Ικανοποίηση εκφράζει ο δημιουργός του ψηφίσματος για την ακτοπλοική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, Γιάννης Δανιήλ για την πορεία προς υλοποίηση που λαμβάνει το όλο εγχείρημα. Περιγράφοντας πώς ξεκίνησε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών στο διαδίκτυο,  στη συνέχεια ο κ. Δανιήλ ευχαριστεί κάθε άτομο ξεχωριστά από τα 12351 που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, όλους τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ καθώς και τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μέσω των ορθών χειρισμών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που κατέθεσαν, άσκησαν «πίεση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε για πρώτη φορά ένα βήμα πριν την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας.
 
Διαβάστε όσα αναφέρει ο κ. Δανιήλ
 
Προς κάθε ενδιαφερόμενο, πριν από 5 χρόνια περίπου ξεκίνησε μία προσπάθεια, ως απλή επιθυμία, για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του λιμανιού της Λεμεσού με τα ελλαδικά λιμάνια, 15 χρόνια μετά τη διακοπή της. Για το λόγο αυτό, ως μαθητής τότε της 3ης λυκείου, θεώρησα μια καλή ευκαιρία την έναρξη της προσπάθειας μέσω της δημιουργίας διαδικτυακού ψηφίσματος από μία γνωστή πλατφόρμα ψηφισμάτων των πολιτών. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρούσα ότι οι υπογραφές συνεχώς αυξάνονταν με γοργό ρυθμό: από 1000, 2000, 3000 κ.ο.κ. Έτσι, ο τελικός στόχος των υπογραφών ανέβαινε συνεχώς, αφού ο κόσμος τόσο από την Κύπρο όσο κι από την Ελλάδα, αγκάλιαζε την όλη προσπάθεια.
 
Έκτοτε τα προσωπικά μηνύματα που λάμβανα και εξακολουθώ να λαμβάνω από τους ενδιαφερόμενους πολίτες είναι αρκετές εκατοντάδες, για να συγχαρούν ή να ρωτήσουν για την εξέλιξη της όλης προσπάθειας, γεγονός που οφείλεται συχνά στη φοβία τους να ταξιδεύουν με αεροπλάνα και στην επιθυμία τους να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι από Κύπρο προς Ελλάδα ή αντιστρόφως. Από μέρους μου αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη του ψηφίσματός μου, καταλήγοντας σε αυτό το σημείο, ωστόσο, δεν είμαι σε θέση να δώσω περαιτέρω απαντήσεις που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά μου.  
 
Η προσπάθεια αυτή, βέβαια, δεν θα είχε αυτό το αποτέλεσμα χωρίς τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης (έντυπων, ηλεκτρονικών εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και γενικότερα των δημοσιογράφων). Κατά τη διάρκεια των πέντε αυτών ετών (2015 – 2020) πολλές ήταν οι περιπτώσεις που τα ΜΜΕ τόσο από Κύπρο όσο κι από Ελλάδα επικοινώνησαν προσωπικά μαζί μου, για να ενημερωθούν για το όλο εγχείρημα.
 
Παράλληλα, για να θεωρηθεί αυτή η προσπάθεια επιτυχημένη δεν αρκούσε μόνο το ενδιαφέρον που έδειχνε ο κόσμος μέσω των υπογραφών, αλλά έπρεπε να επιδείξουν και το ανάλογο ενδιαφέρον οι αρμόδιοι φορείς. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από Κύπρο και Ελλάδα επικοινώνησαν μαζί μου, για να ενημερωθούν για την όλη προσπάθεια, αφού συνειδητοποίησαν τη «δίψα» του κόσμου για επανέναρξη λειτουργίας της γραμμής αυτής μέσω των χιλιάδων υπογραφών, οι οποίες αυξάνονταν διαρκώς.
 
Μετά από όλα αυτά οι αρμόδιοι φορείς αντιλήφθηκαν ότι είναι αναγκαία η επαναλειτουργία του συγκεκριμένου δρομολογίου καθώς τα οφέλη, όπως τα εξέτασαν, υπερτερούν έναντι των μειονεκτημάτων. Μετά από πολλά χρόνια το συγκεκριμένο ζήτημα τροχιοδρομείται στο κυπριακό κοινοβούλιο, το οποίο και ψηφίζει το εν λόγω νομοσχέδιο, φέρνοντας την επανέναρξη της σύνδεσης όλο και πιο κοντά. Πλέον με τη στήριξη της προσπάθειας από το υφυπουργείο Ναυτιλίας του νησιού, όπως κι από τους υπόλοιπους φορείς που συνέβαλαν, το ζήτημα φτάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, ως γνωστόν η Ε.Ε. έχει ως κύρια πολιτική της τη σύνδεση όλων των απομονωμένων περιοχών της. Με τα κατάλληλα επιχειρήματα η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, για να λάβει το κονδύλι ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για την επαναλειτουργία της εν λόγω γραμμής. Τρεις είναι οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, όπως δημοσιεύτηκε, που διεκδικούν το δρομολόγιο και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους το ταξίδι αυτό φαίνεται, επιτέλους, ότι ξεκινά.
 
Μία προσπάθεια, επομένως, που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν από 5 χρόνια από την πλευρά μου ως τελειόφοιτος μαθητής σήμερα φτάνει στο τέλος της. Το αποτέλεσμα ήταν αίσιο, αφού ο κόσμος με ενθουσιασμό την «αγκάλιασε» και τη «στήριξε». Σήμερα, λοιπόν, ως τελειόφοιτος φοιτητής αισθάνομαι ικανοποιημένος, θεωρώντας ότι ήταν σωστό το όλο εγχείρημα, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου μέσω του ψηφίσματος έδωσε το έναυσμα στους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν  στην υλοποίηση της επαναλειτουργίας της γραμμής, η οποία απ’ όσο ενημερωνόμαστε βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.
 
Με τη σειρά μου θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε άτομο ξεχωριστά από τα 12351 που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, όλους τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που μέσω των συνεχών δημοσιευμάτων και των κατά καιρούς άρθρων τους σχετικά με την όλη προσπάθεια ενημέρωναν τον κόσμο και υπενθύμιζαν τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα ύπαρξης της εν λόγω γραμμής. Τέλος, ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι μέσω των ορθών χειρισμών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών που κατέθεσαν, άσκησαν «πίεση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε για πρώτη φορά ένα βήμα πριν την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Εξάλλου, τα 20 χρόνια, όπου το νησί δεν είχε ακτοπλοϊκή σύνδεση και παρέμεινε απομονωμένο διά θαλάσσης, ήταν «αρκετά».
 
Σας επισυνάπτω τις υπογραφές από το διαδικτυακό ψήφισμά μου με την ονομασία ¨ΝΑΙ, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Λεμεσού με λιμάνια Ελλάδας¨ και θα βρίσκομαι στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Εύχομαι, λοιπόν, καλά και ευχάριστα ταξίδια σε όλους!
 
Πηγή: philenews