Μια περίπου ώρα διήρκεσε η ανεπίσημη δεξίωση «κοινωνικού χαρακτήρα» που παρέθεσε  η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων βρέθηκαν στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας λίγο πριν τις 18:00.
 
Σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό, προκειμένου να μεταβεί στον χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, ο Προέδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η συνάντηση υποδηλοί ότι η προσπάθεια συνέχιζεται».
 
Με το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν εγκαταλείπεται η ελπίδα και πως η διαδικασία για συνομολόγηση των όρων αναφοράς είναι εν εξελίξει. Όπως επεσήμανε, αντάλλαξε αστεϊσμούς με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ η κ. Λουτ ενθάρρυνε και τους δύο για να συνεχιστεί η προσπάθεια όσον αφορά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
 
Ο ΠτΔ πρόσθεσε ότι «δεν έγινε η οποιαδήποτε συζήτηση κατά τη διάρκεια της μικρής δεξίωσης, απλά φιλικές ανταλλαγές και αστεϊσμοί, αλλά φυσικά και η έκφραση ελπίδας και η ενθάρρυνση της κας Λουτ να συνεχίσει την προσπάθεια με την ελπίδα να καταλήξουμε σε κάτι που θα δημιουργεί προοπτικές για δημιουργικό διάλογο».
 
Ερωτηθείς πώς θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέμα της κας Λουτ με τις επαφές που θα έχει και με τις εγγυήτριες δυνάμεις να κρίνει ή να προετοιμάσει κάτι που να αποτελεί τη βάση για τους όρους αναφοράς.
 
Σε ερώτηση ποια είναι η προοπτική για την τριμερή συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτή την ώρα εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το βέβαιο είναι ότι θα τον συναντήσω».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει απογοήτευση που δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν υπάρχει απογοήτευση, δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα, βρίσκεται μια διαδικασία εν εξελίξει, συνεπώς, ας περιοριστούμε μέχρι εδώ».
 
Μιλώντας πριν την έναρξη της συνάντησης, η Τζέιν Χολ Λουτ ευχαρίστησε και τους δύο ηγέτες για τις «σοβαρές συζητήσεις» της εβδομάδας που πέρασε, χαρακτηρίζοντάς τες «αρκετά επικεντρωμένες». Όπως επεσήμανε, «αυτή είναι μια προσπάθεια που συνεχίζεται και οι δύο ηγέτες είναι θετικοί στο να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία».  
 
Η κ. Λουτ, βρίσκεται στην Κύπρο για έκτη μέρα και είχε και σήμερα νέες συναντήσεις, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Πηγή: philenews