Ειδική ομάδα συστήνεται από σήμερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας και θα ενταχθεί στο ΤΑΕ, με σκοπό με σύγχρονες τακτικές και εξειδίκευση, να εντοπίζονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα ελλείποντα πρόσωπα. Η επιλογή της Λευκωσίας για τη σύσταση της Ομάδας δεν είναι τυχαία αφού οι περισσότερες περιπτώσεις ελλειπόντων προσώπων καταγράφονται στην πρωτεύουσα, λόγω και της δομής μεταναστών στο Πουρνάρα, αλλά και της λειτουργίας πολλών στεγών για ανήλικους. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, η ίδρυση της Ομάδας Διερεύνησης Υποθέσεων Ελλειπόντων Προσώπων (ΟΔΥΕΠ) κρίθηκε σκόπιμη ώστε τα μέλη της ν’ αποκτήσουν εξειδίκευση στο θέμα και αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα να προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς εντοπισμό κάποιου που καταγγέλθηκε ως ελλείπον πρόσωπο. Μετά την υπόθεση Μεταξά έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο ενεργειών, στη βάση του οποίου όσοι ασχολούνται με τα εξαφανισμένα άτομα θα πρέπει να ακολουθούν. «Είναι μια σειρά από ενέργειες ώστε να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς εντοπισμό κάποιου που ελλείπει. Η Ομάδα επαφής θα πρέπει να αναλύσει από πού έφυγε κάποιος, τους λόγους, αν το έχει ξανακάνει και αν αυτό συμβαίνει συχνά να προβαίνει σε συστάσεις», τόνισε ο Αρχηγός. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 1990 μέχρι σήμερα υπάρχουν στον κατάλογο με τα ελλείποντα, 103 πρόσωπα. Για κάποια από αυτά θεωρείται ότι πίσω κρύβεται εγκληματική ενέργεια, ωστόσο η Αστυνομία ελλείψει άλλων στοιχείων ή πτώματος, εξακολουθεί για 30 χρόνια να τα θεωρεί ως ελλείποντα.

Όσον αφορά στα άτομα που φεύγουν από το Πουρνάρα, η Αστυνομία ασχολείται στην ουσία μόνο με τα ανήλικα παιδιά και τα ασυνόδευτα. Λόγω των συνθηκών στη δομή μεταναστών, κάποια παιδιά φεύγουν από αυτήν με άγνωστο προορισμό, γι’ αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες εντοπισμού τους προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή ελλείπουν 13 ασυνόδευτα παιδιά και παρά τις προσπάθειες εντοπισμού τους αυτά παραμένουν άφαντα. 

Συχνό φαινόμενο παραμένει και η εξαφάνιση ανηλίκων από στέγες των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται για συχνές εξαφανίσεις των ίδιων ατόμων. Οι οδηγίες τώρα του Αρχηγού, είναι όπως υπάρχουν συχνές επαφές με τις στέγες αυτές, ενώ σε κάθε περίπτωση εξαφανισμένου προσώπου θα ενεργοποιούνται τα μέλη του ΤΑΕ. Σήμερα αναμένεται ότι ο αστυνομικός διευθυντής Λευκωσίας, Γιαννάκης Γεωργίου, θα ανακοινώσει τις μεταθέσεις των αστυνομικών που θα συγκροτήσουν την Ομάδα.