Το αντιπλημμυρικό κανάλι στα Λειβάδια αντί να διοχετεύει το νερό από τον ποταμό της περιοχής στη θάλασσα, όταν υπάρχει θαλασσοταραχή, διοχετεύει νερό από τη θάλασσα μέσα στο κανάλι και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε ένα έλος εκατοντάδων μέτρων, στο οποίο εκκολάπτονται έντομα και ευδοκιμούν τρωκτικά.

Καθώς λόγω του έλους, φυτρώνουν καλάμια και άλλα είδη άγριας  βλάστησης. Πρόκειται για το κανάλι στην περιοχή των εγκαταστάσεων υγραερίου στο παραλιακό μέτωπο Λάρνακας- Δεκέλειας, το οποίο αν και είναι σε έδαφος των Λειβαδιών συνορεύει με την Ορόκλινη και βρίσκεται κοντά στη Λίμνη Ορόκλινης. Πρόκειται για ένα από τα κανάλια του ποταμού των Λειβαδιών, για τα οποία ο τοπικός δήμος ζητεί τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας να προχωρήσει επιτέλους στη θωράκιση και περίφραξή τους. Και επιπρόσθετα, για το συγκεκριμένο, την ανακατασκευή του στο μήκος όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα της αναρρόφησης νερού από τη θάλασσα, (λόγω υψομετρικού χαμηλότερου από το ύψος της θάλασσας). Χωρίς ωστόσο να έχουν εισακουστεί τα διαβήματά του, γραπτά και προφορικά. 

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και όπως διαπιστώσαμε και εμείς χθες, τις τελευταίες μέρες, μετά την πρόσφατη θαλασσοταραχή μικρές αγέλες ψαριών πέρασαν από τη θάλασσα μέσα στο κανάλι και κολυμπούν ανάμεσα στα σκουπίδια, τα ξύλα, τις αποκαλάμες και τα μπάζα που κουβάλησε μαζί του το νερό της βροχής που καταλήγει στο κανάλι από την περιοχή Λειβαδιών – εκκλησίας Αγίου Σάββα.

Ωστόσο, αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, το πρόβλημα δεν ξεκινά μόνο από το γεγονός ότι έχει σταλώσει και δεν προχωρά η ανακατασκευή των προβληματικών καναλιών του ποταμού των Λειβαδιών, αλλά και από το γεγονός ότι η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας έχει αφήσει τα κανάλια, ανάμεσά τους και αυτό που τους αφορά, στο έλεος του χρόνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται απαράδεκτες εικόνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες τους, στην εκβολή του καναλιού, δίπλα από τις εγκαταστάσεις υγραερίου, πάνω στη θάλασσα, δεν αρκεί που το υψόμετρο του καναλιού είναι ίσο ή και χαμηλότερο από τη θάλασσα, στο στόμιό του τα κύματα δημιούργησαν ένα φράγμα από άμμο, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τη ροή του νερού.

Και δεν φτάνει αυτό, σκλινίτζια, καλάμια και άλλα θαμνοειδή που έχουν φυτρώσει στην κοίτη του καναλιού και κάτω από το γεφύρι του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας επιδεινώνουν περεταίρω το πρόβλημα της ροής του νερού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, για μια έκταση που πλησιάζει το ένα χιλιόμετρο, να υπάρχει στη λεκάνη του καναλιού λιμνάζον νερό, σε κατάσταση που θυμίζει έλος.

Η κατάσταση θυμίζει ζούγκλα

Πέραν του αναχώματος, που κάποιοι δημιούργησαν, ανεπιτυχώς, για να αποτρέψουν τη ροή νερού στο προβληματικό τμήμα του καναλιού, υπάρχει και μια άλλη κατάσταση. Όπως μας υπέδειξαν κάτοικοι, από την κατοικημένη περιοχή και μέχρι σχεδόν την οικιστική περιοχή των Λειβαδιών, στην κοίτη του χωμάτινου καναλιού έχουν φυτρώσει σκλινίτζια και άλλοι θάμνοι, με αποτέλεσμα η ροή του νερού στο υποτυπώδες πλέον κανάλι (έχει ισοπεδωθεί σχεδόν από τη ροή νερού εδώ και χρόνια) να δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο. Με αποτέλεσμα το νερό να εκφεύγει και να καταλήγει στα καλλιεργημένα χωράφια των γεωργών, δεξιά και αριστερά του καναλιού. Αλλά και μέσα στις αυλές και τους δρόμους, απειλώντας συχνά τις περιουσίες τους, όπως επίσης αναφέρουν οι κάτοικοι.

Πώς είναι δυνατόν, μετά που έχουν γραφτεί δεκάδες ρεπορτάζ τα τελευταία χρόνια, μετά τη σχετική με το θέμα αλληλογραφία του Δήμου Λειβαδιών και μετά τα πρόσφατα συμβάντα στην περιοχή τους, το Κράτος να μένει απαθές και αδρανές, διερωτώνται οι κάτοικοι και εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους. Παραπέμποντας στα συχνά αρνητικά σχόλια τουριστών, ως προς την εικόνα που παρουσιάζει το κανάλι στο σημείο του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας. Αλλά και στον χαρακτηρισμό που του δόθηκε «κανάλι που θυμίζει ζούγκλα». 

Οι κάτοικοι, τέλος, καταγγέλλουν την κρατική αναλγησία δέκα και πλέον ετών, όσον αφορά στην ανάπλαση τού εν λόγω καναλιού, αλλά και γενικά των καναλιών του ποταμού των Λειβαδιών.