Συναυλία με έργα του Κύπριου συνθέτη Φαίδρου Καβαλλάρη με γενικό τίτλο «Της Υπέρβασης» οργανώνει στις 19 Φεβρουαρίου το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στη συναυλία συμμετέχει η εκλεκτή σολίστ Γαλλίδα βιολονίστρια Σάσκια Λετιέκ και το κουαρτέτο εγχόρδων Φουσιόνια που έχει ως βάση την Κύπρο και αποτελείται από τους Μάριο Ιωάννου– βιολί, Σάββα Λαγού– βιολί, Σορίν Αλεξάντρου Χορλέα– βιόλα και Ρόμπερτ Γκροντ – βιολοντσέλο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έξι έργα που καλύπτουν μια μακρά περίοδο της δημιουργικής προσπάθειας του συνθέτη. Ανάμεσά τους το έργο «ΥΠΕΡΒΑΣΗ – Εωθινό Τραγούδι» για σόλο βιολί (1984) και «ΥΠΕΡΒΑΣΗ β’» για δυο βιολιά και βιολοντσέλο (1988-89) που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του πατέρα και της μητέρας τού συνθέτη αντίστοιχα. «ΚΥΠΡΙΑΚΟ– της Υπέρβασης» για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο και σήμαντρα (2002/2010). Στη συναυλία θα παρουσιαστούν και δύο έργα σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση, το «ΑΡΧΑΪΚΟ – Ινδοκυπριακό» για σόλο βιολί (2016-17) και το πιο πρόσφατο «ΨΥΧΗΛΑΤΟΝ» για βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων (2022).

Ο Κύπριος μουσικός, συνθέτης, μουσικολόγος, δάσκαλος, μαέστρος και εκτελεστής δικών του έργων σε συναυλίες του, συμπλήρωσε 50 χρόνια μουσικής παρουσίας και προσφοράς.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, Sold Out Tickets, 99553174 

Ο Φαίδρος Καβαλλάρης γεννήθηκε στη Λάπηθο το 1950 κι εκεί αναγιώθηκε. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Λονδίνο αρχίζοντας παράλληλα σπουδές και μια μακρόχρονη εξερεύνηση της μουσικής σε πολλές χώρες και διαφορετικές ηπείρους. Κατέχει δίπλωμα σύνθεσης από τη Μουσική Σχολή Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού (1992) και τον τίτλο του Διδάκτορα Μουσικών Τεχνών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης (1997). Διεξήγαγε μουσική έρευνα σε Ινδία (1984-85), Κίνα (1987-90) και Ιαπωνία (1990-91 και 2010-11). Είναι έντονα επηρεασμένος από τις μουσικές παραδόσεις του τόπου του με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο Αρχαίο Δράμα και την Αρχαία Ελληνική Μουσική.

Δίδαξε και έδωσε σχετικές διαλέξεις σε συμπόσια, σε πανεπιστήμια και μουσικές σχολές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό: για τη μουσική της Κύπρου, τη σύγχρονη μουσική (για τους Γιάννη Χρήστου και Γιάννη Ξενάκη) και για τους πολιτισμούς της Ανατολής. Υπηρέτησε και ως καθηγητής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σαλβαντόρ της Βραζιλίας (2000-01) διδάσκοντας σύνθεση και σπουδές στην εθνομουσικολογία.

Αρχίζοντας από την εφηβική του ηλικία, ουσιαστικά αυτοδίδακτος, έχει μέχρι σήμερα συνθέσει έργα για φωνή (με προεξέχοντα τους κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κυπρίων ποιητών που αφορούν στο δράμα της Κύπρου του 1974), έργα για σόλο όργανα, για μικρά και μεγάλα οργανικά σύνολα (μερικά απ’ αυτά για παραδοσιακά κυπριακά, κινέζικα και ιαπωνικά όργανα), καθώς επίσης και μουσική για φιλμ, χορό και θέατρο. Ο κατάλογος έργων του, που γενικά είναι επηρεασμένα από όλες τις μελέτες και εμπειρίες του, περιλαμβάνει πάνω από 55 τίτλους με ορισμένους απ’ αυτούς να περιέχουν αριθμόν ανεξάρτητων κομματιών.

Έχει συνεργαστεί με διάσημους εκτελεστές, όπως οι Ρόχαν ντε Σάραμ, Πιερ-Υβ Αρτώ, Συπριέν Κατσαρής, Σουκεγιάσου Σιήμπα και πολλοί άλλοι σε διάφορες χώρες.

Έχει παρουσιάσει συνολικά τη δουλειά του σε δεκάδες ατομικές συναυλίες, ως επί το πλείστον κάτω από τη δική του διεύθυνση, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό με αποκορύφωμα τη σύνθετη παράσταση «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ – μουσική πράξη σε ποίηση της Σαπφούς» στο αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο και σε δύο παραστάσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2008. Τον Απρίλιο του 2021 παρουσιάσε σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κύπρο το έργο του «ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ ή η <παλίντονος αρμονιά> του Σύμπαντος». Σημειώνεται πως η συναυλία του στην Αίθουσα Συναυλιών του Πεκίνου το 1989 ήταν και η πρώτη από ξένο συνθέτη που έγινε ποτέ στην Κίνα.

Η Σάσκια Λετιέκ είναι μια εξέχουσα Γαλλίδα βιολίστρια με μεγάλη εμπειρία ως σολίστ και ως εκτελεστής μουσικής δωματίου. Σπούδασε στο Κονσερβατόριο της Γενεύης (με τον  J. P. Wallez)G. Poulet C. Ivaldi)M. Martin). Walter Levin, Hatto Beyerle, Miriam Fried and Maurice Hasson. Είναι νικήτρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Ferras-Barbizet, και φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Enesco στο Βουκουρέστι και Kreisler στη Βιέννη. Συνεργάστηκε με πολλές ορχήστρες εμφανιζόμενη ως σολίστ, όπως Orchestre Consentus Hungaricus Brixix Simon Bolivar PACANorth Orchestra

Στη μουσική δωματίου και με διαφορετικό κάθε φορά σύνολο/σχήμα έχει προσκληθεί και συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ μεταξύ των οποίων το Amati Festival στην Ολλανδία, το Amadeus Festival στην Ελβετία, το φεστιβάλ του Ντουμπρόβνικ, το Festival Pablo Casals de Prades, Festival Pro Quartett, Festival de Porto Rico, και Festival des Arcs. Επιπρόσθετα εμφανίστηκε και σε πολλές διάσημες σκηνές όπως Musée d’ Orsay και L’ Hôtel de Invalides στο Παρίσι, Concertgebouw στο Άμστερνταμ, Victoria Hall στη Γενεύη, Tonhalle  στη Ζυρίχη, Rodolphinum  στην Πράγα κ.ά.

Είναι ιδρυτικό μέλος του τρίο Hoboken Jérôme Granjon – CD Jean Baptiste Robin και δίδει ρεσιτάλ στο σόλο βιολί. Το 2018 η Σάσκια Λετιέκ ιδρύει το κουαρτέτο εγχόρδων Lugha με το οποίο θα παίξει μέχρι το 2023 στο Παρίσι όλα τα κουαρτέτα εγχόρδων του Χάϊντεν και του Μότσαρτ. Είναι καθηγήτρια στο Conservatoire de Versailles Les Arcs Academy, Musicalta Academy και Belle Île Academy. Είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής στο Ανώτερο Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής και Χορού του Παρισιού. Musique d’ Un Siècle που γίνεται στο Dieulefit και το οποίο

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Φουσιόνια ιδρύθηκε το 2019 και έχει ως βάση την Κύπρο. Αποτελείται από τους Μάριο Ιωάννου – βιολί, Σάββα Λαγού – βιολί, Σορίν Αλεξάντρου Χορλέα – βιόλα και Ρόμπερτ Γκροντ – βιολοντσέλο.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα του έχει σαν κύριο σκοπό να δημιουργήσει σχέσεις και συνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών και στυλ σε μεικτές και ποικίλες συναυλίες, όπως επίσης ηγογραφήσεις και παραστάσεις όλων των ειδών, περιλαμβανομένων πειραματικών και παιδαγωγικών πρωτοβουλιών που να ελκύουν το κοινό να ακροαστεί και να συμμετάσχει σε μια πλατύτερης έκτασης μουσική εμπειρία, με κυρίαρχο πάντα το κλασσικό ρεπερτόριο.

Το σύνολο έχει ήδη παρουσιαστεί στα πιο αξιόλογα θέατρα και σκηνές της Κύπρου και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα περιλαμβανομένου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Έχει επίσης συνεργαστεί και με σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες.

Το Κουαρτέτο έχει μάλιστα ήδη εκτελέσει και δικές του μουσικές διασκευές όπως την «Κυπριακή Σουίτα» και τη σουίτα «Ηπειρώτικο», με πολλές άλλες τέτοιες να ακολουθούν.