Δεν μπορείς να σταματήσεις τη μουσική, ακόμα και όταν ο δημιουργός της έχει εγκαταλείψει το μάταιο τούτο κόσμο. Αυτό κατέστη σαφές κατά τη σύνθεση της μακάβριας λίστας με τους πιο καλοπληρωμένους διάσημους που έχουν πεθάνει, στην οποία εννέα από τους 13 είναι μουσικοί, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν μόλις έξι.
 
Παρ’ όλο που οι φυσικές πωλήσεις (σ.σ. δίσκοι, CDs) των τραγουδιών τους συνεχίζουν τη μακρά πτώση τους, αυτοί οι εννέα -στους οποίους περιλαμβάνονται οι Michael Jackson, Whitney Houston και Nipsey Hussle- πραγματοποίησαν 15,2 δισεκατομμύρια streaming “ερμηνείες” κατά το τελευταίο έτος στις ΗΠΑ, αριθμός αυξημένος κατά 38,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αυτού του είδους η κατανάλωση χαρίζει στους αποθανόντες μια δεύτερη καριέρα από το… μνήμα.
 
“Στον πραγματικό κόσμο, (σ.σ. η μουσική τους) θα ‘πέθαινε’ ακριβώς τη στιγμή που η μουσική τους δεν θα μπορούσε πια να αναπαραχθεί και να διαδοθεί”, σημειώνει ο David Bakula, Ανώτατος Αντιπρόεδρος του τμήματος αναλύσεων της Nielsen. (σ.σ. Στον ψηφιακό κόσμο) “αυτό το εμπόδιο έχει απαληφθεί και είναι τόσο απλό, όσο ακόμη σκέφτεστε κάποιον καλλιτέχνη, να συνεχίζετε να παίζετε από εκεί τη μουσική του χωρίς απολύτως καμία φθορά”.
 
Συνολικά τα κέρδη που είχαν φέτος οι 13 αποθανόντες διάσημοι είναι ουσιαστικά αμετάβλητα σε σύγκριση με πέρυσι, αν εξαιρεθεί το απροσδόκητο όφελος του Michael Jackson το 2018, σχεδόν 300 εκατ. δολαρίων, από την πώληση του μεριδίου του στην EMI Music Publishing. Η πώληση αυτή εκτόξευσε πέρυσι τα συνολικά κέρδη των διασήμων που έχουν φύγει από τη ζωή στα 628 εκατ. δολάρια, σε σύγκριση με τα 285 εκατ. δολάρια που είχαν το 2019, με τις “βουτιές κερδών” των μη μουσικών, όπως ο Arnold Palmer, να “ακυρώνουν” τα κέρδη από το streaming.
 
Αν τολμάτε, διαβάστε παρακάτω την πλήρη λίστα, που περιλαμβάνει τα εκτιμώμενα κέρδη από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Οκτώβριο του 2019.

Οι πιο “κερδοφόρες” μετά θάνατον διασημότητες για το 2019

1. Michael Jackson: 60 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 25 Ιουνίου 2009
Αιτία θανάτου: Υπερβολική δόση/Δολοφονία
 
Παρά την πρόσφατη διαμάχη γύρω από το όνομά του, οι streaming “ερμηνείες” του βασιλιά της ποπ κατέγραψαν αύξηση: έφτασαν τα 2,1 δισ. στις ΗΠΑ, από 1,8 δισ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. Με τα έσοδα που προέρχονται από τα τραγούδια του που έχει η Mijac Music, ένα σόου στο Λας Βέγκας και μια μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη Sony, διατηρεί τα “σκήπτρα” του πιο ακριβοπληρωμένου μετά θάνατον διασήμου για έβδομη συνεχή χρονιά.
 
2. Elvis Presley: 39 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 16 Αυγούστου 1977
Αιτία θανάτου: Έμφραγμα
 
Εδώ και δεκαετίες, περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες πραγματοποιούν ετησίως “προσκύνημα” στη Graceland (σ.σ. το σπίτι του τραγουδιστή), οδηγώντας σε μια νέα προσθήκη πρόσφατα, αξίας 45 εκατ. δολαρίων, που ονομάζεται Μέμφις. Εν τω μεταξύ, επίκειται για βιογραφική ταινία, σκηνοθετημένη από τον Baz Luhrmann, με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.
 
3. Charles Schulz: 38 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 12 Φεβρουαρίου 2000
Αιτία θανάτου: Καρκίνος
 
Ο δημιουργός του Snoopy συνεχίζει να εξαργυρώνει τα δικαιώματα χρήσης του δημοφιλούς καρτούν που διανύει την 70ή επέτειό του. Η συμφωνία αδειοδότησης με τη Met Life, που λήγει φέτος, προσθέτει επίσης διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων στην τσέπη του.
 
4. Arnold Palmer: 30 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 25 Σεπτεμβρίου 2016
Αιτία θανάτου: Καρδιά
 
Η αυτοκρατορία του θρύλου του γκολφ ξεπερνά τις προσδοκίες, χάρη στις συνεργασίες με τη MasterCard και τη Rolex. Επίσης περιλαμβάνει τη γνωστή μάρκα αναψυκτικών Arizona, καθώς και μια σειρά ποτών που λανσάρισε φέτος η MolsonCoors.
 
5. Bob Marley: 20 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 11 Μαΐου 1981
Αιτία θανάτου: Καρκίνος
 
Με σχεδόν 1 δισ. streaming “ερμηνείες” στις ΗΠΑ, η πανταχού παρούσα μουσική του Marley έχει γλιτώσει τη “House of Marley” (σ.σ. εταιρεία που συστάθηκε με τη συνεργασία της οικογένειας Marley για να διατηρήσει ζωντανό το θρύλο του)) -που κατασκευάζει ακουστικά, ηχεία και πικάπ- από τον αφανισμό.
 
6. Dr. Seuss: 19 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 24 Σεπτεμβρίου 1991
Αιτία θανάτου: Καρκίνος
 
Στις πωλήσεις βιβλίων του γνωστού συγγραφέα, που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. βιβλία στις ΗΠΑ, προστίθεται οι συμφωνίες δικαιωμάτων με τις εταιρείες Hallmark και Universal Studios, αλλά και άλλους.
 
7. John Lennon: 14 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 8 Δεκεμβρίου 1980
Αιτία θανάτου: Δολοφονία
 
Η 50ή επέτειος του άλμπουμ Abbey Road εκτίναξε τις streaming και ψηφιακές πωλήσεις των Beatles -που έφτασαν τα 2,2 εκατομμύρια άλμπουμ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αποθανόντα καλλιτέχνη- με τα έσοδα του Lennon να καταγράφουν άλμα 52%.

8. Marilyn Monroe: 13 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 5 Αυγούστου 1962
Αιτία θανάτου: Υπερβολική δόση
 
Από τους πιο δημοφιλείς εκλιπόντες αστέρες όσον αφορά τα δικαιώματα και τις συμβάσεις αδειοδότησης, το χαρτοφυλάκιο της Monroe περιλαμβάνει μια συλλογή κοσμημάτων Zales καθώς και συμφωνίες με τη Chanel και τη Montblanc.
 
9. Prince: 12 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 21 Απριλίου 2016
Αιτία θανάτου: Υπερβολική δόση
 
Η μουσική του συνεχίζει να διαδίδεται, τόσο μέσω 320.000 δίσκων όσο και του μισού δισεκατομμυρίου on-demand streams, καταγράφοντας συνολικά αύξηση 12% σε ετήσια βάση.
 
10. Nipsey Hussle: 11 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 31 Μαρτίου 2019
Αιτία θανάτου: Δολοφονία
 
Η επιχειρηματική εξυπνάδα είναι αιώνια: Η προνοητικότητα του Nipsey να επικεντρώσει στη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής του, του εξασφάλισε 1,85 δισ. streams, αριθμός που είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των μελών της λίστας, και μεγαλύτερος από αυτόν των περισσότερων αποθανόντων ή ζωντανών καλλιτεχνών.
 
11. XXXTentacion: 10 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 18 Ιουνίου 2018
Αιτία θανάτου: Δολοφονία
 
Ακόμα και μετά από την πτώση κατά 27% σε ετήσια βάση που καταγράφουν τα τραγούδια του, ο αμφιλεγόμενος ράπερ από τη Νότια Φλόριντα παραμένει ο εκλιπών διάσημος με τα περισσότερα streaming στις ΗΠΑ, με 5,6 δισ. “ερμηνείες”.
 
12. Whitney Houston: 9,5 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 11 Φεβρουαρίου 2012
Αιτία θανάτου: Πνιγμός
 
Η πώληση τον Μάιο, έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων της μισής περιουσίας της, μαζί με την επιτυχία του remix του “Higher Love” από τον Kygo -το οποίο ήδη έχει πάνω από 175 εκατ. εκτελέσεις στο Spotify-  άνοιξε το δρόμο για την είσοδο της Houston στη λίστα.
 
13. George Harrison: 9 εκατ. δολάρια
Απεβίωσε: 29 Νοεμβρίου 2001
Αιτία θανάτου: Καρκίνος
 
Όπως και το έταιρο μέλος της μπάντας, ο Lennon, ο Harrison έχει επωφεληθεί από τις επανεκδόσεις των τραγουδιών των Beatles, καθώς και από το σόου Fab Four του Cirque du Soleil (σ.σ. που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα) στο Λας Βέγκας, που τον επανέφεραν στην κατάταξη αυτή για πρώτη φορά από το 2011.

 

Του Zack O’Malley Greenburg

Πηγή: Forbes