Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σώζει το δημόσιο και χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων για κορωνοϊό έναντι €80 έκαστη, σε σχέση με €110 που ζητούσαν ιδιωτικά εργαστήρια. Την ταρίφα των €80 επεχείρησε να εξασφαλίσει το υπουργείο Υγείας, αλλά προσέκρουσε στην αντίδραση ιδιωτικών εργαστηρίων τα οποία, εκτός από δύο μικρά εργαστήρια και ένα υπό έγκριση, επέμειναν στα €110.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ», ο διευθυντής του ΙΝΚΓ, Λεωνίδας Φυλακτού, ανέφερε στον «Φ» πως το Διοικητικό Συμβούλιο απεφάσισε να αναλάβει τη διενέργεια εξετάσεων στην τιμή που ζήτησε το υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται, πως τα ιδιωτικά εργαστήρια που αποδέχτηκαν να διενεργούν τις εξετάσεις στα €80 έχουν δυνατότητα εξέτασης 400 δειγμάτων την ημέρα, ενώ το κράτος χρειάζεται περίπου 1.000 αναλύσεις την ημέρα για να καλύψει τις 20.000 που θα απαιτηθεί να διενεργηθούν σε διάστημα περίπου 20 ημερών.
 
Με την εμπλοκή του Ινστιτούτου λύνονται τα χέρια της Κυβέρνησης, αν ληφθεί υπόψιν πως σε περιόδους πίεσης διενεργούσε μέχρι και 1.500 εξετάσεις ημερησίως. Ωστόσο, αναμένεται ότι θα «επιβραβευθούν» τα εργαστήρια που εξέφρασαν ετοιμότητα να συνεργαστούν στην τιμή των €80, με την ανάθεση σε αυτούς να διενεργήσουν τις αναλύσεις που εξέφρασαν ετοιμότητα να εκτελέσουν.
 
 
Της θετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου προηγήθηκε έντονη αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος με ανακοίνωση του, ανάμεσα σε άλλα, υπέδειξε πως ήδη ένα εργαστήριο μεγάλου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου που αναμένει αδειοδότηση δήλωσε τιμή €55 και άλλα δύο αδειοδοτημένα δέχτηκαν να διενεργήσουν εξετάσεις προς €80. Και τα τρία μαζί μπορούν να διενεργήσουν 400 δείγματα την ημέρα.
 
Οι άλλες 600 εξετάσεις θα μπορούν, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, να διεξαχθούν από το ΙΝΓΚ το οποίο, «ενώ έχει δηλωθείσα δυναμικότητα 1.000 εξετάσεων την ημέρα, ακόμη να απαντήσει αν αποδέχεται να αναλάβει τις 600 εξετάσεις στην καθορισμένη μέγιστη τιμή των €80». Αν δεν το πράξει, το κράτος παραμένει έρμαιο σε αυτούς που, ενώ στη διαδικασία των 2.000 εξετάσεων είχαν αποδεχθεί τιμή €80, τώρα ζητούν ξανά €110. 
 
 
Υπενθυμίζουμε, ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, ότι το ΙΝΓΚ συντηρείται από τον φορολογούμενο πολίτη και η πλειοψηφία των μελών του διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Σημειώνεται πως οκτώ από τα δέκα εργαστήρια απέρριψαν την τιμή των €80 αντιπροτείνοντας τιμές μεταξύ €90-€110, τόνισε ο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ιδιοκτήτες εργαστηρίων είχαν υποστηρίξει πως με τα €110 μόλις που καλύπτουν το κόστος διενέργειας των ελέγχων. Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Διευθυντών Κλινικών Εργαστηρίων υποστήριξε πως υπάρχει παραπληροφόρηση σχετικά με την τιμή χρέωσης εκ μέρους των κλινικών εργαστηρίων. Υπέδειξε παράλληλα, πως τα €110 καθορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας.
 
Ο Σύνδεσμος υπέδειξε επίσης, πως στη τιμή περιλαμβάνεται και το λειτουργικό κόστος για όλα τα στάδια της διαδικασίας μιας εξέτασης, που είναι διαφορετικό, σε σχέση με αυτό των επιχορηγούμενων από το κράτος οργανισμών.