Τον δρόμο της επιστροφής στη Βουλή παίρνει και πάλι ο νόμος για τις εκποιήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή τον νόμο για τις εκποιήσεις. Τις προθέσεις του κοινοποίησε χθες ο Πρόεδρος  στο Συμβούλιο Αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους αρχηγούς πως έλαβε μήνυμα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο Διοικητής καλούσε τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε αναπομπή των νόμων. Ο Διοικητής ανέφερε πως από τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις πιθανόν να προκύψουν αντιδράσεις από τους ξένους οίκους και να προκληθούν επιπτώσεις στην αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας και του τραπεζικού τομέα.
 
Μάλιστα, ο Διοικητής της διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως είναι στη διάθεση της Βουλής για να ενδυναμωθεί η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αναπέμψει την πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων, της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας, με την οποία επιβραδύνονται οι διαδικασίες εκποιήσεων και παράλληλα δίνεται ώθηση από τις τράπεζες στις αναδιαρθρώσεις. Η Κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αναγκαία η αναπομπή του νόμου, για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της οικονομίας γενικότερα. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο χθεσινό συμβούλιο των αρχηγών, παραδέχθηκε για άλλη μια φορά πως δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση της πρότασης που κατέθεσαν από κοινού με τους Οικολόγους, την Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία. 
 
 
Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη πρόταση η Βουλή είχε λάβει δεσμεύσεις από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Ιωάννου, και από την ΚΤ πως θα συνέβαλλαν για να βελτιωθούν κάποιες πρόνοιές της. Μάλιστα, η πρόταση νόμου θα επανεξεταζόταν τον Σεπτέμβριο μετά την επιστροφή των βουλευτών από τις θερινές διακοπές.
Από την άλλη ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε πως με την πρότασή τους στόχος δεν ήταν να μπλοκάρουν οι εκποιήσεις, αλλά να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες για να εφαρμόζουν τον κώδικα της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων κομμάτων που υποστηρίζουν την πρόταση. Όπως πληροφορείται ο «Φ», το ΔΗΚΟ κάνει σκέψεις για να αποδεχθεί την αναπομπή,  καθώς θεωρεί ότι εάν η πρότασή του εμβολιαστεί με τις εισηγήσεις του Επιτρόπου και της ΚΤ θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο ορθή συνταγματικά.
 
 
 
Σε σχέση με την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, με την οποία αναστέλλονται μέχρι την 1η Οκτωβρίου οι εκποιήσεις για τις πρώτες κατοικίες των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στο Σχέδιο «Εστία», δεν φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής στις προθέσεις της Κυβέρνησης για να αναπεμφθεί. 
Μάλιστα, δεν είναι άσχετη η προχθεσινή απόφαση της ΚΕΔΙΠΕΣ για να αναστείλει όλες τις εκποιήσεις κύριων κατοικιών, οι οποίες είναι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα διαχειρίζεται η Altamira μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2019.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, καθώς και αρχηγοί κομμάτων κάλεσαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να λάβει τη γραπτή δέσμευση των τραπεζών ότι θα αναστείλουν τις εκποιήσεις μέχρι την έναρξη του Σχεδίου «Εστία». Υπενθυμίζεται πως κατά τη συζήτηση των προτάσεων νόμου στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αλλά και ο σύνδεσμος τραπεζών είχαν διαβεβαιώσει πως με την υποβολή της αίτησης για ένταξη στο Σχέδιο «Εστία» θα σταματήσουν όλες οι διαδικασίες εκποιήσεων.