Εντυπωσιακές σαρκοφάγοι και σημαντικότατα εκθέματα, που «αφηγούνται» την ιστορία των κατοίκων της αρχαιότερης πόλης της Κύπρου, αναδεικνύονται με έναν τρόπο που αποζημιώνει τον επισκέπτη,  στο πλήρως ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λάρνακας. Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια, όπου παρέμενε κλειστό, το μουσείο άνοιξε χθες το πρωί για το κοινό.

Το νέο στολίδι της πόλης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στους σχεδιασμούς ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας της, με το επόμενο να είναι η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. 

Η παρουσίαση των εκθεμάτων, είναι χωρισμένη σε ενότητες, οι οποίες παρουσιάζουν ιστορίες που έχουν σχέση με την καθημερινή ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύπρου, την τέχνη και τις τελετουργίες τους. Η πτέρυγα 1 διαγράφει μια χρονολογική πορεία από το 8000 π.Χ. μέχρι τον 12ο αιώνα π.Χ. με μια πληθώρα εκθεμάτων, εμπλουτισμένη με νέα ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές. Η πτέρυγα 2 είναι αφιερωμένη στην εποχή του σιδήρου και περιλαμβάνει τέσσερις αίθουσες. Στην πρώτη παρουσιάζονται εκθέματα που καταδεικνύουν τον δυναμισμό του αρχαίου Κιτίου, ενώ η δεύτερη είναι αφιερωμένη στα ιερά της Μεσαορίας, όπου εκτίθενται αγάλματα φυσικού μεγέθους. Στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται υλικό από τους τάφους του Κιτίου και στην τέταρτη, που είναι στον κάτω όροφο, εκτίθενται οι περίφημες σαρκοφάγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι πρώτοι που ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, ήταν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο δήμαρχος της πόλης, βουλευτές και τοπικοί παράγοντες. 

Σημειώνεται ότι το Μουσείο είναι προσβάσιμο για ΑμεΑ, ενώ η είσοδος σε αυτό είναι δωρεάν. Τα νέα ωράρια λειτουργίας του είναι Τρίτη με Κυριακή 09:00-16:30.

Ενέργειες από τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να αναδειχθεί η σημαντικότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου και να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του, ζήτησε ο Γιάννης Καρούσος. Όπως είπε, το μουσείο θα ήταν έτοιμο το 2020, ωστόσο, επειδή ο σχεδιασμός προέβλεπε μόνο ανακαίνιση μέρους του, αποφασίστηκε όπως γίνει μουσειολογική μελέτη για πλήρη αναβάθμιση του. 

«Πρόκειται για ακόμα ένα έργο που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον τομέα του πολιτισμού. Τώρα θα αντιστρέψουμε, με την καλή έννοια, την πίεση που νιώθαμε από τους φορείς της Λάρνακας, επειδή το στοίχημα πλέον είναι να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα του μουσείου, αφού όταν λειτουργούσε, είχε μόλις 3.000 επισκέπτες τον χρόνο, κάτι που δεν τιμούσε κανένα. Θέλω να καλέσω όλο τον κόσμο να επισκεφθεί αυτό το μουσείο», ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Ανάδειξη του αρχαιολογικούπλούτου της πόλης

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως πλέον το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, είναι αντιπροσωπευτικό της ιστορίας και του πολιτισμού της και είναι μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού που γίνεται για ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης.

Ο σχεδιασμός του δήμου σε συνεργασία με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, προβλέπει την ενοποίηση του αρχαίου λιμανιού Κιτίου και του αρχαιολογικού χώρου του Κιτίου με την οδού Αγίου Νεοφύτου. «Μετά από πολλά χρόνια έχουμε καταφέρει να φύγουν τα γήπεδα του τένις από το αρχαίο λιμάνι της πόλης, σχεδόν τελείωσε και η ανασκαφή από τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή και σύντομα βγαίνουμε σε προσφορές για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Λάρνακας.

Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με την ΕΤΑΠ, αναπτύχθηκαν έξυπνες λύσεις προβολής των αρχαιοτήτων της Λάρνακας, όπως είναι τα αγάλματα που μιλούν και η εικονική περιήγηση στα μουσεία της πόλης. Προκειμένου να επεκταθεί η προβολή των αρχαιοτήτων της Λάρνακας, εξάλλου, εξασφαλίστηκε κονδύλι 600.000 ευρώ, από το νέο κύκλο των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ. «Θα βρούμε λύσεις, ώστε αυτή η προσπάθεια να γίνει κοινωνός σε όλους τους επισκέπτες, επειδή στη Λάρνακα δεν έχουμε μόνο ήλιο και θάλασσα, έχουμε και ένα μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο. Ως Λαρνακείς τα τελευταία χρόνια, έχουμε δυσκολευτεί με τα αρχαία που βρίσκονται κατά τις εργασίες του αποχετευτικού, ωστόσο, αυτή η ταλαιπωρία, είναι συνυφασμένη με την ιστορία μας και πολλά από τα εκθέματα του μουσείου, είναι αποτέλεσμα αυτών των έργων», ανέφερε ο κ. Βύρας.