Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) διέκοψε τη διαπραγμάτευση του νικελίου, μετά από μια πρωτοφανή ιστορικά εκτίναξη της τιμής του η οποία δημιούργησε αδυναμία σε πολλούς brokers να καλύψουν τα margin calls έναντι ζημιογόνων short θέσεων, σε μια συντριπτική συμπίεση που συντάραξε τόσο τον μεγαλύτερο παραγωγό νικελίου στον κόσμο, όσο και μεγάλη κινεζική τράπεζα.

Το νικέλιο,  το οποίο χρησιμοποιείται στο ανοξείδωτο ατσάλι και στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκτινάχθηκε πρόσκαιρα ακόμη και πάνω από τα 100.000 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο έως και 250% μέσα σε δύο ημέρες, με κύρια ανησυχία το κατά πόσο η προσφορά από πλευράς Ρωσίας στη διεθνή αγορά θα συνεχιστεί ή όχι απρόσκοπτα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα ύψη το πετρέλαιο – Στο +18% το φυσικό αέριο

Η κρίση θυμίζει την πλέον σκοτεινή περίοδο του LME, την “Κρίση του Κασσίτερου” του 1985, κατά την οποία η διαπραγμάτευση σταμάτησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, “πετώντας” από την αγορά μεγάλο αριθμό brokers. Τότε η αιτία ήταν η κατάρρευση του Διεθνούς Συμβουλίου Κασσίτερου, σώματος το οποίο στήριζαν 22 κυβερνήσεις, όταν αυτές δεν μπορούσαν πια να συμφωνήσουν στην από κοινού στήριξης της τιμής του.

“Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη συνθήκη μετά την Κρίση του Κασσίτερου”, τονίζει ο Malcolm Freeman, broker στην Kingdom Futures που ξεκίνησε την καριέρα του στο LME το 1974. “Καλώς έγινε η διακοπή της διαπραγμάτευσης και η αίσθησή μου είναι ότι θα προσπαθήσουν να ακυρώσουν τις συναλλαγές που έγιναν από το πρωί της Τρίτης μέχρι τη διακοπή της διαπραγμάτευσης”, ανέφερε στο πρακτορείο Bloomberg.

Το υλικό έφτασε να ενισχύεται έως και  111%, στα 101.365 δολ. ο τόνος, έχοντας ήδη κλείσει τη Δευτέρα με άνοδο 66%. Στις 9.10 ώρα Ελλάδος την Τρίτη, είχε υποχωρήσει ελαφρά, κερδίζοντας μόλις… 74%, στα 83.500 δολ. ο τόνος.

Οι κάτοχοι short θέσεων αναγκάζονται να τις καλύψουν σε μια περίοδο χαμηλής ρευστότητας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η τιμή του νικελίου ανά τόνο είχε σημειώσει άνοδο κατά μόλις 11.000 δολ. ο τόνος, ενώ μόνον την τελευταία εβδομάδα έχει κερδίσει 72.000.

“Αρχίζει και γίνεται τρελλό – δεν αποτελεί αντανάκλαση κανενός πραγματικού θεμελιώδους στοιχείου του κλάδου”, ανέφερε ο Jiang Hang, στέλεχος στην Yonggang Resources. Όπως τόνισε, “το σύστημα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Μετάλων του Λονδίνου (LME) έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και χρειάζεται παρέμβαση”, αλλιώς η κατάσταση αυτή θα διασπαρεί και στα υπόλοιπα μέταλλα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το LME αποφάσισε να επιτρέψει σε traders να μην εκπληρώνουν υποχρεώσεις παράδοσης για όλα τα βασικά συμβόλαια – μεταξύ αυτών και του νικελίου – σε μια ασυνήθιστη στροφή για τον συγκεκριμένο θεσμό με ζωή 145 χρόνων, ο οποίος θεωρείαι “αγορά τελευταίου καταφυγίου” για τα μέταλα. Το LME επέτρεψε επίσης σε βραχίονα της China Construction Bank να καθυστερήσει την πληρωμή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε margin calls που οφείλονταν τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Το νικέλιο κινείτο στο “όριο” από την άποψη της προσφοράς ακόμη και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ενέτεινε τους φόβους για ελλείψεις σε βασικά εμπορεύματα. Οι υψηλότερες τιμές στο μέταλο, εάν διατηρηθούν, δημιουργούν κίνδυνο εκτίναξης του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων και άρα εκτροχιασμού της ενεργειακής μετάβασης προς την “πράσινη” ενέργεια.

Η Ρωσία παράγει το 17% της παγκόσμιας παραγωγής νικελίου υψηλότερης ποιότητας.

Πηγή: Capital.gr