Αποκαρδιωτική, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται η τελική εικόνα σχετικά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Δεδομένο, το οποίο αφορά τα αποτελέσματα των μαθητών σε παγκύπριο επίπεδο. 

Το εν λόγω ζήτημα έθεσε με παρέμβαση του ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς, επισημαίνοντας ότι τα μαθησιακά κενά των μαθητών από τα δύο χρόνια κουτσουρεμένης εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας, οδήγησαν και πάλι στην αποτύπωση μιας απογοητευτικής εικόνας για το επίπεδο της Παιδείας στον τόπο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απογοητευτικά αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνου

«Όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση στο παρελθόν, ο από μηχανής θεός για να κρύψουμε το πρόβλημα είναι η αναγωγή, η οποία δίνει μια ψευδαίσθηση αποδεκτών αποτελεσμάτων έτσι ώστε να πάμε παρακάτω», αναφέρει. «Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται ενδελεχής ανάλυση των δεδομένων και επιπρόσθετα να εφαρμόζονται εκείνες οι προσεγγίσεις που θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης και γενικότερα της εκπαιδευτικής διαδικασίας», υπογράμμισε. 

Ακόμη πιο σημαντικό, ανέφερε ο κ. Βορκάς, είναι να αντιληφθούμε επιτέλους από τη διαχρονική αυτή καταγραφή αποτυχιών και χαμηλών αποτελεσμάτων, ότι χρειάζεται ανασχεδιασμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τρόπο που να καλλιεργεί στους μαθητές την αγάπη για μάθηση. Επιπρόσθετα, παρατηρεί ο δημοτικός σύμβουλος, θα πρέπει οι μαθητές μας να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν την καλλιέργεια κριτικών προσεγγίσεων και όχι αντανακλαστικών και μηχανικών χειρισμών και διαβάσματος χωρίς αφομοίωση.

«Είναι πραγματικά κρίμα και άδικο, ο χρόνος και η προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαθητές μας, στο τέλος να μην έχει το ανάλογο αντίκρισμα σε επίπεδο αποτελεσμάτων και κάθε φορά να συζητάμε για αναγωγές και πλασματικές λύσεις, ενώ στην πραγματικότητα εθελοτυφλούμε», ανέφερε καταληκτικά.