Μισθοί ακαδημαϊκών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν υπέρογκα ποσά, ο διακανονισμός που έγινε με την εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου καταβάλλοντας το ποσό των €1,65 εκατομμυρίων, οι τεράστιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και θέματα που άπτονται της Ιατρικής Σχολής, απασχόλησαν εκ νέου την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η οποία συνέχισε την έντονη συζήτησή της για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το ακαδημαϊκό ίδρυμα έδωσε γραπτώς απαντήσεις σε 36 ερωτήματα που υπέβαλαν την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές, από τα οποία απασχόλησαν έντονα τα στοιχεία που αφορούν τους μισθούς ακαδημαϊκών που παράλληλα αμείβονται και από ερευνητικά προγράμματα ή άλλες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος (επίκουρος καθηγητής) στη λίστα των υψηλόμισθων ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου για το έτος 2021, είχε συνολικά έσοδα €172.091 εκ των οποίων οι €59.138 είναι ο μισθός του, και οι υπόλοιπες σχεδόν €113.000 ήταν απολαβές από υπηρεσίες Υγείας που προσέφερε. Σύμφωνα με τον ανώνυμο κατάλογο που επέδωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Επιτροπή, ο δεύτερος υψηλόμισθος είναι καθηγητής με μισθό €92.017 και απολαβές από ερευνητικά προγράμματα ύψους €53.690. Το συνολικό ποσό που έλαβε για το 2021 ήταν €166.938. Σημειώνεται ότι ο κατάλογος και των υπολοίπων ακαδημαϊκών κυμαίνεται περίπου στα ίδια ποσά, κυρίως όσων βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις της κατάταξής του. Για παράδειγμα, στον πρώτο πίνακα, στον οποίο περιλαμβάνονται οι 34 πρώτοι ακαδημαϊκοί σε ύψος απολαβών, τα ποσά κυμαίνονται (συνολικά μισθοί και επιπλέον απολαβές) από €110.000 έως €172.091. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα ποσά αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Παιδείας, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος σχολιάζοντας ότι ναι μεν τους παρέχονται γιατί οι άνθρωποι εργάζονται, απευθύνθηκε προς τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, ρωτώντας τον εάν αυτά τους προβληματίζουν. Κι αυτό διότι, όπως είπε, έρχονται γονείς που ζητούν ένα συνοδό για να πάει το παιδί τους σχολείο και δεν του παρέχεται. 

Ερωτηθείς ο αρμόδιος αντιπρύτανης Ιωάννης Γιαπιντζάκης, για το ποσοστό που λαμβάνει το Πανεπιστήμιο από τη συμμετοχή του σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα και πώς γίνεται η κατανομή των χρημάτων και σε ποιους, απάντησε ότι το ακαδημαϊκό ίδρυμα έχει όφελος περίπου 20% των κονδυλίων ενός προγράμματος, τα οποία αξιοποιούνται για την έρευνα του και είναι μία πηγή του στο κεφάλαιο «ιδία έσοδα». Με αφορμή αυτό το θέμα, ο βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους ζήτησε από το ακαδημαϊκό ίδρυμα νέο κατάλογο με τις αμοιβές των ακαδημαϊκών και των ερευνητών όλων των προγραμμάτων, καθώς και των ίδιων των προγραμμάτων που «τρέχει» το Πανεπιστήμιο Κύπρου τα τελευταία δύο χρόνια. 

Πέραν όμως από τους μισθούς των 100 πρώτων ακαδημαϊκών, απαντήσεις δόθηκαν και για τα αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή του το Πανεπιστήμιο και ποιες Υπηρεσίες και πρόσωπα τα χρησιμοποιούν. Στον κατάλογο καταγράφονται συνολικά 32 αυτοκίνητα, διαφόρων επωνυμιών, μοντέλων και αξίας. 

Καταγγελιών συνέχεια

Εξάλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης, διατυπώθηκαν από διάφορους βουλευτές καταγγελίες, άλλες νέες, κι άλλες που αφορούσαν θέματα τα οποία είχαν ξανασυζητηθεί. Ένα από αυτά, είναι το ποσό των €1,65 εκατ. που πλήρωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην εταιρεία Μιλτιάδη Νεοφύτου για κτήριο στην Πανεπιστημιούπολη και το οποίο αποτέλεσε προϊόν διακανονισμού. Μετά την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή στον Γενικό Εισαγγελέα ότι το ίδρυμα πλήρωσε το ποσό τον Σεπτέμβριο και απευθύνθηκε μεταγενέστερα στη Βουλή με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος εγκρίθηκε, το θέμα δεν μπορούσε να μην συζητηθεί. Η πλευρά του Πανεπιστημίου επεσήμανε ότι ο Γενικός Ελεγκτής γνώριζε για το ποσό που συμφωνήθηκε στην ΚΕΑΑ καθώς ήταν παρών. Από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε ότι ο ρόλος του είναι αυτός του παρατηρητή, ενώ διευκρινίστηκε ότι το θέμα που προκύπτει είναι η πληρωμή του ποσού χωρίς να υπάρχει η πίστωση, την οποία ζήτησε το Πανεπιστήμιο εκ των υστέρων από τη Βουλή. 

Επίσης, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της Πολυτεχνικής Σχολής απασχόλησαν έντονα, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να σημειώνει ότι σε δέκα μέρες περίπου, θα είναι έτοιμη η έκθεση που ετοιμάζει για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Χριστοφίδης, ανέφερε ότι το έργο παραπαίει, καθώς έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, σημειώνοντας ότι εάν διακοπεί το συμβόλαιο, «θα έχουμε άλλη μία Πλατεία Ελευθερίας», θέλοντας προφανώς να επισημάνει ότι οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. 

Το θέμα αυτό προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Αλέκου Τρυφωνίδη, ο οποίος ζήτησε επίμονα ονόματα για το ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις και από ποιον πρέπει να ζητηθούν ευθύνες. «Είναι εκατομμύρια που βγαίνουν από την τσέπη του φορολογούμενου πολίτη. Θέλουμε ονόματα, να ξέρουμε από πού πρέπει να ζητηθούν τα λεφτά αυτά», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Τρυφωνίδης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνέχεια, ο κ. Τρυφωνίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι δέχθηκε τηλεφώνημα με το οποίο του ζητείτο να χαμηλώσει τους τόνους, αφήνοντας να νοηθεί ότι κάποιος από το Πανεπιστήμιο ενημέρωσε άλλο πρόσωπο για τη συμπεριφορά του, προκαλώντας εκ νέου την αντίδρασή του. 

Αναφορικά με νέες καταγγελίες που υποβλήθηκαν στους εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κύπρου αυτές αφορούσαν: α) Την αποδοχή φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι απλώς έκαναν σε αυτά τυπική εγγραφή, ούτως ώστε να καταφέρουν να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο, και β) την τηλεφωνική κατανομή θέσεων σε υποψήφιους για συγκεκριμένες Σχολές.