ΑΛΛΑΓΗ σκυτάλης στην Εθνική Φρουρά. Νέος αρχηγός αναλαμβάνει τα ηνία. Ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης αντικαθιστά τον αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του. Ο τελευταίος πρόσφερε σημαντικά στην αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς κι αυτό συνιστά τη δική του κληρονομιά στον διάδοχό του. Ο νέος αρχηγός έχει υπηρετήσει στο παρελθόν, στην Κύπρο, στην Εθνική Φρουρά και είναι γνώστης της κατάστασης στο νησί. Κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου αρχηγού της Ε.Φ., που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην επιλογή του αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη και απευθυνόμενος σε αυτόν, επισήμανε πως «εχέγγυα καθοριστικής σημασίας, όσον αφορά την ενίσχυση του μέχρι στιγμής παραχθέντος έργου των προκατόχων σας, με τους οποίους είχατε συνεργαστεί από τη θέση του Επιτελάρχη και οι οποίοι στο σύνολό τους συνέβαλαν στην ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και ικανότητας της Εθνικής Φρουράς». Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ανάληψη των καθηκόντων του νέου αρχηγού συμπίπτει με μία καθοριστική περίοδο, αφενός για τον εν εξελίξει ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος απαιτεί αυξημένη ευθύνη εποπτείας και σκληρή δουλειά, και αφετέρου την πατρίδα μας. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε και συνεχίζεται ώστε η Ε.Φ. να εναρμονιστεί πλήρως με τα σημερινά δεδομένα. 
ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ, όπως συναφώς έχει επισημάνει και ο αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς «και η αναβάθμιση του ρόλου της ως παράγοντα αποτρεπτικής ισχύος, παρέχοντας πολλαπλές επιλογές στην πολιτική ηγεσία».
Η ΕΘΝΙΚΗ Φρουρά είναι από τους θεσμούς που τυγχάνουν θετικής αποδοχής από τους πολίτες. Είναι θεσμός που εκπέμπει εμπιστοσύνη και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι υπάρχει εμπλοκή των πολιτών στην Ε.Φ., είτε με παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους είτε και μελών της οικογένειας, που είναι στην εφεδρεία. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η Ε.Φ. είναι ο βασικός πυλώνας αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας στην περίπτωση που θα προελάσει η κατοχική δύναμη. Είναι η δύναμη που προασπίζεται την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπερασπίζεται την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες. 
Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ο εκσυγχρονισμός της Ε.Φ. αλλά και η ενίσχυση της αποτελεί αναγκαιότητα, ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε σχέση με την κλιμακούμενη επιθετικότητα της κατοχικής Τουρκίας. Μια ένταση, η οποία συντηρείται από τον Έβρο, το Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν αναθεωρεί την πολιτική της, τη συμπεριφορά της λόγω του κορωνοϊού και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς. Γι’ αυτό, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, λόγω του κορωνοϊού, που ειρήσθω εν παρόδω επηρεάζει και το στρατό, θα πρέπει να υπάρχει ενεργή επαγρύπνηση για αποτροπή των τουρκικών επιδιώξεων. Το έργο και η αποστολή του νέου αρχηγού, που αναλαμβάνει σε μια δύσκολη περίοδο για όλες τις χώρες, λόγω της εξάπλωσης του ιού, δεν θα είναι εύκολη. Αλλά πότε μια τέτοια αποστολή στην Κύπρο με συνεχιζόμενη την τουρκική κατοχή δεν ήταν και δεν είναι δύσκολη;