Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, λεγόμενοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν πολιτογραφηθεί Κύπριοι στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, φέρονται να είναι συνεργάτες της ρωσικής κυβέρνησης και προσωπικά του Βλαντιμίρ Πούτιν και περιλαμβάνονται στις λίστες των φυσικών και νομικών προσώπων που η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή και άλλες Αρχές, αποφάσισαν να ζητήσουν το πάγωμα των περιουσιών τους και των δραστηριοτήτων τους.

Εγχώριες τραπεζικές πηγές διαβεβαιώνουν, πάντως, πως είναι εξονυχιστικός ο έλεγχος που διενεργούν για τον εντοπισμό όλων των πελατών που επηρεάζονται από τις κυρώσεις και την εφαρμογή των αποφάσεων που τους επηρεάζουν, μέσω παγώματος λογαριασμών. Διαβεβαιώνουν επίσης πως οι εκροές καταθέσεων μετά τη ρωσική εισβολή δεν είναι ανησυχητικές, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η πλεονάζουσα ρευστότητα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικηγόροι και λογιστές χάνουν Ρώσους πελάτες και λεφτά

Ωστόσο, η εγκύκλιος του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τις εγχώριες τράπεζες, με την οποία ζητά καθημερινή ενημέρωση, με συγκεκριμένα στοιχεία, για όλες τις αλληλοεπιδράσεις που καταγράφονται σχετικά με τις ευρωπαϊκές και άλλες κυρώσεις εναντίον εταιρειών ρωσικών συμφερόντων και φυσικών προσώπων – μεγαλοκαταθετών, που επηρεάζονται από τις πρωτοφανείς αποφάσεις ευρωπαϊκών και άλλων σωμάτων, αποδεικνύει ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν ήδη και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αλλά και ευρύτερα την οικονομική δραστηριότητα άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Παράλληλα, τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων και των λογιστών, όπως γράψαμε και χθες, με επιστολές προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητούν επειγόντως ενημέρωση για το εύρος των κυρώσεων και κυρίως διευκρινίσεις για τον τρόπο υλοποίησης στην Κύπρο των αποφάσεων της ΕΕ στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ήδη έχουν παγώσει επιχειρηματικές δραστηριότητες και επαγγελματικές συμφωνίες, λόγω των κυρώσεων, και έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα ιδιαίτερα ο δικηγορικός και ο ελεγκτικός τομέας.    

Ρώσοι μεγιστάνες με κυπριακό διαβατήριο ή οικονομική δραστηριότητα στο νησί στη λίστα κυρώσεων της Κομισιόν

Οι κυρώσεις που επιβάλλει η Κομισιόν κατά των Ρώσων ολιγαρχών που θεωρούνται ότι βρίσκονται στον στενό κύκλο του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει άμεσο αντίκτυπο και στους δισεκατομμυριούχους Ρώσους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάποιοι εκ των οποίων εξασφάλισαν μέσω των επενδύσεών τους και την κυπριακή ιθαγένεια. Ρώσοι στους οποίους επιβλήθηκαν ήδη κυρώσεις από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συναλλαγές εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.  

Στις τελευταίες λίστες που έχει καταρτίσει η Κομισιόν κατά φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται επώνυμοι Ρώσοι που κατέχουν εταιρείες με έδρα κυρίως τη Λεμεσό και δραστηριοποιούνται κυρίως στη χημική βιομηχανία, τα ακίνητα και τα λιπάσματα.

Ένας εξ αυτών είναι ο 50χρονος Andrey Igorevich Melnichenko, επικεφαλής του ομίλου Eurochem που δραστηριοποιείται στον τομέα των λιπασμάτων και της εταιρείας θερμικού άνθρακα Siberian Coal Energy Company (SUEK) με ιδιαίτερους δεσμούς με την Κύπρο. Θεωρείται ο Νο 10 ολιγάρχης της Ρωσίας με περιουσία που σύμφωνα με το Bloomberg ξεπερνά τα 19 δισ. ευρώ και το Forbes να την περιορίζει στα 15 δισ. ευρώ. Οι δύο εταιρείες υπέβαλαν αίτημα επανεγγραφής στην Κύπρο. Ο Α. Melnichenko είναι επίσης γνωστός από τα δύο yachts που έχει αγοράσει, ένα μηχανοκίνητο αξίας 285 εκατ. ευρώ και ένα δεύτερο 132 εκατ. ευρώ που σχεδίασε ο Γάλλος σχεδιαστής Philip Stark.

 Στη λίστα περιλαμβάνεται και ο Vadim Nikolaevich Moshkovitch Ρώσος επιχειρηματίας με δραστηριότητες στους τομείς της γεωργίας και της ανάπτυξης ακινήτων. Το 2004, ο Vadim Moshkovich ίδρυσε τον όμιλο Rusagro, ο οποίος είναι σημαντικός παραγωγός χοιρινού κρέατος, λιπών και ζάχαρης. Έχει ρωσική και κυπριακή ιθαγένεια και είναι μειοψηφών μέτοχος στην Sberbank που κατέρρευσε λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε. Υπέβαλε αίτημα στον έφορο εταιρειών για επανεγγραφή της εταιρείας στην Κύπρο.

Ο Dmitry Arkadievich Mazepin γεννηθείς στο Μινσκ της Λευκορωσίας είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ορυκτών λιπασμάτων Uralchem. Ο όμιλος Uralchem είναι ρωσικός παραγωγός ενός ευρέος φάσματος χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων ανόργανων λιπασμάτων και νιτρικού αμμωνίου. Σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της εταιρείας, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός νιτρικού αμμωνίου, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και αζωτούχων λιπασμάτων στη Ρωσία. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο Dmitry Mazepin ενέγραψε εκ νέου τις εταιρείες του, Uralchem Holding και CI-Chemical Invest με έδρα στην Κύπρο, και οι οποίες ελέγχουν την Uralchem, σε ρωσική δικαιοδοσία σε ειδική διοικητική περιοχή στη νήσο Oktyabrsky της περιφέρειας του Καλίνινγκραντ. Ο Nikita Mazepin οδηγός αγώνων είναι γιος του Dmitry Arkadievich Mazepin, και επικεφαλής της ομάδας Haas της F1. Ο πατέρας του είναι ο σημαντικότερος χορηγός των δραστηριοτήτων του γιου του στην ομάδα Haas. Ως εκ τούτου, θεωρείται για τις Βρυξέλλες συνδεόμενο με εξέχοντα επιχειρηματία (τον πατέρα του) που δραστηριοποιείται σε οικονομικούς τομείς οι οποίοι παρέχουν σημαντική πηγή εσόδων στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

 

 Εκτός από τον πατέρα και γιο Mazepin, στη μαύρη λίστα φυσικών προσώπων και μέλη οικογένειας ολιγαρχών περιλαμβάνονται και άλλες οικογένειες. Όπως του Dmitry Pumpyansky, «βασιλιά» των χαλυβδοσωλήνων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, μαζί με τη σύζυγό του και τον 34χρονο γιο του. Η οικογένεια δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. H Galina Evgenyevna Pumpyakaya, σύζυγος του Dmitry, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του BF «Sinara», ιδρύματος που ενεργεί ως φορέας διαχείρισης φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων μεγάλων εταιρειών. Ο Alexander Dmitrievich Pumpyansky είναι γιος του Dmitry Alexandrovich Pumpyansky. Είναι επίσης πρόεδρος και μέλος του διοικητικού του ομίλου Group Sinara, και διευθυντής εταιρειών στην Κύπρο, όπως και ο πατέρας του.

 

 

Ο Alexander Semenovich Vinokurov είναι Ρώσος επιχειρηματίας με επιχειρηματικά συμφέροντα στους τομείς του λιανικού εμπορίου τροφίμων, των φαρμακευτικών προϊόντων, της γεωργίας και των υποδομών. Κατέχει ηγετικές θέσεις στον όμιλο Marathon Group, επενδυτική εταιρεία, και στην Magnit, τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων. Ο Α. Vinokurov είναι παντρεμένος με την Ekaterina Sergeevna, κόρη του Sergey Lavrov, υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο πατέρας του είναι ο Semen Vinokurov, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής της κρατικής ενιαίας επιχείρησης «Capital Pharmacies» και θεωρείται ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της ρωσικής φαρμακευτικής βιομηχανίας. Ο όμιλος ιδιοκτησίας του Alexander Semenovich Vinokurov δραστηριοποιείται και στην Κύπρο με γραφεία στη Λευκωσία εδώ και πέντε χρόνια.

Ο Mikhail Eduardovich Oseevsky είναι πρόεδρος της PJSC Rostelecom. H PJSC Rostelecom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και λύσεων της Ρωσίας, με παρουσία σε όλα τα τμήματα της αγοράς και προσφέρει υπηρεσίες σε εκατομμύρια νοικοκυριά, καθώς και σε κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς. Επίσης ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούνιο του 2012. Η εταιρεία Rostelecom είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο από το 2006.

Πάγωσαν τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι και στην προηγούμενη λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνονται ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται στο νησί ή και έχουν την κυπριακή ιθαγένεια. Μετά από έλεγχο των τραπεζών πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία και οι τραπεζικοί λογαριασμοί δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο την άντληση κεφαλαίων.

Κυρώσεις επιβλήθηκαν στον Ρώσο ολιγάρχη, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Αερολιμένα Sheremetyevo, Alexander Ponoparenko, ο οποίος διαθέτει και κυπριακή υπηκοότητα. Κατηγορείται από την Κομισιόν ότι αναμίχθηκε στη χρηματοδότηση του πολυτελούς κτηριακού συγκροτήματος κοντά στο Gelendzhik, που πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται προσωπικά από τον πρόεδρο Vladimir Putin. Θεωρείται ότι παρείχε ενεργά υλική ή οικονομική στήριξη σε Ρώσους ιθύνοντες υπεύθυνους για την προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

 

 

Στην προηγούμενη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα του ιδιοκτήτη του ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου Volga Group, Gennady Timchenk, ο οποίος στο παρελθόν συνδεόταν με εταιρείες με έδρα την Κύπρο. Είναι παλαιός γνώριμος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin και περιγράφεται γενικά ως άτομο της εμπιστοσύνης του. Είναι επίσης μέτοχος της Bank Rossiya που θεωρείται η προσωπική τράπεζα των ανώτατων αξιωματούχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, η Bank Rossiya έχει σημαντική συμμετοχή στο National Media Group, το οποίο, με τη σειρά του, ελέγχει τηλεοπτικούς σταθμούς που υποστηρίζουν ενεργά τις αποσταθεροποιητικές πολιτικές της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία.