Το Δ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Το 1922 και η Κύπρος» διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Εκδηλώσεων για τη Μνήμη Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022 και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου.

Το εν λόγω Συμπόσιο, εστιάζει σε θέματα που αφορούν στη Μικρασία και στην Κύπρο και θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 7μ.μ. και θα ακολουθήσει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (8:30 π.μ.-12:30 μ.μ. και 15:00 – 16:30) και το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 (9:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.) θα ακολουθήσουν οι εργασίες του Συμποσίου.

Την επιστημονική επιτροπή αποτελούν οι Γεώργιος Γιωργής, Μόνα Σαββίδου – Θεοδούλου, Αντωνία Προδρόμου, Βαλεντίνα Δημητριάδου – Σαλτέ, Κωστής Κοκκινόφτας, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου και την οργανωτική επιτροπή οι Μόνα Σαββίδου – Θεοδούλου, Πόλα Χατζηνεοφύτου, Έλενα Χατζηκακού, Άντρια Κούμα – Αθανασίου, Ανθή Περικλέους, Γιώργος Χατζηγεωργίου, Αντωνία Προδρόμου, Μαρία Γεωργίου – Φράγκου, Βαλεντίνα Δημητριάδου – Σαλτέ, Μαρία Κ. Γεωργίου, 

Κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια τελετή είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου. Ακολουθεί μουσικοχορευτικό πρόγραμμα και ξενάγηση στη Μόνιμη Συλλογή Κειμηλίων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου.

 

Ανάμεσα στους εισηγητές είναι οι Χρήστος Αλεξάνδρου, Απόστολος Κουρουπάκης, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, Βαλεντίνα Δημητριάδου – Σαλτέ, Γεώργιος Χατζηκωστής, Αντωνία Προδρόμου, Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Στέλιος Ηρακλέους, Ερατώ Χατζησάββα, Λουΐζα Χριστοδουλίδου, Ειρήνη Ροδοσθένους, Γεωργία Κούμα, Αικατερίνη Λάμπρου-Χρηστίδη, Νόλλη Μωυσή, Ιωάννης Ηλιάδης. 

Στο Συμπόσιο, μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και δύο εκπαιδευτικοί από κάθε σχολική μονάδα. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν, θα πρέπει, με την έγκριση της Διεύθυνσης του σχολείου τους, να υποβάλουν δήλωση συμμετοχής στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου http://www.pi-eggrafes.ac.cy, στην κατηγορία «Ημερίδες-Συνέδρια», από τη Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2022  έως και τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για τη διαδικασία δήλωσης συμμετοχής είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων των εκπαιδευτικών. Οδηγίες για τον τρόπο εισόδου των χρηστών στο διαδικτυακό περιβάλλον εγγραφών, καθώς και για τον τρόπο επικαιροποίησης των στοιχείων τους, υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα. Ο ονομαστικός κατάλογος των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου .

Διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί που  θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συμποσίου την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου 2022) ή/και το Σάββατο (17 Σεπτεμβρίου 2022). θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στο Διαδικτυακό Περιβάλλον Εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου δέκα μέρες μετά την πραγματοποίησή του. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα μπορούν να εντοπίσουν το πιστοποιητικό τους στο «Αρχείο Δηλώσεων», πατώντας στο κουμπί «Πιστοποιητικό», που βρίσκεται στο τέλος της γραμμής της εν λόγω επιμορφωτικής δράσης