Στην κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων που θα λάβουν δάνεια με κρατική εγγύηση, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα το υπουργείο συναινεί να καθορίζεται δια νόμου η κατανομή των εγγυήσεων ανά κατηγορία επιχειρήσεων.

Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβανόταν στις εισηγήσεις-τροπολογίες που απέστειλαν οι Οικολόγοι στο υπουργείο Οικονομικών και την οποία μάλιστα αποδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Πετρίδης. Παράλληλα, το υπουργείο αποδέχεται την εισήγηση των Οικολόγων για την κατάργηση του δικαιώματος του υπουργού Οικονομικών να αλλάζει με διατάγματα ουσιώδεις όρους του νομοσχέδιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επανέναρξη θα επιτραπεί, το ρευστό δεν υπάρχει

Επίσης αποδεκτή έγινε και η πρόταση με την οποία θα απαγορεύεται διά νόμου στις επιχειρήσεις που θα λάβουν δάνεια με κρατική εγγύηση να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού. Εξάλλου, σε σχέση με το αίτημα των Οικολόγων για να υιοθετηθούν εισηγήσεις που σχετίζονται με την παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνει ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι εισηγήσεις. Σε απαντητική επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, επισημαίνεται ότι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων €2 δισ. είναι διαπραγματεύσιμο με τα πολιτικά κόμματα ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο αναθεωρημένο κείμενο αναμένεται να περιληφθούν πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες θα μειωθεί ελαφρά το ύψος των κρατικών εγγυήσεων και παράλληλα να υπάρξει μια μικρή αύξηση του ποσοστού της κρατικής εγγύησης για τα δάνεια που θα λάβουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Εξάλλου, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών οι κρατικές εγγυήσεις ύψους €2 δισ. που προτείνει η κυβέρνηση αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ και συνάδουν με τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τις συστάσεις των θεσμών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο, έχει πλεονάζουσα ρευστότητα, κάτι που θα δικαιολογούσε ενδεχομένως μεγαλύτερο ύψος παροχής εγγυήσεων.

Αναφορικά με την πρόταση των Οικολόγων για τον αποκλεισμό των μεγάλων επιχειρήσεων από τις κρατικές εγγυήσεις, ο υπουργός σημειώνει πως ο πλήρης αποκλεισμός τους, θα εγκυμονούσε αυξημένο κίνδυνο χρεωκοπίας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις όπως είναι η αύξηση της ανεργίας λόγω του μεγάλου αριθμού εργαζόμενων που απασχολούν. Την ίδια ώρα, τονίζει πως «το νομοσχέδιο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις ποσοστού 70% το οποίο είναι από τα πιο χαμηλά στην ΕΕ, όπου αυτό κυμαίνεται μεταξύ 80%-90%» προσθέτοντας ότι «ενδεχόμενη μείωση του θα εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο αποτυχίας του προγράμματος». Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί και με τον καθορισμό ανώτατου ύψους δανείου, τονίζοντας πως αυτό καθορίζεται από το προσωρινό πλαίσιο που έχει εγκρίνει η Κομισιόν.

Στο μεταξύ, το υπουργείο διαφωνεί με την εισήγηση για αύξηση της διάρκειας εγγύησης των δανείων καθώς αντιβαίνει στις πρόνοιες του ευρωπαϊκού πλαισίου, το οποίο καθορίζει ότι η μέγιστη περίοδος δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι χρόνια. Επιπρόσθετα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως αναμένει τη θετική στάση των Οικολόγων στη Βουλή για να καταστεί δυνατή η ψήφιση του νομοσχέδιου, σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο για την χώρα.

Καταλήγοντας ο υπουργός τονίζει πως το εργαλείο των κρατικών εγγυήσεων θα συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις του υπουργείου με το ΔΗΚΟ σε σχέση με την πρόταση του κόμματος δάνεια ύψους €300 εκατ. να δοθούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με 100% κρατική εγγύηση. Σημειώνεται πως το ευρωπαϊκό πλαίσιο απαγορεύει στο κράτος να δώσει 100% εγγύηση, ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια για την εξεύρεση συναινετικής λύσης.