Εν έτει 2022 και ακόμη στη δημόσια υπηρεσία διατηρούνται τα δεδομένα εργαζομένων, καθώς και άλλα στοιχεία, μέσα σε χάρτινους φακέλους. Ωστόσο, φέτος αποφασίστηκε τα συγκεκριμένα στοιχεία να καταχωρηθούν σε ηλεκτρονική μορφή.

Το κόστος δεν ήταν αποτρεπτικό για να μεταφερθούν ενωρίτερα σε ηλεκτρονική μορφή τα δεδομένα των εργαζομένων, καθώς, σύμφωνα με αίτημα αποδέσμευσης που στάλθηκε στη Βουλή, θα δαπανηθεί ποσό €72 χιλ. για την αγορά υπηρεσιών, ενώ το συνολικό κονδύλι που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό ανέρχεται στις €432 χιλ.

Σύμφωνα με στοιχεία που στάλθηκαν στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αναμένεται η εισαγωγή του συστήματος διαχείρισης πόρων ERP. Συγκεκριμένα, θα καταχωρηθεί στο σύστημα ERP το σύνολο των δεδομένων και των προσόντων των 5 χιλιάδων εκτάκτων εργαζομένων, που σήμερα είναι καταχωρημένα σε φυσικούς φακέλους και δεν διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή. Η ηλεκτρονική καταχώρηση των δεδομένων των εργαζομένων θα γίνουν μέσω της αγοράς υπηρεσιών συμβούλου, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής διαχείρισης συγκεκριμένων έργων.

Μέσω της αγοράς των υπηρεσιών θα προωθηθεί και η κυβερνητική πολιτική για τα ανοικτά δεδομένα (περιλαμβάνει αναβάθμιση/συντήρηση της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης Ανοικτών Δεδομένων, τη διενέργεια μελετών και εφαρμογή του θεσμού των δεδομένων υψηλής αξίας) που απορρέει από ευρωπαϊκή Οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα.

Πέραν του συγκεκριμένου κονδυλίου, περιλαμβάνονται και αιτήματα για να αποδεσμευθούν πιστώσεις που αφορούν το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), συνολικού ύψους €1.3 εκατ. Η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούν την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων, αφορά την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες σε σχέση με μεταρρυθμίσεις και ενέργειες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και άλλων παρεμφερών δράσεων και έργων σε θέματα που εμπίπτουν  στις αρμοδιότητες του ΤΔΔΠ με στόχο την αναδιοργάνωση και των εκσυγχρονισμό του. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης έχει περιληφθεί πρόνοια για ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και βελτίωση των διαδικασιών και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, περιλαμβάνεται η ρύθμιση ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Το Τμήμα ετοιμάζει τα έγγραφα του διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης, με σκοπό την εφαρμογή της τηλεργασίας. Επιπρόσθετα το ΤΔΔΠ θα προχωρήσει στην αγορά υπηρεσιών για την εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που αφορά την αξιολόγηση και επιλογή των εργαζόμενων.