Εννιά φορτηγά με ξύλα μάζεψε μέχρι τώρα ο Δήμος Στροβόλου από διάφορες περιοχές, τα οποία συγκεντρώθηκαν για να χρησιμοποιηθούν στο άναμμα λαμπρατζιών, με τους νεαρούς να συντηρούν ένα παράνομο και επικίνδυνο έθιμο.

Το πρόβλημα με το μάζεμα μπάζων για τις λαμπρατζιές είναι παγκύπριο και δήμοι αλλά και κοινότητες προσπαθούν να το ελέγξουν καλώντας και την Αστυνομία κατά το ξήλωμά τους. Μέχρι και ξύλινες κατασκευές από σχολεία (θρανία και καρέκλες) κλέβουν νεαροί για να στήσουν τη λαμπρατζιά, ενώ όπως δήλωσε στον «Φ» ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, η μετακίνησή τους στοιχίζει πολλές χιλιάδες ευρώ στον δήμο.

Όπως ανέφερε, όταν υπάρχει πληροφόρηση από τους δημότες τότε επεμβαίνει συνεργείο του δήμου με μπουλντόζα και φορτηγό και με τη συνοδεία της Αστυνομίας μετακινούνται τα ξύλα που μαζεύουν κάποιοι για το έθιμο της λαμπρατζιάς. Παρόλο που το φαινόμενο εξασθενεί χρόνο με το χρόνο, ανέφερε ο δήμαρχος Στροβόλου, εντούτοις υπάρχει ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, παρόλο που οι δήμοι είναι υποστελεχωμένοι λόγω της πανδημίας, έχουν να αντιμετωπίσουν κι αυτό το φαινόμενο, από το οποίο κινδυνεύει η ασφάλεια των παιδιών, ενώ στις ομάδες τους παρεισφρέουν και διάφοροι με ναρκωτικά. «Είμαστε ενάντια σ’ αυτό το έθιμο. Υπάρχουν τόσα άλλα έθιμα για το Πάσχα και δεν θεωρώ ότι υπάρχει λόγος να συντηρούμε και αυτό που δημιουργεί πολλά προβλήματα. Προσπαθούμε να το πατάξουμε», είπε. τα ίδια συνέβησαν και πέρσι (φωτό), ενώ τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας ούτε φέτος αποτρέπουν το φαινόμενο.

Μέχρι το Πάσχα, είπε ο κ. Παπαχαραλάμπους, θ’ ακολουθήσουν και άλλες εκστρατείες και μαζί με την Αστυνομία θα αλωνίσουμε όλο τον Στρόβολο. Καλούμε τον κόσμο να συνεργαστεί για να μην υπάρχει πρόβλημα», πρόσθεσε. Κατά τον ίδιο, έγινε καταγγελία ότι νεαροί λεηλάτησαν σχολικές αίθουσες για να πάρουν διάφορα αντικείμενα για τη λαμπρατζιά.

Σημειώνεται ότι σε μια περίπτωση, άτομα είχαν κρύψει ξύλα (κυρίως μπαλέτα) στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, ενώ πολλά αντικείμενα τα κλέβουν από ανεγειρόμενες οικοδομές. Σε ανοικτούς χώρους εντοπίστηκαν μέχρι και παλιοί καναπέδες τους οποίους θα έριχναν στη μάχη των λαμπρατζιών. Επίσης, σε διάφορες περιοχές νεαροί συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα συγκεντρώσει τα περισσότερα ξύλα για το κάψιμο του Ιούδα και πολλές φορές παρατηρούνται και επικίνδυνες συγκρούσεις μεταξύ τους.