Του Κώστα Κετσιετζή 

Με την εξαγορά των συμμετοχών της οικογένειας Μελισσανίδη συνεχίζει το κτίσιμο της θέσης της στον ΟΠΑΠ η Allwyn (όπως είναι η εμπορική ονομασία της SAZKA) του Tσέχου δισεκατομμυριούχου Karel Komarek, η οποία πλέον κατέχει ποσοστό περίπου 48,1% στον ελληνικό όμιλο. 

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Allwyn ήρθε σε συμφωνία για να αποκτήσει το μειοψηφικό μερίδιο των μετοχών άνευ δικαιωμάτων ψήφου το οποίο κατείχε η Yeonama Holdings Co. Limited, συμφερόντων της οικογένειας Μελισσανίδη, στη SAZKA Delta AIF Variable Investment Company (SAZKA Delta), η οποία είναι 100% μέτοχος της SAZKA Delta Hellenic Holdings Limited που σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση (7/1/22) ελέγχει το 32,98% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου στον ΟΠΑΠ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΑΠ: Μια πορεία 52 χρόνων, παράλληλη με της Κύπρου

Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται στα 327,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο σύμφωνα με την Allwyn αντιστοιχεί σε premium άνω του 10% επί της τρέχουσας τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ, δεδομένου του καθαρού δανεισμού και του κεφαλαίου κίνησης της SAZKA Delta. 

H αγορά της συμμετοχής της οικογένειας Μελισσανίδη θα καλυφθεί με διαθέσιμα μετρητά, συμπεριλαμβανομένων των διαθεσίμων που αντλήθηκαν από την πρόσφατη έκδοση ομολόγων ύψους 600 εκατ. ευρώ της Allwyn.

Πλέον, η “οικονομική συμμετοχή” (economic interest) της Allwyn, δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί στο μερίδιο σε διανομές μερισμάτων και όχι στα δικαιώματα ψήφου, στον ΟΠΑΠ θα αυξηθεί από περίπου 41,2% σε περίπου 48,1%, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 14,15% που ελέγχει άμεσα η SAZKA Group. 

Το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ που ελέγχει η Allwyn δεν μεταβάλλεται. Και αυτό διότι βάσει της συμφωνίας μετόχων της SAZKA Delta ο όμιλος του κ. Komarek είχε τον αποκλειστικό έλεγχο της εταιρείας Sazka Delta Management Ltd που κατέχει τα δικαιώματα ψήφου του 32,98% του ΟΠΑΠ, παρά το γεγονός πως στη συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχει με 33% η Georgiella Holdings Co. Limited, επίσης συμφερόντων Μελισσανίδη. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία έκλεισε μόλις 1,5 μήνα μετά από την λήξη της περιόδου διακράτησης (lock-up period) που προέβλεπε η Συμφωνία Μετόχων για τις μετοχές της Yeonama. Βάσει της ίδια συμφωνίας, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές της SAZKA Delta θα πρέπει να πωληθούν και οι μετοχές στη Sazka Delta Management Ltd. Έτσι, η Allwyn μένει αποκλειστικός ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ποσοστού 32,98% τόσο σε οικονομική συμμετοχή, όσο και σε δικαιώματα ψήφου. 

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, εφόσον δεν μεταβάλλονται τα δικαιώματα ψήφου δεν τίθεται και θέμα υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ από την Allwyn. 

Deal ενόψει Wall Street 

Η συμφωνία με τη πλευρά Μελισσανίδη είναι το πιο πρόσφατο βήμα σε μια πορεία συνεχούς επέκτασης του ελέγχου του ΟΠΑΠ από τον όμιλο του κ. Komarek. Όπως δήλωσε ο CEO της Allwyn, Robert Chvatal, η συγκεκριμένη συμφωνία ολοκληρώνει μία σειρά συναλλαγών μέσω των οποίων αποκτήθηκαν τα μερίδια άλλων μετόχων στη SAZKA Delta την τελευταία τριετία. 

Σε συνδυασμό με τη στρατηγική της Allwyn να λαμβάνει τα μερίσματα του ΟΠΑΠ ως επανεπένδυση σε μετοχές καθώς και με αγορές από την ελεύθερη διασπορά, το μερίδιο της στον ΟΠΑΠ έχει αυξηθεί σήμερα στο 48,1%, από 23,7% που ήταν το 2018.

Η συμφωνία έρχεται δε και ενώ η Allwyn βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με την εισηγμένη στο NYSE, Cohn Robbins Holdings Corp (CRHC) με αποτέλεσμα η αναμενόμενη συνολική εταιρική αξία του ομίλου να ανέλθει σε περίπου 9,3 δισ. δολάρια.

Πηγή: Capital.gr