Όταν το 2013 ξέσπασε η οικονομική κρίση και διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούν, για λόγους ασφάλειας των βουλευτών αποφασίστηκε η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων, τα οποία ξηλώθηκαν το 2017 και τοποθετήθηκαν στο περιτοίχισμα του παλαιού νοσοκομείου στην απέναντι πλευρά του δρόμου. 

Το θέμα της ασφάλειας του κτηρίου της Βουλής αλλά και των βουλευτών επανήλθε, αλλά η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, φέρεται να διαφώνησε με την επαναφορά των κιγκλιδωμάτων και να αποφάσισε άλλη ρύθμιση, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Σώματος αποφάσισε να τοποθετηθούν μεγάλοι, ενιαίοι ανθώνες κατά μήκος του περιτοιχίσματος της Βουλής, ώστε, αφενός να συμβάλλουν στην ασφάλεια του κτηρίου και των βουλευτών και αφετέρου να γίνει τοπιοτέχνηση κατά τρόπον ώστε η Βουλή να μη θυμίζει φυλακή ή να στέλνεται το μήνυμα ότι η Βουλή είναι κάτι αποκομμένο από την κοινωνία και τους πολίτες.

Όταν η Πρόεδρος της Βουλής κλήθηκε από τον «Φ» να απαντήσει κατά πόσον η διαρρύθμιση κόστισε €30.000, ανέφερε πως το ποσόν είναι πολύ λιγότερο. Δεν μιλάμε για μικρούς ανθώνες αλλά για ενιαία κατασκευή μπροστά από τη Βουλή, για την οποίαν απαιτήθηκαν οικοδομικές εργασίες και χρήση μπετόν και σιδήρου ώστε να γίνουν ένα σώμα με τη γη, είπε η κ. Δημητρίου.

Ανέφερε επίσης πως ό,τι έγινε, υλοποιήθηκε με την καθοδήγηση του Τμήματος Δημοσίων Έργων και αφού προκηρύχθηκαν προσφορές, στο πλαίσιο των οποίων επελέγη ο χαμηλότερος προσφοροδότης. Προφανώς το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο αν κατασκευάζονταν κιγκλιδώματα αντιοχλαγωγικού επιπέδου και με αυξημένες απαιτήσεις, πρόσθεσε η κ. Δημητρίου.

Υπενθυμίζεται, πως στο πλαίσιο της τοποθέτησης των κιγκλιδωμάτων παλαιότερα, είχε κτιστεί και τοιχαράκι επί του οποίου τοποθετήθηκε το κιγκλίδωμα. Μετά την απομάκρυνση του κιγκλιδώματος το τοιχαράκι απέμεινε αλλά το ύψος του περιοριζόταν περίπου στο ένα μέτρο, οπόταν δεν θεωρείτο ικανό να παρεμποδίσει οποιονδήποτε από του να «εισβάλει» στο Κοινοβούλιο. Έτσι τοποθετήθηκαν και οι ανθώνες.