Εφτά χρόνια μετά, ο μήνας Μάρτιος είναι και πάλι καθοριστικός για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Η αβεβαιότητα η ίδια, η ανησυχία όμως είναι διαφορετική διότι η παρούσα κρίση αφορά την δημόσια υγεία και έχει πλήξει όλες τις χώρες του κόσμου. Όλες οι χώρες βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή και έχουν προσφέρει γενναιόδωρα πακέτα στήριξης στους κλάδους που έχουν πληγεί. Ο τομέας των ακινήτων μοιάζει να έχει παγώσει και αυτό δείχνουν και τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία. 
 
Τον Μάρτιο του 2013 είχαν κατατεθεί 286 πωλητήρια έγγραφα στα επαρχιακά Κτηματολόγια, από 563 που είχαν κατατεθεί τον αντίστοιχο προηγούμενο μήνα. Η πτώση που καταγράφηκε ήταν της τάξης του 49%. Η πτωτική πορεία συνεχίστηκε όλο τον χρόνο τότε. Μάλιστα, τον Μάιο του 2013 η πτώση άγγιξε το 75%. Ένεκα των περιοριστικών μέτρων που υπήρξαν στις τράπεζες λόγω της απόφασης για κούρεμα στις καταθέσεις, υπήρξε μια τεράστια δυσκολία στις επιχειρηματικές πράξεις και συναλλαγές, ενώ υπήρχε διάχυτος φόβος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας.
 
 
Μουδιασμένη κίνηση για ένα διάστημα, μέχρις ότου οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης διευθέτησαν τις υποχρεώσεις του με τις τράπεζες, κάνοντας συμφωνίες για ανταλλαγή ακινήτων, προχώρησαν σε μεγάλα έργα, τα οποία πλέον προχωρούν με βάση τις πωλήσεις, ενώ τα πολεοδομικά κίνητρα έδωσαν ώθηση και στην ανάπτυξη οικιστικών κτηρίων στις πόλεις. Στο κάδρο μπαίνουν και τα κίνητρα πολιτογράφησης που έδωσαν γενναία ώθηση στον κλάδο των ακινήτων.
 
Το 2020, η εικόνα αλλάζει ξανά. Κατά τον πρώτο μήνα της κρίσης -τον Μάρτιο- σημειώθηκε πτώση 33% στον αριθμό των πωλητηρίων εγγράφων. Στα επαρχιακά κτηματολόγια κατατέθηκαν 510 πωλητήρια έγγραφα, από 766 τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει πλέον καθότι υπάρχει μια αβεβαιότητα (και ποιος θα ενδιαφερθεί για ακίνητα εν μέσω της κρίσης), αλλά και για πρακτικούς λόγους. Πολλά γραφεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.   
 
Εάν συγκριθούν οι δύο μήνες (Μάρτιος 2013 και Μάρτιος 2020), διαπιστώνεται ότι ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων το 2013 ήταν χαμηλότερος κατά 78%. Είναι ενδεικτικό της ανιούσας πορείας που είχαν πάρει τα ακίνητα στο μεσοδιάστημα. Ωστόσο, οι συνθήκες τώρα πλέον είναι διαφορετικές καθώς πρόκειται για μια πανδημία που έχει πλήξει το παγκόσμιο. Ακόμα και οι ξένες αγορές που μας στήριξαν στην τότε κρίση -Ρωσία και Κίνα- πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το 2013, τα ξένα κεφάλαια, παράλληλα, με τις θυσίες που έγιναν λόγω του μνημονίου, έφεραν γρήγορα την οικονομία και τα ακίνητα σε ανάκαμψη. Σήμερα οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες.