Το μήνυμα ότι θα πολεμήσουμε τον καρκίνο μέχρι να τον νικήσουμε, έστειλε από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς.

Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Καρκίνου (BECA) τόνισε ότι σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ευρώπη και το Ευρωκοινοβούλιο.

«Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα για τον παιδικό καρκίνο, μετά από δυο χρόνια σκληρής δουλειάς και κοπιώδους προσπάθειας στέλνουμε ένα δυνατό και αισιόδοξο μήνυμα. Το στέλνουμε σε αυτούς που έχασαν δικούς τους, σε αυτούς που παλεύουν σε κάποιο νοσοκομείο με την ασθένεια, σε αυτούς που έχασαν τη δύναμη και την πίστη τους. Η Ευρώπη είναι εδώ, είναι δίπλα σας και είμαστε όλοι ένα σε αυτόν τον αγώνα, για να κάνουμε τη ζωή των καρκινοπαθών καλύτερη και πιο αξιοπρεπή, μέχρι να νικήσουμε τον καρκίνο».

Σήμερα, υπέδειξε ο κ. Φουρλάς, κάναμε ένα πρώτο βήμα προς την υλοποίηση του κοινού μας στόχου, με συνοδοιπόρο την Επίτροπο Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδη. Για να σημειώσει ότι σε αυτή την έκθεση έγιναν υπερβάσεις διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και μπήκε μπροστά το κοινό καλό.

«Με την υπερψήφιση της έκθεσης είναι μια σπουδαία μέρα για την Ευρώπη, για την οποία όλοι όσοι συμμετείχαμε σε αυτή την προσπάθεια μπορούμε να είμαστε περήφανοι και πιο αισιόδοξοι. Απομένουν πολλά να γίνουν. Και οφείλουμε να τα πράξουμε για να τηρήσουμε στο έπακρον την υπόσχεση που δώσαμε στους Ευρωπαίους πολίτες. Θα πολεμούμε τον καρκίνο μέχρι να τον νικήσουμε».

Η Έκθεση της BECA έχει εμπλουτιστεί με σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε ο κ. Φουρλάς, μεταξύ αυτών:

• Μακροχρόνια φροντίδα παρακολούθησης για τους επιζώντες παιδικού καρκίνου κατά τη μετάβασή τους στην ενηλικίωση.

• Επικέντρωση στη γενετική προδιάθεση για την έγκαιρη ανίχνευση στους παιδικούς καρκίνους.

• Αναφορά σε ανισότητες στην ΕΕ στον προ-συμπτωματικό έλεγχο και απαίτηση όπως διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα οργανωμένα προγράμματα προ-συμπτωματικού ελέγχου.

• Πλήρης εφαρμογή της σύμβαση για τον έλεγχο του καπνού.

• Συμπερίληψη πληροφοριών για την υγεία σε όλες τις μειονότητες.

• Συμπερίληψη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του ΠΟΥ για τον παιδικό καρκίνο, και των κοινών δράσεων της ΕΕ για τον καρκίνο στο σχέδιο της ΕΕ κατά του Καρκίνου.

• Ολοκληρωμένες δράσεις για τη φροντίδα των επιζώντων του καρκίνου.

• Επικέντρωση στη γενετική προδιάθεση για την έγκαιρη ανίχνευση στους παιδικούς καρκίνους.

• Βελτίωση της κάλυψης του εμβολιασμού κατά του HPV.

• Χρήση διαθέσιμων μεθόδων για ανίχνευση καρκίνων παιδικής ηλικίας.

• Περαιτέρω δικτύωση των συντονιστών προγραμμάτων προ-συμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου.

• Ανάδειξη πρωτοβουλιών για την προβολή του παιδικού καρκίνου.

• Ανάδειξη της ανάγκη για εφαρμογή ειδικών πολιτικών και προγραμμάτων στον τομέα των παιδικών καρκίνων σύμφωνα με τις δράσεις και τις συστάσεις της κοινής δράσης για τις σπάνιες μορφές καρκίνου (JARC), οι οποίες περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο τμήμα για τους παιδικούς καρκίνους σε κάθε κεφάλαιο, τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και την παγκόσμια πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τον παιδικό καρκίνο.

• Αναφορά ότι ο ευρωπαϊκός τομέας του παιδικού καρκίνου θα πρέπει να βασίζεται στη μακροχρόνια συνεργασία και στις καθιερωμένες διασυνοριακές δομές που ενώνουν τις εθνικές παιδιατρικές αιματοογκολογικές μονάδες και τις ευρωπαϊκές ομάδες κλινικών δοκιμών.

• Κίνητρα για την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη νέων παιδιατρικών αντικαρκινικών φαρμάκων.

• Δημιουργία ενός συστήματος επιστροφής δαπανών που ευνοεί την πραγματική πρωτοποριακή και προσβάσιμη καινοτομία για τα παιδιά με καρκίνο.

• Δημιουργία ολοκληρωμένων μητρώων παιδικών καρκίνων βασισμένα σε διεθνώς συμφωνημένα συστήματα ταξινόμησης των παιδικών καρκίνων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν συγκρίσιμα δεδομένα υψηλής ποιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

• Αξιολόγηση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στα πρότυπα περίθαλψης και καινοτομίας για τον παιδικό καρκίνο σε όλη την Ευρώπη.

• Αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο.

• Βελτίωση θεραπευτικών στρατηγικών στους μακροχρόνιους επιζώντες μετά από επιτυχή θεραπεία καρκίνου.

• Ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολυκεντρικών κλινικών δοκιμών με τη συμμετοχή μικρότερων χωρών.

• Διαφάνεια στα δεδομένα των κλινικών δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν απορριφθεί.

• Εφαρμογή συγκεκριμένων μητρώων καρκίνου για παιδικές κακοήθειες σύμφωνα με τη διεθνή ταξινόμηση των παιδικών καρκίνων.

• Υποστήριξη της βιωσιμότητας των προϋπαρχουσών διασυνοριακών συνεργασιών, όπως στον τομέα του παιδικού καρκίνου και των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς.

• Συμπερίληψη ειδικής συνιστώσας για τον παιδικό καρκίνο σε όλα τα ΕΠΕΚ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι διατίθενται κατάλληλοι πόροι και προγράμματα εφαρμογής για τις ανάγκες των ασθενών.

• Έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για πρόσβαση στα φάρμακα και την καινοτομία που θα βασίζεται σε μοντέλα όπως το ACCELERATE στον τομέα του παιδικού καρκίνου και στη συμμετοχή όλων των σχετικών φορέων.

• Ανάπτυξη κλινικών δοκιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τη χρήση νέων αντικαρκινικών φαρμάκων σε ενήλικες και παιδιά.

• Συμμετοχή γονέων στο διάλογο για την προσβασιμότητα και την οικονομική προσιτότητα των αντικαρκινικών θεραπευτικών επιλογών που απαιτούν πολύπλοκες τεχνολογίες.

• Συμμετοχή γονέων στο διάλογο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των υγειονομικών παρεμβάσεων, ιδίως τον προ-συμπτωματικό έλεγχο, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ BECA

Σύμφωνα με την Έκθεση της BECA, στην Ευρώπη κάθε χρόνο εντοπίζονται 2,7 εκ. περιστατικά καρκίνου, χάνουν τη ζωή τους 1,3 εκ. άνθρωποι, μεταξύ αυτών 6,000 παιδιά.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην πολυσέλιδη Έκθεση, το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί γι’ αυτό και τονίζεται η ανάγκη όπως υπάρξει συνένωση δυνάμεων, γνώσεων και εμπειρογνωμοσύνης για την καταπολέμησή του εστιάζοντας σε τέσσερις τομείς:

– Πρόληψη

– Έγκαιρη διάγνωση

– Θεραπεία

– Φροντίδα

Οι προτάσεις της επιτροπής για την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΕ στον αγώνα καταπολέμησης του καρκίνου αφορούν:

Αντιμετώπιση των κινδύνων

Χρηματοδότηση προγραμμάτων παροχής βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος και την αποθάρρυνση νέων καπνιστών.

Εκτίμηση των κινδύνων υγείας που σχετίζονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Απαγόρευση χορηγιών από εταιρείες αλκοολούχων ποτών στον τομέα του αθλητισμού.

Βελτίωση της ενημέρωσης για τα καρκινογόνα.

Ενθάρρυνση των καταναλωτών να επιλέγουν υγιεινές τροφές.

Βελτίωση των παροχών υγείας.

Δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων προ-συμπτωματικού ελέγχου

Επέκταση των κοινών διαδικασιών για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και των υψηλών τιμών σε καινοτόμες τεχνολογίες.

Διασφάλιση ότι τα φάρμακα που προέρχονται από έρευνες οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές.

Διευκόλυνση της πρόσβασης σε διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κλινικές δοκιμές.

Επένδυση σε περισσότερες υποδομές για ακτινοθεραπεία.

Επένδυση στην έρευνα

Αύξηση των κονδυλίων για έρευνα σχετικά με τις αιτίες εμφάνισης καρκίνου και θεραπειών.

Ενίσχυση της έρευνας για τον παιδικό καρκίνο και για τις σπάνιες μορφές καρκίνου.

Συνεχής εκπαίδευση για τους επαγγελματίες υγείας.

Στόχος η μείωση της κατανάλωσης καπνού και αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου 20% και 10% αντίστοιχα προκαλούν καρκίνο.

Επιπρόσθετα, τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας Δικτύου Δεδομένων μεταξύ των χωρών της ΕΕ το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά αλλά και στην καταπολέμηση των σπάνιων μορφών της νόσου.

Παροχή βοήθειας σε κάθε ασθενή, ανεξαρτήτως χώρας διαμονής, ώστε να έχει ίση πρόσβαση σε θεραπείες και καινοτόμα φάρμακα.