Στα 220 ανέρχονται τα τμήματα των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ). Η έναρξη όμως των μαθημάτων συνοδεύεται από πολλά προβλήματα, καθώς κάποιοι εκπαιδευτικοί στο τέλος δεν παρουσιάζονται, ενώ για 39 τμήματα δεν έχουν εξευρεθεί ακόμα εκπαιδευτικοί. Αυτά λέχθηκαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συζήτησε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΙΕ, το πώς επιλύονται, καθώς και τις επιπτώσεις τους στους μαθητές.
 
Προβλήματα που όπως διαφάνηκε είναι αλληλένδετα με το καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ, κάτι που επισημαίνει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Προσοντούχων Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΑΣΥΠΑΕ). Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΙΕ, σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΠΑΣΥΠΑΕ, είναι μεταξύ άλλων:
 
>> Παράλληλα τμήματα: Ορίστηκαν από πολλά ΚΙΕ οι ίδιες ώρες με αποτέλεσμα να μένουν πολλά τμήματα αδιάθετα.
>> Οι δύο αναθέσεις έφεραν πολλές αδικίες και δεν δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής τμημάτων.
>> Μεσολάβησε μεγάλο διάστημα μεταξύ της δήλωσης ενδιαφέροντος και των αναθέσεων έτσι όσοι εκπαιδευτικοί βρήκαν εργασία δεν ανέμεναν τα ΚΙΕ.
>> Στις απομακρυσμένες περιοχές τα τμήματα θα πρέπει να δίνονται σε άτομα που κατοικούν εκεί ή σε κοντινές περιοχές. 
>> Ακόμα δεν έχουν αρχίσει τμήματα για τον αναλφαβητισμό και την ενισχυτική διδασκαλία μαθητών.
>> Κάποια τμήματα που δεν εγκρίθηκαν ενσωματώθηκαν με άλλα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μείνουν χωρίς μαθήματα για έναν μήνα.
>> Μεγάλα αριθμητικά τμήματα Ελληνικής Γλώσσας για αλλόγλωσσους. 
 
 
Κοινή θέση όλων είναι η ενίσχυση των ΚΙΕ, των οποίων το έργο αναγνωρίζεται. Από πλευράς της ΟΕΛΜΕΚ ο πρόεδρός της Κώστας Χατζησάββας ανέφερε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας για να παραθέσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΙΕ. Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου είπε ότι θα πρέπει η ανάθεση τμημάτων να γίνεται από τα επαρχιακά συντονιστικά των ΚΙΕ και όχι κεντρικά, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο πρόβλημα που παρατηρείται όταν ένας εκπαιδευτικός με συνεχόμενο ωράριο και ο οποίος διδάσκει σε δύο τμήματα να πρέπει να μετακινηθεί από το ένα σχολείο στο άλλο.
 
 
Για τα θέματα που άπτονται των ΚΙΕ ενημέρωσε ο υπεύθυνος του υπουργείου Παιδείας για τα ΚΙΕ Λοΐζος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι για τους εκπαιδευτικούς που ενώ εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να τους δοθούν τμήματα και στο τέλος δεν παρουσιάζονται να τα αναλάβουν δεν υπάρχουν επιπτώσεις και ποινές. Μόνη επίπτωση είναι η διαγραφή τους από τα μητρώα αλλά μόνο για την τρέχουσα χρονιά, κάτι που δεν είναι αποτρεπτικό. Το θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα διάλογος για την επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν.