Το 1896 ο κορυφαίος κωμικός συγγραφέας Ζορζ Φεντώ είχε γράψει το θεατρικό έργο, «Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται», το οποίο έκτοτε οι θεατές απολαμβάνουν γελώντας μέχρι δακρύων καθώς εστιάζει στις συζυγικές σχέσεις με άξονα την κοινωνική υποκρισία.

Έτσι βλέπουμε άντρες, περισπούδαστους ή και βαρβάτους που απαιτούν για τον εαυτό τους την ερωτική ελευθερία, να είναι εξαιρετικά αυστηροί με τις γυναίκες τους και να οδηγούνται σε γκάφες, αδιέξοδα και γελιοποιήσεις και στο φινάλε σαν έξυπνα πουλιά να πιάνονται από τη μύτη ή πιο λαϊκά από το κέρατο. Όταν αυτό συμβαίνει μεταξύ ζευγαριών χάνεται η εμπιστοσύνη και ποτέ ξανά δεν είναι ίδιος ο γάμος ή η σχέση. Όταν όμως κάτι τέτοιο συμβαίνει σε κράτη, δηλαδή να γελοιοποιούνται και να εξευτελίζονται τότε δεν είναι καθόλου απλό να αποκατασταθεί η ζημιά. 

Ζημιά όπως αυτή που είχαμε με το ξέπλυμα χρήματος όπως το είδαμε στην ταινία “Laundromat” ή όπως την αποκάλυψη του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων» και τον διασυρμό μας από την έρευνα του AL Jazeera. Ζημιά όπως η αναβράζουσα τωρινή, που στο πλαίσιο του κόλπου «Χρυσά Διαβατήρια», η Κομισιόν συνέλαβε κράτος μέλος, την Κύπρο, να κλέβει ΦΠΑ, ενώ η κυβέρνηση ρίχνει φταίξιμο στον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη που υπέβαλε σχετικό ερώτημα στην Κομισιόν και στον Γενικό Ελεγκτή που «κάρφωσε» αυτούς που εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς! Οξύμωρο κι όμως αληθινό.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετέχουν σε συμμορία που κλέβει το κράτος και την Ε.Ε. και τώρα κατηγορούν αυτούς που έδειξαν το κέρατο και όχι αυτούς που κεράτωσαν. Καθημερινά αποκαλύπτονται τέτοια κόλπα. Ξημερώματα της Τρίτης 15.02.2022, ένας από εκείνους που κερατώνουν γερά ήταν κάπου στη νεκρή ζώνη της περιοχής της Αθηένου. Εκεί που το σκοτάδι κατάπιε δύο τρίχρονα δίδυμα, κοριτσάκια πενταμελούς οικογένειας μεταναστών από το Πακιστάν.  Όσοι είστε γονείς μπορείτε για λίγο να φανταστείτε την αγωνία εκείνων των ανθρώπων που έχασαν τα παιδιά τους μια παγερή νύχτα, σε μια άγνωστη χώρα, όπου είχαν μάλιστα πληρώσει για να φτάσουν, προκειμένου να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.

Γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα στον δρόμο Πυροϊού – Λάρνακας, το ένα κοριτσάκι εντοπίστηκε παγωμένο και καταταλαιπωρημένο από μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όλη μέρα την Τρίτη, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις διαλαλούσαν πως αστυνομία, γεωργοί και κτηνοτρόφοι σάρωναν την «ύποπτη» περιοχή αναζητώντας τη δεύτερη των διδύμων. Μάταια όμως διότι η μικρή κόντρα σε όλους τους νόμους των πιθανοτήτων είχε μόνη φτάσει στον προορισμό της, το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Πουρνάρα, στην Κοκκινοτριμιθιά. Πώς έγινε αυτό; Σύμφωνα με την αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης, γυναίκα από τη Νιγηρία ανέφερε στους αστυνομικούς στο Πουρνάρα, πως το παιδί που κρατούσε από τα ξημερώματα δεν ήταν δικό της.

Βρέθηκε, είπε, μαζί της στο αυτοκίνητο που μετέφερε την ίδια και δύο συμπατριώτες της από την Αθηένου στην Κοκκινοτριμιθιά. Είναι σίγουρο ότι ένας από εκείνους που κερατώνουν της θύμισε ότι το κοριτσάκι που κρατούσε όλη μέρα δεν ήταν δικό της… Το βράδυ μάθαμε από τα κανάλια ότι η αγωνιώδης περιπέτεια των μικρών διδύμων είχε αίσιο τέλος καθώς παραδόθηκαν στους γονείς τους, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας… Το άκουσαν και οι διακινητές και με ανακούφιση πήγαν να κοιμηθούν τον ύπνο του δικαίου αφού λειτουργεί ακόμα το “This is Cyprus”! 

Τι είχε γίνει όμως με τους γονείς των δύο κοριτσιών και τις έχασαν από τα χέρια τους; Αστυνομικές πηγές είπαν την Τρίτη στον «Φ» ότι «οι γονείς των δύο κοριτσιών με την καθοδήγηση διακινητών από τα κατεχόμενα, είχαν επιχειρήσει τα ξημερώματα μαζί με ομάδα άλλων μεταναστών από τη Νιγηρία να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Έγιναν ωστόσο αντιληπτοί από τις κατοχικές αρχές με αποτέλεσμα, λόγω και του σκότους, να χάσουν τις δίδυμες κόρες τους. Οι ίδιοι επέστρεψαν στα κατεχόμενα, όπου παραλήφθηκαν από τις κατοχικές Αρχές.

Δηλαδή η Αστυνομία επισήμως μιλά για «αδιευκρίνιστες συνθήκες» και για «άγνωστο άτομο» που μετέφερε την μικρή στην Κοκκινοτριμιθιά, και κάπως έτσι έκλεισε μια κραυγαλέα υπόθεση διακίνησης μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, με τα γεγονότα να βοούν περί του ότι η Αστυνομία είτε εμπλέκεται είτε καλύπτει επιχειρήσεις διακίνησης μεταναστών.

Ο «Φ» είχε γράψει σε μια των στηλών του στις 6.02.2022, ότι «έψαξε λίγο το ζήτημα «διακινητές», διότι πρόκειται για το κλειδί μιας χρυσοφόρας επιχείρησης που ουδείς μέχρι στιγμής, από τα σαΐνια των διωκτικών αρχών, «κατάφερε» να εντοπίσει. Διότι, όπως εύκολα μάθαμε, το κύκλωμα που διακινεί και εισπράττει χοντρά, ξέρει τις ώρες των περιπολιών και τα αστυνομικά οχήματα που τις εκτελούν. Χρησιμοποιεί λοιπόν ιδιωτικά οχήματα. Μπαίνει ο «διακινητής» με το αυτοκίνητο του στα κατεχόμενα, φορτώνει, εισπράττει, περνά τη γραμμή, ξεφορτώνει και καθάρισε.

Οι «πελάτες» μπαίνουν σε ταξί που τους πάει  στον προορισμό τους. Χρήμα με ουρά κ. υπουργέ μου. Άκοπο κι αφορολόγητο». Αυτά επικυρώθηκαν 9 μέρες μετά, με την περιπέτεια των διδύμων. Θυμίζω ότι στην Άτυπη σύνοδο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών 3.02.2022 στη Λίλλη, ο Νίκος Νουρής  εισηγήθηκε όπως «η FRONTEX επιχειρεί και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από όπου αναχωρούν χιλιάδες παράτυπων Αφρικανών μεταναστών με προορισμό την Τύμπου και από εκεί προωθούνται από διακινητές προς τις ελεγχόμενες από την ΚΔ περιοχές, μέσω Πράσινης Γραμμής». 

Πόση αξιοπιστία και κύρος μπορεί να έχει ένας υπουργός και μια κυβέρνηση για να απαιτούν από την FRONTEX να επιτηρεί το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, τη στιγμή που η ίδια κάνει τα στραβά μάτια στους διακινητές που φτάνουν μέχρι την Κοκκινοτριμιθιά, μεταφέροντας μέχρι και νήπια; Κερατάδες, πατριδοκάπηλοι… 

Ελεύθερα, 20.2.2022.