Η Τουρκία αποτελεί παράγοντα στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών. Η Λευκωσία καθιστά σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως η όλη συμπεριφορά της Άγκυρας και η επιχείρησή της να στρατιωτικοποιήσει το όλο κλίμα είναι ενέργειες που επιδρούν αρνητικά στο να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες στο Κυπριακό. Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί εμφανίστηκε χθες με διάθεση να δικαιολογήσει τις ενέργειες της Τουρκίας φορτώνοντας ευθύνες στους Ελληνοκύπριους. 
 
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά το ποιος φέρει ευθύνη για τη μη επανέναρξη των συνομιλιών είναι πολύ ξεκάθαρο. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σεντώνα, «η όλη προσπάθεια της Τουρκίας στέκεται εμπόδιο και στην προσπάθεια που ήδη ανέλαβε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο για να διαβουλευτεί με τα εμπλεκόμενα μέρη και να δρομολογηθεί μια άτυπη πενταμερής διάσκεψη, η οποία θα οδηγήσει σε όρους αναφοράς αλλά και στη διάνοιξη του δρόμου για τις διαπραγματεύσεις».
 
 
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, «η επιλογή της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων και ενίσχυση των ήδη ισχυρών στρατιωτικών της δυνατοτήτων δεν είναι τωρινή και υπενθύμισε την επιμονή της Τουρκίας στην προσπάθεια που έγινε στο Κραν Μοντανά, για μια βάση στην Κύπρο και τη μόνιμη παρουσία της στο νησί».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο, δεν θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και στην περιοχή ευρύτερα. Επανερχόμενος στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σημείωσε ότι όλα αυτά προκύπτουν λόγω της μη λύσης του Κυπριακού. Η ένταση, πρόσθεσε, που άρχισε με τις μονομερείς προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων γύρω από το νησί, πήρε άλλες διαστάσεις με τις συμφωνίες που έγιναν με κάποιες χώρες της περιοχής και μια πολιτική στην οποία δεν λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα των Τ/κ.
 
Τα βήματα που γίνονται στον «νότο» φέρνουν την πραγματοποίηση παρόμοιων βημάτων και στον «βορρά», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί. Κατά καιρούς, συνέχισε, ήρθε στην επικαιρότητα στον «νότο» και το θέμα της παραχώρησης στρατιωτικών βάσεων σε κάποιες ξένες χώρες, ενώ είναι γνωστό ότι παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις σε λιμάνια για στρατιωτικά πλοία ξένων χωρών. Τελευταία, είπε, τις ανησυχίες ενίσχυσε η αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο πλαίσιο της νέας στρατιωτικής σχέσης (της Κυπριακής Δημοκρατίας) με το Ισραήλ. «Επιπλέον, το θέμα των ρυθμίσεων που επανήλθε στην ατζέντα στις ΗΠΑ και επιτρέπει την πώληση όπλων στην ε/κ πλευρά είναι μια αρνητική εξέλιξη».
 
Τέλος, επανέλαβε ότι στην πρόσφατη ιστορία φάνηκε πως τα μονομερή βήματα που αφήνουν εκτός την άλλη πλευρά δεν μπορούν να οδηγήσουν πουθενά και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις που επιφέρουν ζημιά στη μια πλευρά ανοίγουν τον δρόμο για αποτελέσματα που δεν θα είναι αρεστά σε καμιά πλευρά κι αυτό το έχουν δει όλοι.
 

Άδραξε την ευκαιρία για φυσικό αέριο 

Ο Μ. Ακιντζί επανέλαβε την πρότασή του της 13ης Ιουλίου για τον διαμοιρασμό και την από κοινού διαχείριση του φυσικού αερίου, που έκανε –όπως είπε– με στόχο να μετατραπεί το θέμα αυτό από πεδίο έντασης και αντιπαράθεσης σε εποικοδομητική δικοινοτική συνεργασία. «Θεωρώ ωφέλιμο να υπενθυμίσω ότι βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι». Και στην Κύπρο και στην περιοχή, πρόσθεσε, υπάρχει ανάγκη από προσεγγίσεις που θα προβάλουν την επιλογή του κοινού οφέλους όλων των πλευρών στον διαμοιρασμό, χωρίς να αποκλείεται καμία πλευρά και πρόσθεσε πως οι υδρογονάνθρακες πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο συνεργασίας. 

Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, μιλώντας στο ΡΙΚ και αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας υπέδειξε πως θα πρέπει να είναι όλοι ρεαλιστές: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και δεν θα πρέπει να μην είμαστε ρεαλιστές». Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα μιας άμεσης λήψης απόφασης για κυρώσεις και υλοποίησης των κυρώσεων ταυτόχρονα». Είπε ακόμα πως «δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά που μπορούμε να πατήσουμε και να γίνουν όλα όπως θέλουμε εμείς. Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν διαδικασίες, τις ακολουθούμε και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακιντζί: Αρνητική εξέλιξη η άρση του εμπάργκο όπλων

Στο Ισραήλ ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στο Ισραήλ για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, στις 23 Ιανουάριου. Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα είναι μεταξύ των ξένων ηγετών που θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, κατόπιν πρόσκλησης που απηύθυνε η Κυβέρνηση του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να παραστεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Γιάντ Βασέμ, στην Ιερουσαλήμ, καταθέτοντας στεφάνι στην Αίθουσα Μνήμης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του νομικά μη δεσμευτικού, λειτουργικού ορισμού του Αντισημιτισμού, όπως αυτός καθορίζεται από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και η Κύπρος έγινε η 17η χώρα παγκοσμίως που υιοθετεί τον εν λόγω ορισμό.

Το Ισραήλ, όπως και εβραϊκές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόφαση της Λευκωσίας ως ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.