Οι τρύπες δεν είναι ένα διακοσμητικό εφέ. Έγιναν για χάρη των δέντρων που βρίσκονται στο πάρκο όπου κτίστηκε το «Σπίτι της Μουσικής». Βρίσκεται στη Βουδαπέστη και είναι μέρος ενός προγράμματος αστικής πολιτιστικής ανάπτυξης.

 

Το  Liget Budapest είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αστικής πολιτιστικής ανάπτυξης που βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στην Ευρώπη. Στο εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται και το Σπίτι της Μουσικής που σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto και το οποίο δόθηκε στο κοινό πριν λίγες μέρες. Το νέο κτίριο, 9.000 τ.μ., ξεχωρίζει για την τεράστια κυματιστή στέγη του με 100 διατρήσεις σαν κρατήρες ώστε να διαπερνούν τα γύρω δέντρα. Στο εσωτερικό, φιλοξενεί μια σειρά από μουσικές εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων για την ιστορία της ευρωπαϊκής μουσικής και ειδικότερα της ουγγρικής, καθώς και χώρους για συναυλίες και εκπαιδευτικά μουσικά εργαστήρια.

«Η μουσική βρίσκεται στο επίκεντρο της ανθρώπινης εμπειρίας, λέει ο András batta, διευθύνων σύμβουλος του Οίκου Μουσικής της Ουγγαρίας και πρώην πρόεδρος της ακαδημίας Liszt. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε για να καλλιεργεί την ομορφιά του ήχου και της μουσικής, δείχνοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη ζωή μας».

 

Σχεδιασμένο ως συνέχεια του τοπίου, η πρόσοψη του κτιρίου είναι επενδυμένη με γυαλί, κάνοντας έτσι το μνημειακό κουβούκλιο της οροφής να φαίνεται πως αιωρείται. Η επιφάνεια αυτή αποτελείται από 94 ειδικά κατασκευασμένα, θερμομονωμένα, αδιαίρετα πάνελ. Σε αυτά αντανακλάται ή γύρω φύση δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι κτίριο και τοπίο είναι ένα. Όπως εξηγεί ο Sou Fujimoto «το τοπίο ήταν τόσο μαγευτικό που δεν θέλαμε να το καταστρέψουμε». Αντίθετα λειτούργησε σαν η βάση του σχεδιασμού. 

Το κάτω μέρος της οροφής καλύπτεται με 30.000 χρυσαφί “φύλλα”. Οι διατρήσεις είναι επίσης επενδυμένες με το ίδιο χρυσό χρώμα, εκπέμποντας ένα εκθαμβωτικό φως στη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα, το κάτω μέρος του θόλου φωτίζεται από τεχνητό φως δημιουργώντας έναν λαμπερό φάρο στο πάρκο της πόλης. 

 

Το κτίριο είναι διαρρυθμισμένο σε τρία επίπεδα ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρεις κινήσεις μιας μουσικής παρτιτούρας. Το ισόγειο, στο επίπεδο του πάρκου, διαθέτει μια αίθουσα συναυλιών με γυάλινους τοίχους χωρητικότητας 320 θέσεων και μια σκηνή που μπορεί να βυθιστεί. Στο επίπεδο του πάρκου φιλοξενείται επίσης μια υπαίθρια σκηνή για ημερήσιες και βραδινές εκδηλώσεις, ενώ ο τελευταίος όροφος περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς χώρους.

Στο υπόγειο βρίσκονται χώροι για μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις καθώς και ένας ημισφαιρικός θόλος ήχου, εμπνευσμένος από μια σφαιρική αίθουσα συναυλιών που πρωτοεμφανίστηκε από τον συνθέτη Karlheinz Stockhausen το 1970. Το Ηouse of music’s sound dome, όπως ονομάζεται, προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία για 60 επισκέπτες ταυτόχρονα που βιώνουν ήχο surround 360 μοιρών που εκπέμπεται από κάθε κατεύθυνση από περισσότερα από 31 μεγάφωνα.

 

Η μόνιμη έκθεση στο υπόγειο τιτλοφορείται «Ηχητικές διαστάσεις – μουσικά ταξίδια στο χώρο και τον χρόνο» και οδηγεί τους επισκέπτες σε ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στα 2.000 χρόνια μουσικής δημιουργίας στην Ευρώπη. Τα τρία επίπεδα συνδέονται με μια γλυπτική σπειροειδή σκάλα.

Το κτίριο είναι εξοπλισμένο με ειδικά συστήματα παθητικής θέρμανσης και ψύξης, συστήματα συλλογής όμβριων υδάτων, και η τοπιοτέχνηση έχει γίνει με γηγενή φυτά που δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού για υδροδότηση. 

Στο City Park, ένα πάρκο ηλικίας 200 ετών, εκτός από το Σπίτι της Μουσικής θα ανοίξει ένα μουσείο Μουσείο Εθνογραφίας και Νέα Εθνική Πινακοθήκη. Και τα τρία αυτά πολιτιστικά κέντρα θα συγκροτήσουν μια νησίδα πολιτισμού στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας.

Ελεύθερα, 6.2.2022.