Δεν ξέρω πόσες φορές χρειάστηκε αυτή η στήλη να εστιάσει στο ΓεΣΥ και στους πολέμιους του τα τελευταία χρόνια. Πόσες φορές χρειάστηκε να προειδοποιήσουμε το λαό για ενέργειες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, από εκείνους που με νύχια και με δόντια πάλευαν χάριν μεγάλων οικονομικών συμφερόντων να μην εφαρμοσθεί το ΓεΣΥ. Πόσες φορές χρειάστηκε να προειδοποιήσουμε για σχεδιασμούς των ίδιων, ώστε να αλλάξει τουλάχιστον η φιλοσοφία του ΓεΣΥ και να περάσουμε από το μονοασφαλιστικό στο πολυασφαλιστικό. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά σήμερα υποχρεωνόμαστε να υπογραμμίσουμε μια νέα επικίνδυνη για το ΓεΣΥ εξέλιξη. Την προσπάθεια διορισμού στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ δυο από τους πλέον μαχητικούς πολέμιους του συστήματος υπό τη μορφή με την οποία εφαρμόζεται.

 

Είναι εκπληκτικό το πώς το στρατόπεδο των πολέμιων του συστήματος υγείας δεν εφησυχάζει ποτέ από το 2017 όταν ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος του ΓεΣΥ και πολύ περισσότερο από το 2019 όταν άρχισε η εφαρμογή του. Όχι με προσανατολισμό τη διόρθωση των λαθών (που είναι πολλά) ώστε το μονοασφαλιστικό να λειτουργεί με σαφώς αποτελεσματικότερο τρόπο υπέρ των δικαιούχων του. Αυτό θα το χαιρετίζαμε, διότι είναι εξόφθαλμο και για τον πλέον φανατικό υποστηρικτή του ΓεΣΥ, ότι απαιτείται σωρεία βελτιώσεων. Να μην ταλαιπωρεί –όπως συμβαίνει- χιλιάδες δικαιούχους του. Είναι εξόφθαλμη η πρόθεση τους να αλλάξουν τη φιλοσοφία του συστήματος και να περάσουμε στο πολυασφαλιστικό, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα φέρει σε μειονεκτικότερη θέση χιλιάδες ασθενείς.

 

Προτού αναφερθούμε στην εξέλιξη των τελευταίων ημερών, πρέπει να υπενθυμίσουμε τις πρόσφατες μάχες οι οποίες έλαβαν χώρα στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής (ανάμεσά τους και η απάνθρωπη επίθεση του Κουλία κατά του προέδρου των οργανωμένων ασθενών Μ. Κουλούμα) και τον πόλεμο που άνοιξε με την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, που απαίτησε 150 εκατ. από τον ΟΑΥ.

 

Στο ενδιάμεσο εκείνου του πολεμικού τοπίου το οποίο παρακολούθησε η κοινή γνώμη, θυμίζουμε ότι το ΚΕΒΕ απέσυρε τους δύο εκπροσώπους του από το δ.σ. του ΟΑΥ (Μ. Τσιακκή και Δ. Δημοσθένους). Μερικές μέρες αργότερα, το ΚΕΒΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα αποσυρθεί τελικά. Τι έγινε όμως στο παρασκήνιο; Αποφάσισε να αντικαταστήσει τα δύο πρόσωπα που τον εκπροσωπούσαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

 

Εδώ ακριβώς είναι που αρχίζει η εξοργιστική πρόκληση. Επέλεξε να το εκπροσωπούν δύο γνωστοί πολέμιοι του ΓεΣΥ και του μονοασφαλιστικού. Τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρο Αγαθαγγέλου και τον γιατρό – μέτοχο ιδιωτικού νοσηλευτηρίου και μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Μαρίνο Σωτηρίου. Τα ονόματα λίγο-πολύ πρέπει όλοι να τα θυμούνται, αφού ήσαν οι βασικότεροι πρωταγωνιστές προ και μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ από το στρατόπεδο των αντιδρούντων. Εκείνοι οι οποίοι βρισκόντουσαν συχνά-πυκνά στις τηλεοπτικές οθόνες ως εκφραστές των διαφωνούντων.

 

Από μόνο του το γεγονός ότι το ΚΕΒΕ απέσυρε δύο στελέχη του, που στήριξαν σθεναρά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και τα αντικαθιστά με δύο αντιδρούντες στο μονοασφαλιστικό, καταδεικνύει τις προθέσεις και την προοπτική. Ωστόσο, τα ονόματα των δύο εκπροσώπων του ΚΕΒΕ στο δ.σ. του ΟΑΥ πρέπει να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, προκλήθηκαν εντονότατες αντιδράσεις από πολλές πλευρές, οι οποίες αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα μιας τέτοιας εξέλιξης. Κυρίως, υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από συντεχνίες και άλλους εκπροσώπους στο δ.σ. του ΟΑΥ, που έφτασαν μέχρι και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, τόσο ισχυρές ήσαν οι αντιδράσεις, ώστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι φαίνεται να ματαιώνεται η προγραμματιζόμενη για σήμερα υιοθέτηση των ονομάτων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Είτε τεθούν, όμως, σήμερα στο Υπουργικό είτε όχι, η ουσία παραμένει η πρόθεση, που αποσκοπούσε στην ανατροπή των ισορροπιών στο δ.σ. του ΟΑΥ. Εκεί συμμετέχουν 4 εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, 2 εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, 1 της ΟΕΒ, 3 συντεχνιών (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ), 1 των αυτοτελώς εργαζομένων και 1 των οργανωμένων ασθενών.

 

Πρέπει ακόμη να υποδείξουμε και τι ο νόμος προβλέπει για τους συμμετέχοντες στο δ.σ. του ΟΑΥ: «Πρόσωπο το οποίο είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον, σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που παρέχονται δυνάμει των διατάξεων του παρόντος Νόμου, δε δύναται να διοριστεί ή να συνεχίσει να είναι πρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, τηρουμένων των διατάξεων του περί του Ασυμβιβάστου προς την Άσκηση των Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους Νόμου». Και τα δύο υπό αναφορά πρόσωπα είναι πάροχοι υπηρεσιών υγείας και ως εκ τούτου, βάσει του νόμου είναι ασυμβίβαστος ο διορισμός τους.

 

Το βάρος της ευθύνης πέφτει εξ ολοκλήρου στους ώμους του Προέδρου Αναστασιάδη και του υπουργού Υγείας Μ. Χατζηπαντέλα. Αν επιτρέψουν αυτούς τους διορισμούς, ουσιαστικά ανοίγουν την πόρτα για υπονόμευση του ΓεΣΥ υπό τη φιλοσοφία με την οποία εφαρμόζεται. Ειδικά ο Πρόεδρος θα διακινδυνεύσει στο τέλος της θητείας του να τορπιλλίσει ό,τι σπουδαιότερο έχει να επιδείξει; Και επειδή, σε λίγους μήνες ο ίδιος Πρόεδρος θα κληθεί να διορίσει ολόκληρο το νέο δ.σ. του ΟΑΥ, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Η Κοινωνική Συμμαχία που πέτυχε ενωμένη να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ πρέπει να καιροφυλακτεί ειδικά για το νέο δ.σ. Γνωρίζουν ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει και ο εγκέφαλος που κατευθύνει όλες τις ενέργειες…

 

Τέλος, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά: Το ΓεΣΥ απαιτείται να αλλάξει, να βελτιωθεί, να γίνει πιο αποτελεσματικό, να μην ταλαιπωρεί τους ασθενείς. Όχι όμως να διαλυθεί!