Το δρόμο άλλων χωρών, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει σύντομα και η Κύπρος, αφού τα δεδομένα που καθημερινά καταγράφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένοι, πρέπει σιγά-σιγά να εντάσσεται στον προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», οι επιστήμονες άρχισαν να συζητούν μεταξύ τους το συγκεκριμένο θέμα, αφού τα δεδομένα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας σε σχέση με το εμβολιαστικό ιστορικό των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό, δίνουν την πρώτη σαφή ένδειξη για πτώση της ανοσίας που είχαν αποκτήσει τα άτομα υψηλού κινδύνου, μετά τη λήψη της τρίτης δόσης εμβολίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ενισχυτική της άποψης αυτής, είναι άλλωστε και η εικόνα που καταγράφεται στις καθημερινές ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τα ημερήσια αποτελέσματα, αφού το ποσοστό των ανεμβολίαστων νοσηλευομένων, παρουσιάζει αργή αλλά σταθερή μείωση ανά εικοσιτετράωρο. 

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας και αφορούν τους ασθενείς που βρίσκονταν σε νοσηλεία την Τετάρτη, το 55% των νοσηλευομένων ήταν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Το 3% των νοσηλευόμενων ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 19% των νοσηλευόμενων ήταν μερικώς εμβολιασμένοι. Το έναυσμα για επίσημη έναρξη της συζήτησης για χορήγηση 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, έδωσε βεβαίως το γεγονός ότι το 23% των νοσηλευόμενων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση.

Σύμφωνα με τους ορισμούς που δίνει το υπουργείο Υγείας, «μερικώς εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι είχαν λάβει την πρώτη δόση διδοσικού εμβολίου, όσοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις και δεν έχουν παρέλθει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση, όσοι είχαν λάβει το JJ και δεν έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών, καθώς και όσοι είχαν λάβει δύο δόσεις και έχουν παρέλθει 5 μήνες από τη δεύτερη δόση και δεν έχουν προχωρήσει στην ενισχυτική δόση».

Επιπλέον, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, «πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις διδοσικού εμβολίου και έχει παρέλθει διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης δεν έχουν παρέλθει 150 ημέρες από τη δεύτερη δόση (το ίδιο ισχύει για το μονοδοσικό JJ)».

Τα δεδομένα αυτά, σε συνάρτηση με τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των ηλικιωμένων και υπερηλίκων ασθενών με κορωνοϊό, αναμένεται ότι θα τεθούν σύντομα τόσο ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όσο και ενώπιον της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και η Κύπρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα προχωρήσει σε χορήγηση 4ης δόσης ή εάν θα περιμένει πρώτα τη σχετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθεί.