Υπάρχουν όλο και αυξανόμενες ενδείξεις ότι στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κλέβουν συστηματικά σιτηρά και άλλα προϊόντα από ντόπιους αγρότες. Το BBC, που είχε τη σχετική πληροφόρηση, κατάφερε να μιλήσει με αγρότες εκεί. Από τις μαρτυρίες τους και ταυτόχρονα αναλύοντας δορυφορικές εικόνες και ναυτιλιακά δεδομένα, κατάφερε να εντοπίσει πού ακριβώς πηγαίνουν τα κλεμμένα σιτηρά. 

  Λίγες δεκάδες μίλια από την πρώτη γραμμή, ο Ουκρανός αγρότης Ντμίτρο περιγράφει στον βρετανικό ειδησεογραφικό οργανισμό πώς η αγροτική επιχείρηση που έδινε ψωμί σε αυτόν και στην οικογένειά του για περίπου 25 χρόνια χάθηκε σε τέσσερις μόλις μήνες ρωσικής κατοχής.

  Το BBC προσπάθησε να επικοινωνήσει με περισσότερους από 200 αγρότες των οποίων η γη βρίσκεται τώρα σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη. Ο Ντμίτρο -δεν χρησιμοποιούμε το πραγματικό του όνομα για να τον προστατεύσουμε από αντίποινα, λένε τα μέλη του Reality Check Team (Ομάδα Εξακρίβωσης και Επαλήθευσης Στοιχείων και Πληροφοριών) – ήταν από τους λίγους πρόθυμους να μας συναντήσει.

  «Μας έκλεψαν τα σιτηρά. Κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις μας, κατέστρεψαν τον εξοπλισμό μας».

  Ο Ντμίτρο λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν τώρα το 80% των δεκάδων χιλιάδων εκταρίων που εκμεταλλεύεται και τις κατηγορεί ότι κλέβουν σιτηρά σε μεγάλη κλίμακα, προς βιομηχανική εκμετάλλευση. 

  Εικόνες από κάμερες ασφαλείας (CCTV) μιας από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας άλλου Ουκρανού αγρότη απαθανάτισε τη στιγμή που έφτασαν εκεί οι Ρώσοι. «Θολώσαμε ορισμένα από τα γύρω μέρη για να προστατεύσουμε την ταυτότητα των ιδιοκτητών της φάρμας», γράφουν οι δημοσιογράφοι του BBC, Νικ Μπήκ και Μαρία Κόρενιουκ. 

  Σε άλλο σημείο των εικόνων στο βίντεο, ένας στρατιώτης εντοπίζει μια κάμερα ασφαλείας και την πυροβολεί, αλλά αστοχεί.

  Τα φορτηγά σιτηρών κλάπηκαν και ο Ντμίτρο λέει ότι μερικά από αυτά είχαν τοποθετήσει ιχνηλάτες GPS.

  «Μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να δούμε ότι είχαν πάει νότια στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, και στη συνέχεια στη Ρωσία».

  «Από το GPS, είδαμε ότι και τα δύο φορτηγά σταμάτησαν κοντά στους αποθηκευτικούς χώρους, που χρησιμεύει για ξεφόρτωμα και αποθήκευση, στην πόλη Οκτιαμπρσκέ της Κριμαίας», λένε οι δύο ρεπόρτερ.

  Στη δε δορυφορική εικόνα που παραθέτουμε, τραβηγμένη στις 14 Ιουνίου, εύκολα διακρίνει κάποιος τη γραμμή των φορτηγών σε έναν δρόμο δίπλα στις εγκαταστάσεις. 

  «Μπορούμε επίσης να δούμε ότι η εγκατάσταση αποθήκευσης βρίσκεται δίπλα σε μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά σιτηρών είτε στη Ρωσία είτε σε λιμάνια στη νότια Κριμαία. Στην οροφή μάλιστα του χώρου αποθήκευσης εύκολα διακρίνει κάποιος το σύμβολο Z – το έμβλημα της εισβολής της Ρωσίας!».

  Στο μεταξύ: Η χώρα που φυλακίζει αντιφρονούντες, συχνά με διαδικασίες διάτρητες, που απαγορεύει συγκεντρώσεις και παρελάσεις των γκέι, που αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, που δεν συμμετέχει στο εμπάργκο κατά της Ρωσίας, που θέλει να μπει στην ΕΕ με τους δικούς της όρους και, προπαντός, που κατέχει η ίδια το μισό έδαφος μιας χώρας εδώ και 48 χρόνια τώρα, ετοιμάζεται στην σύνοδο του ΝΑΤΟ να κάνει πράξη, αυτό που ζητούν οι αξεπέραστοι Queen με το κομμάτι τους «I want it all, and I want it now!». Δηλαδή, «τα θέλω όλα, και τα θέλω τώρα». Το κακό είναι ότι πάντα καταφέρνει να πάρει «κάτι» από τα «όλα» που ζητά.