Η ταχεία μετάβαση σε εικονικές τάξεις, δηλαδή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται να είχε αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους των εκπαιδευτικών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό σε συνδυασμό με τα ζητήματα που προέκυπταν, ειδικά το πρώτο διάστημα, σε σχέση με τη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο. 

Τα πιο πάνω ενδιαφέροντα σημεία, αναφέρονται στην έκθεση του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Centre) της ΕΕ σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του COVID-19 στην εκπαίδευση, η οποία υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι εκπαιδευτικοί στον χειρισμό μιας ευρείας ποικιλίας εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης για την παράδοση μαθημάτων. Επίσης, η έκθεση του JRC επισημαίνει ότι η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να γίνει πολύ αγχωτική τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές, με τα παιδιά από λιγότερο προνομιούχα υπόβαθρα να είναι πιο πιθανό να μείνουν πίσω στη μάθηση. Οι μαθητές με περιορισμένη πρόσβαση στην τεχνολογία, έλλειψη επαρκούς χώρου μελέτης ή γονικής υποστήριξης για την εργασία στο σπίτι, μπορούν να «επιβαρύνουν» ψυχολογικά τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται να προσφέρουν σε όλα τα παιδιά ίσες και ποιοτικές ευκαιρίες μάθησης. Όπως καταγράφεται, πολλοί εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη, και ειδικά οι νεοπροσληφθέντες, αισθάνθηκαν ιδιαίτερη πίεση, καθώς η εξ αποστάσεως διδασκαλία σήμαινε περισσότερο χρόνο εργασίας απ’ ό,τι ανέμεναν. Κι αυτό διότι για πολλούς μαθητές που είχαν χάσει την εκπαίδευση λόγω του κλεισίματος του σχολείου ή του αναγκαστικού αυτοπεριορισμού, οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την κατάσταση, με περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία και τον προγραμματισμό των μαθημάτων, προκειμένου να τους υποστηρίξουν. «Η εξ αποστάσεως διδασκαλία σήμαινε επίσης ότι οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να μάθουν να αντιμετωπίζουν την έλλειψη φυσικής αλληλεπίδρασης και ορατής γλώσσας του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των χειρονομιών και των εκφράσεων- τα οποία παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για αξιολόγηση και διαχείριση τάξεων», σημειώνεται στην εν λόγω έκθεση.

Όλα τα πιο πάνω περιλαμβάνονται στη νέα έκθεση του Δικτύου «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» με τίτλο «Εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη: Ανάπτυξη, Πρόοδος και Ευημερία» και αναλύει την εμπειρία του άγχους στην εργασία, όπως αυτή επισημάνθηκε από τους εκπαιδευτικούς. Όπως έχει αναδειχθεί, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε κλίμα συνεργασίας, τείνουν να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα στρες. Τα υψηλότερα επίπεδα άγχους αναφέρονται από τους εκπαιδευτικούς όταν εργάζονται σε τάξεις που θεωρούν «προβληματικές» ή όταν αισθάνονται λιγότερο σίγουροι για τη διαχείριση της συμπεριφοράς μαθητών ή την παρότρυνσή τους. 

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης που καλύπτει τις ευρωπαϊκές χώρες, το κλείσιμο των σχολείων και η μετάβαση από τη διά ζώσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το πρώτο κλείδωμα του Μαρτίου 2020, ήταν ιδιαίτερα έντονη και σκληρή. 

Για αυτό και προτρέπονται οι Κυβερνήσεις των χωρών όπως λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξουν εκπαιδευτικούς και μαθητές από λιγότερο ευνοημένα υπόβαθρα, με επαρκή χρηματοδότηση για εξοπλισμό πληροφορικής όπου χρειάζεται.

Στο μεταξύ, ενώ πολλές έρευνες κατέδειξαν αρνητικές συνέπειες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, κάποιες άλλες διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες μιας τέτοιας διδασκαλίας μπορούν να έχουν και θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των εκπαιδευτικών.