Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν περιορίζεται στο να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας μόνο στην παρουσία τουρκικού ακροατηρίου αλλά το πράττει και ενώπιον ξένων αντιπροσωπειών ευρισκόμενος στο εξωτερικό. Η καθημερινή προκλητική συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου βάζουν σε εγρήγορση την Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών να κινητοποιείται προς κάθε κατεύθυνση. 

Λίγα 24ωρα μετά το ταξίδι Ερντογάν στη Σερβία, όπου και εκεί εκτόξευσε απειλές κατά της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Βελιγράδι για συνομιλίες. Κατά τις συνομιλίες έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και στις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γνωστοποιείται σε ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσιάστηκε χθες ενώπιον της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής. Ο Νίκος Δένδιας κατά την τοποθέτησή του διαμήνυσε πως «η τουρκική επιθετικότητα είναι απαράδεκτη, απορρίπτεται αλλά δεν μας φοβίζει». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε πλήρη κινητοποίηση ελέω απειλών Ερντογάν

«Δεν πρόκειται να υποτιμήσω τα λεγόμενα, τις τελευταίες μέρες, από Τούρκους επισήμους. Είναι και πέραν του απαραδέκτου η αναφορά σε κατοχή ελληνικών νησιών. Είναι και πέραν του απαραδέκτου. Χρησιμοποίησα επί τούτου ενώπιον της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών προχθές την έκφραση “νταηλίκια”, ακριβώς για να υπογραμμίσω το πόσο απαράδεκτα είναι αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι και πρωτόγνωρα, πρωτάκουστα και δεν αντέχουν σε καμία κριτική και δεν αξίζουν και κάποια απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τη συζήτηση της κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Είναι προφανές ότι υπάρχει απόλυτη ομόνοια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των κομμάτων του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας. Απειλές αγοραίες για το πότε θα έρθει ο καθένας, δεν αγγίζουν τον ελληνικό λαό. Όπως επίσης δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να πέσουμε, νομίζω στην προφανή παγίδα των ρητορικών οξύνσεων, να απαντήσουμε με ανάλογες αγοραίες απειλές και εκφράσεις και στο τέλος να μετατρέψουμε ένα θέμα αρχής Διεθνούς Δικαίου, διεθνούς νομιμότητας, σε ανατολίτικο καυγά. Η Ελλάδα δεν είναι τέτοια χώρα. Έχουμε καταφέρει, με τεράστιες θυσίες να είμαστε τμήμα μιας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, μιας δημοκρατικής πραγματικότητας, ενός χώρου προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί ανήκουμε, έτσι διατυπώνουμε τις θέσεις μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να μας τραβήξει στο δικό του επίπεδο για τους δικούς του λόγους και για τη δική του πολιτική τακτική. Από όπου και αν προέρχεται αυτός. Είτε γείτονας είτε άλλος», επεσήμανε ο Ν. Δένδιας.

Στην Τουρκία τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν με αμείωτη σφοδρότητα τον πόλεμο προπαγάνδας κατά της Ελλάδας. Η Γενί Σαφάκ σε ένα ακόμα εμπρηστικό δημοσίευμά της γράφει: «Η Ελλάδα θέλει πόλεμο. Στοχεύει να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο με τη Δύση πίσω της». Η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει δηλώσεις «θεωρητικών» και ακραίων εκφραστών τής νεο-οθωμανικής πολιτικής της Άγκυρας που συντηρούν το εμπρηστικό αφήγημα της Κυβέρνησης Ερντογάν. 

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη συνωμοσία και ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ενεργούν μαζί με την Αθήνα. Εξελίσσεται ένα παιχνίδι κατά της Τουρκίας στο παρασκήνιο. Η Τουρκία θα παρενοχλείται συνεχώς και αν τελικά προστατεύσει τον εαυτό της, θα την χαρακτηρίσουν επιτιθέμενη». Ο αναλυτής αντιπτέραρχος ε.α. Ερντογάν Καρακούς υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να παρασύρει… την Τουρκία στον πόλεμο, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και παίζοντας το παιχνίδι της προπαγάνδας. «Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών, θέλει πόλεμο στην περιοχή με στόχο να ακυρώσει τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας στη Λιβύη, να πάρει με το μέρος της τη Δύση και να επιτύχει πλήρη κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Καρακούς.