήθηκαν έτσι σε μια γωνιά του σπιτιού τους, στην καθημερινότητα της «τρίτης ηλικίας», καταβεβλημένοι από το πέρασμα των χρόνων, αλλά υπερήφανοι για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο κατά του φασισμού. Ανάμεσα σ’ αυτούς, 19 Ελληνοκύπριοι, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, 3 Τουρκοκύπριοι, 1 Αρμένιος και 1 Μαρωνίτης. Το ταξίδι αυτό ο Δημήτρης το έκανε με τη Νατάσσα Γεωργίου τη δικηγόρο που θέλησε να τον ακολουθήσει κάνοντας τις συνεντεύξεις μαζί τους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στο πλαίσιο της έκθεσης «1940|Πρόσωπα και Εικόνες Κύπρος -Ελλάδα», όπως επίσης και σε ειδική έκδοση που διατίθεται στο χώρο της έκθεσης. Τα έσοδα από την πώληση της έκδοσης θα δοθούν στο Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά. Ο Δημήτρης Βαττής για τη συγκεκριμένη δουλειά, κέρδισε δύο Αργυρά Βραβεία στον φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας Le Prix de la Photographie de Paris (PX3) στην κατηγορία «Book/ People» για το βιβλίο και στην κατηγορία «Portaiture/ Personality» για τη σειρά με τις φωτογραφίες.

* Η έκθεση 1940 / Πρόσωπα και Εικόνες Κύπρος- Ελλάδα και η φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Βαττή «Οι Ξεχασμένοι Ενός Πολέμου» παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Τράπεζας Κύπρου (Φανερωμένης 86-90 Παλιά Λευκωσία), μέχρι τις 21/12/19.  
 

Καινοτόμες λύσεις ροής: Head and Hand series 

Η  Κυριακή Κώστα παρουσιάζει τη νέα ατοµική της έκθεση στο Φυτώριο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του προγράµµατος A Climate Challenge. To πρόγραµµα «head and hand» θα µπορούσε να περιγραφεί ως µια µελέτη πάνω στη συντήρηση και τον επαναπροσδιορισµό του χώρου. Με τη βοήθεια µιας οµάδας τεχνιτών, η Κυριακή Κώστα διακρίνει λεπτοµέρειες στο αστικό περιβάλλον της Κύπρου, που χρήζουν αποκατάστασης και προχωρεί στην επιδιόρθωσή τους. Με βασικό σηµείο έµπνευσης τη φυσική και τεχνική φθορά του αστικού τοπίου, η καλλιτέχνις ζητά από τους τεχνίτες να επιµεληθούν το αντικείµενο ‘’µελέτης’’ όπως οι ίδιοι επιθυµούν και µε τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να εξάγει µια πιο προσωπική οπτική του τι σηµαίνει να αλληλοεπιδράς µε τον περίγυρό σου. Αφορµή για την εν λόγω έκθεση στάθηκε η φθορά του πέτρινου τοίχου του Φυτωρίου, ο οποίος κατασκευάστηκε από τον Νεοπτόλεµο Μιχαηλίδη. Η -ανεπιτυχής- προσπάθεια συντήρησής του, οδήγησε την εικαστικό στο ‘’χτίσιµο’’ µιας Διαδραστικής Εικαστικής δράσης.

 

Εγκαίνια: Σάββατο, 2/11, 11.00. Τρίτη και Σάββατο: 11:00 – 15:00, Τετάρτη-Πέµπτη-Παρασκευή: 16:00 – 20:00. Αναγνώσεις: Τετάρτη 13, 20, 27/11, 17:00 – 18:00.
 
Οι Ελεγείες του Ρεμπέτικου
Το αποτέλεσµα µιας πολυετούς δηµιουργικής απόπειρας του συνθέτη Μιχάλη Τερζή, είναι η μουσική παράσταση «Οι ελεγείες του ρεμπέτικου» που παρουσιάζεται στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας. Την ιστορία των τραγουδιών και των συνθετών τους παρουσιάζει η Κυριακή Χελιώτη και η διεθνώς καταξιωµένη Κύπρια πιανίστρια Έλενα Μουζάλα τους δίνει µιαν άλλη διάσταση και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άκουσµα µε την ερµηνεία της.

Δηµοτικό Θέατρο Λευκωσίας,  20:30. Κρατήσεις 22664028.
 
Μισά – Μισά
Ο  Παναγιώτης Λάρκου σκηνοθετεί  τη µαύρη κωµωδία των Καταλανών Τζόρντι Σάντσεθ και Πεπ Άντον Γκόµεθ «Μισά- Μισά», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο µε τους Χάρη Αττώνη και Στέλιο Καλλιστράτη. Το έργο εστιάζει σε ένα δάσκαλο που βρίσκεται σε κρίση σεξουαλικής ταυτότητας και έχει να αντιµετωπίσει τον ετεροθαλή αδελφό του που θέλει να του φάει τη µισή κληρονοµιά και τη µητέρα του που δεν λέει να πεθάνει µε τίποτα. Μετά από την καλοκαιρινή επιτυχία του Θεατρικού Οργανισµού Κύπρου «Ο Βαφτιστικός» οι τρεις συντελεστές ενώνουν ξανά τις δυνάµεις τους µε στόχο να παρασύρουν το κοινό σε έναν κόσµο όπου παραµερίζονται οι ευγένειες και οι κοινωνικές συµβάσεις και αναδεικνύονται τα «θέλω» και τα «εγώ».

Η παράσταση κάνει πρεµιέρα την Παρασκευή, 1η Νοεµβρίου στις 20:30 στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισµού Θέατρο Χώρα. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30. Πληροφορίες/κρατήσεις 99035132.
 
Ρεσιτάλ για πιάνο Παναγιώτης Γώγος

Έχοντας επευφηµηθεί ως ένας εκπληκτικός µουσικός και ένας καλλιτέχνης που συνδυάζει ευαισθησία, φλογερό πνεύµα και ποίηση, ο Παναγιώτης Γώγος συγκαταλέγεται ανάµεσα στους πιο αξιοθαύµαστους Έλληνες πιανίστες της γενιάς του. Εµφανίζεται για πρώτη φορά στην Κύπρο σε ένα ρεσιτάλ που διοργανώνει το Ίδρυµα Τεχνών Φάρος, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, σε ένα πρόγραµµα µε έργα Σούµπερτ, Σούµαν και Σοπέν. 
Έναρξη 20.30. www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 – 15.00)
 
έως 10/11
Το Θέατρο ΑντίΛογος ανεβάζει στο Flea Market, το συγκλονιστικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Επί σκηνής: Γιάννα Λευκάτη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Χριστίνα Χριστόφια, Ηλιάνα Κάκκουρα. Για πληροφορίες και κρατήσεις: 99251331.
30/10
Ο δήµαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης θα τιµήσει τον Δηµήτρη Ζ. Πιερίδη για τη µεγάλη προσφορά του, στο πλαίσιο των 25 χρόνων λειτουργίας του Δηµοτικού Κέντρου Τεχνών (ΝΙΜΑΚ). Στο χώρο παρουσιάζεται και οπτικοακουστική αναδροµή στην πολύχρονη ιστορία του NiMAC.
31/10
Διάλεξη από το Ίδρυµα Αν. Γ. Λεβέντης και το Λεβέντειο Μουσείο µε τίτλο «Το Όνοµα των Νεοελλήνων και η Ιστορική Συνέχεια της Ελληνικής Εθνότητας», µε τον ακαδηµαϊκό Νικόλαο Κονοµή. 19:30 στα Γραφεία του Ιδρύµατος, Γλάδστωνος 40, 1095 Λευκωσία. Κρατήσεις 22661475.
  
Τέσσερα πρόσωπα ζητούν δημοσιογράφο
Δύο βραδιές γεµάτες ζωντανή µουσική και βίντεο προβολές, τις δραµατοποιηµένες συνεντεύξεις (σε µορφή αναλογίου) του δηµοσιογράφου Αλέκου Λιδωρίκη των Κατίνας Παξινού (Αννίτα Σαντοριναίου), Κυβέλης (Πατρίτσια Πεττεμερίδου), Μάρλεν Ντίτριχ (Στέλα Φυρογένη) και Μέριλιν Μονρόε (Νίκη Δραγούμη). Στον ρόλο του Αλέκου Λιδωρίκη  ο Ντίνος Λύρας. Τη σκηνοθεσία των παραστάσεων, που ανεβαίνουν στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, υπογράφει η Κίρκη Κάραλη.

Δηµοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Κρατήσεις 22664028.
 
30 & 31/10
Ο Φοίβος Δεληβοριάς σε µια µοναδική παράσταση µε special guest τη Ρένα Μόρφη – Σούλη Ανατολή. 31/10 Ceti Locale, 99300430. 30/10 Μουσική Σκηνή RED, 22767711
 
31/10
Η Φωτεινή Βελεσιώτου σε µια µουσική αναδροµή αφιερωµένη στις γυναίκες που ενέπνευσαν τους συνθέτες του Ρεµπέτικου. Μαζί της η νέα τραγουδίστρια Ανατολή Μαργιόλα. Δηµοτικό Θέατρο Λευκωσίας,  20:30. Κρατήσεις 22664028.
έως 16/11
Στο χάνι του Ιµπραήµ στην Πάφο η Chiaki Kamikawa παρουσιάζει την έκθεσή της «We Are Here But You Don’t See Us», µε σχέδια και πίνακες ζωγραφικής. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διεξαχθεί καλλιτεχνικό εργαστήρι για παιδιά στις 2 Νοεµβρίου.
από 20/10
Στη Σκηνή 018 του ΘΟΚ ανεβαίνει το κείµενο του Τηλέµαχου Τσαρδάκα σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και µουσική του Διονύση Μπάστα, «Το Κορίτσι που Επιµένει». Θέατρο ΘΟΚ, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης, κάθε Κυριακή, 10.30, 77772717.
έως 10/11
Το Θέατρο «Διόνυσος» παρουσιάζει το έργο «Πνεύµα» της Μάργκαρετ Έτσον, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αιµίλιου Χαραλαµπίδη µε την Πόπη Αβραάµ. Παρασκευή & Σάββατο στις 20.30 και Κυριακή στις 18.30. Κρατήσεις: 22818999 & 99621845.
έως 6/11
Η Isnotgallery παρουσιάζει έργα της Χαρούλας Νικολαΐδου κάτω από τον τίτλο «Situations», µε έργα που κινούνται σε έναν άξονα καθαρά προσωπικό και βιωµατικό. 
 
έως 4/11
Το Koraï project space παρουσιάζει την ατοµική έκθεση «nosleep» του Perce Jerome. Η έκθεση σηµατοδοτεί τη λήξη του προγράµµατος φιλοξενίας Korai Project Space 2019, στο οποίο συµµετείχε για 6 εβδοµάδες.  
 
Η βεγγέρα της Ελένης
Ελένη Βιτάλη και οι TZOYM µετά από τις sold out παραστάσεις του περσινού χειµώνα, φτάνουν στην Κύπρο, µε καλεσµένο τον τραγουδιστή, τραγουδοποιό και ιδρυτικό µέλος του συγκροτήµατος «Άγαµοι Θύται», Στάθη Παχίδη. Πρωταγωνίστρια και οικοδεσπότης, η Βιτάλη, τραγουδά τις µεγάλες δισκογραφικές της επιτυχίες αλλά και πολλά κοµµάτια αγαπηµένων της καλλιτεχνών και δηµιουργών.

Παρασκευή 1/11,  Έντεχνη-Ροκ Σκηνή, Στο Πέραµα, Λεµεσός. Σάββατο 2/11, «Διαχρονική Μουσική Σκηνή», Λευκωσία Πληροφορίες 9915 66 83
 
Οι πληγές του ανέμου
Ένα σηµαντικό έργο του Χουάν Κάρλος Ρούµπιο, ανεβαίνει από την Alpha Square, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Το θεατρικό «Οι πληγές του ανέμου» διερευνά ταυτότητες και αποκαλύπτει µυστικά που ανατρέπουν πρότυπα µιας βαθύτατα συντηρητικής κοινωνίας, η οποία επιβιώνει πίσω από το ψέµα που δηµιουργεί την ίση και άνιση αντιµετώπιση. Παίζουν οι Φώτης Αποστολίδης και Ανδρέας Αραούζος.

Οι παραστάσεις δίνονται στη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Έναρξη 20.30. Για κρατήσεις και πληροφορίες 22668838.
 
Δώρος Ηρακλέους
Τη νέα δουλειά του Δώρου Ηρακλέους φιλοξενεί η γκαλερί µορφή στη Λεµεσό. Πρόκειται για επιτοίχιες συνθέσεις από αλουµίνιο µέσα από τα κενά, των οποίων αφήνει να διαφανεί ως φόντο ζωγραφική επιφάνεια από καµβά. Ο καλλιτέχνης επαναφέρει την πρακτική της ζωγραφικής – γνώριµη σε παλιές µεγάλες επιφάνειες – επιχειρώντας έτσι µια αφήγηση διπλού τύπου. Αυτή που γίνεται αντιληπτή σε πρώτο πλάνο µε µοτίβα από αλουµίνιο και µια άλλη, µε έγχρωµα ζωγραφικά σχήµατα στο πίσω µέρος. 

Η έκθεση περιλαµβάνει επίσης παλιότερες τρισδιάστατες κατασκευές από αλουµίνιο και ξύλο. Εγκαίνια στις 19.30. Διάρκεια έως 9/11. Πληροφορίες  99345474.